Meestal zijn zonnepanelen donker van kleur omdat donkere materialen meer licht absorberen. Plannen voor transparante panelen zouden dan normaal ook in de prullenbak verwijnen omdat deze panelen per definitie geen zichtbaar licht absorberen - het licht wordt ongehinderd doorgelaten nietwaar? Nee, niet waar, want een spin-off van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) met de naam Ubiquitous Energy heeft een transparante deklaag ontwikkeld die oppervlakken in zonnepanelen verandert. 

De laag is gemaakt van organische moleculen die de ultraviolette en infrarode straling van de zon absorberen. Omdat het licht niet in het voor mensen zichtbare gebied ligt, ziet de laag er transparant uit. Het materiaal gedraagt zich ook nog eens als een halfgeleider: wanneer fotonen het oppervlak raken maken ze elektronen los die een elektrische stroom vormen waarmee het apparaat kan worden gevoed. Een stopcontact om je telefoon op te laden is nu wel heel erg 2015... 




De deklaag kan op allerlei voorwerpen worden aangebracht om er elektriciteit mee op te wekken - smartwatches, telefoons, ramen of zelfs auto's. Het artikel 'Solar Panels for Every Screen' werd gepubliceerd in het januari/februari 2016 nummer van Popular Science.