Waarom kunt u beter een SOM gebruiken dan een onboard CPU?
De (niet te onderschatten) voordelen voor de ontwerper kunnen als volgt worden samengevat: omdat de ‘intelligentie’ van de uiteindelijke applicatie al ontwikkeld is, is de time to market veel geringer dan wanneer de applicatie ‘van de grond af aan’ zou moeten worden opgebouwd. Ook is het risico een stuk kleiner omdat wordt uitgegaan van een uitontwikkelde en geteste oplossing. Daarnaast is de leverbaarheid van de module ook op langere termijn gegarandeerd. En tenslotte nog een niet te versmaden voordeel: alles is open: open source, open hardware, open software.
Dit artikel is grotendeels gebaseerd op de voordracht die de heer Holger Wußmann van Kontron Duitsland op het D&E Event te Eindhoven heeft gehouden. Deze presentatie kunt u downloaden in de 'bijlage sectie' hieronder.
Voordelen voor de ontwerper
Omdat de ontwerper een kant-en-klare CPU-module gebruikt, hoeft hij of zij zich geen zorgen te maken over de talloze aspecten die bij een CPU-ontwerp een rol spelen: setup/multiplexing, voeding (power up/power down sequencing), geheugenontwerp (DDR3/DDR4). Het baseboard kan dan voor de betreffende toepassing worden geoptimaliseerd. Alle ‘moeilijke’ zaken zijn al door de leverancier van de SOM gedaan: lengte van de signaallijnen, signaalloptijden, RAM-timing, EMC-controle, ontkoppelcondensatoren (het juiste aantal op de juiste plaats), enzovoort. Wat de print-layout betreft is er sprake van een duidelijke scheiding tussen ultrafijne printsporen (op de SOM) en normale printsporen (op het baseboard). Hetzelfde geldt voor de uiterst kleine en de min of meer normale onderdelen. En tenslotte; de precieze afmetingen van de SOM zijn bij voorbaat bekend zodat het baseboard daaromheen ontworpen kan worden zonder gevaar voor last-minute modificaties.Samenvattend
Het ontwerpen van een embedded systeem op basis van een moderne (en complexe) CPU is bepaald niet eenvoudig. Met een SOM kan de ontwerper zich concentreren op die aspecten die voor de uiteindelijke applicatie van belang zijn – features, functionaliteit, interfaces (die alle op het baseboard worden geplaatst). De ontwerper kan beschikken over het schema en de onderdelenlijst van het referentieboard (open source hardware); de ontwerper krijgt het Linux BSP (board support package – open source software) en tenslotte krijgt de ontwerper indien gewenst ondersteuning (beoordeling van schema en layout door de leverancier).Dit artikel is grotendeels gebaseerd op de voordracht die de heer Holger Wußmann van Kontron Duitsland op het D&E Event te Eindhoven heeft gehouden. Deze presentatie kunt u downloaden in de 'bijlage sectie' hieronder.
Read full article
Hide full article
Discussie (0 opmerking(en))