Ronald Cobet, een gepensioneerde onderwijzer uit Almelo, heeft van zijn zolder een ruimte gemaakt waar hij zijn liefde voor elektronica tot leven brengt. Al meer dan 20 jaar gebruikt hij deze werkruimte om aan van alles te werken, van eenvoudige DIY elektronicanprojecten tot het restaureren van vintage elektronische apparaten.

Alina: Hoe kun je je ruimte het beste omschrijven? En hoe gebruik je het?

Ronald: Mijn werkruimte is een werkbank op zolder dat ik gebruik voor eenvoudige ontwikkel-, reparatie-, restauratie- en bouwwerkzaamheden. Alles met betrekking tot elektronica. Af en toe gebruik ik het ook voor het bouwen van plastic modelbouwpakketten. Ik koop graag oude of defecte radio's, bandrecorders en andere elektronische apparatuur om ze te repareren en te restaureren. Ik heb deze ruimte al zo'n 20 jaar en in de loop der tijd heb ik hem kunnen uitrusten met alles wat ik me maar kan wensen. Ik gebruik het een paar keer per week voor mijn projecten.

Alina: Toen je je ruimte ontwierp en/of inrichtte, wat waren toen je eisen en doelen?

Ronald: Toen ik met mijn werkplek begon, bouwde ik een aantal dingen zelf en wilde ik een werkbank om doe-het-zelf elektronische bouwpakketten en eenvoudige reparaties te kunnen doen, maar nadat ik met pensioen ging, begon ik wat extra apparaten te krijgen om oude elektronische apparaten te kunnen repareren en restaureren.

Alina: Vertel ons over je technische interesses. Aan wat voor soort projecten werk je in je ruimte? Waarom richt je je op zulke projecten?

Ronald: Sinds ik een jaar of 12 was, ben ik geïnteresseerd in ontvangers, kleine zenders en het bouwen van kleine doe-het-zelfapparaten voor modeltreinen of gewoon voor de lol. Ik vond het ook leuk om eenvoudige voedingen en meetapparatuur te bouwen. Daarna probeerde ik mezelf bij te brengen hoe ik alle apparaten beter kon gebruiken, waarbij ik altijd streefde naar een hoger niveau. Mijn uiteindelijke doel was om een radio, bandrecorder of monitor te kunnen repareren, ook al ben ik niet formeel opgeleid voor dit werk.
 
Ronald's Workspace
Ronalds werkruimte is uitgerust met een breed scala aan instrumenten, van voedingen tot multimeters.
Alina: Wat voor soort apparatuur en gereedschap heb je in je ruimte? Kun je ons vertellen hoe en waar je de apparatuur en het gereedschap opslaat?

Ronald: Op mijn werkbank vind je een soldeerstation, een (door mij gerestaureerde) oscilloscoop, multimeters, zend-ontvangers, diverse gereedschappen, voedingen, een toongenerator, een digitale microscoop, een condensatortester, etc.
Vind je het leuk om te leren over waar andere ingenieurs en makers werken aan elektronicaprojecten? Neem dan een kijkje op deze elektronicawerkplekken.
Alina: Wat beschouw jij als je belangrijkste of meest gewaardeerde apparaat of gereedschap?

Ronald: Mijn Monacor multimeter, Hameg 105 oscilloscoop en soldeerstation zijn mijn belangrijkste instrumenten. Ze zijn essentieel voor het meten van spanningen, het vinden van defecte onderdelen, het vervangen ervan en om dingen weer aan de praat te krijgen. Natuurlijk is mijn laptop ook cruciaal voor het raadplegen van servicehandleidingen.

Alina: Is er iets speciaals of unieks aan je ruimte? Wat maakt deze functie zo speciaal of belangrijk?

Ronald: Mijn werkbank is speciaal voor mij, omdat hij alle spullen heeft die ik nodig heb voor wat ik wil doen. Ik ben een gelukkige man; ik kan geen apparaat bedenken om aan mijn werkplek toe te voegen.
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Testen & Meten!

Alina: Ben je iets nieuws van plan voor je ruimte?

Ronald: Geen plannen voor nieuwe spullen, maar in de nabije toekomst ben ik misschien wel genoodzaakt om mijn soldeerstation, dat ik al meer dan 30 jaar in gebruik heb, te vervangen.
 
Workspace with Wireless Set No. 19
Wireless Set No.19 MK II: een mobiele radio-zendontvanger van het Britse leger uit de Tweede Wereldoorlog, geïntroduceerd in 1941.

Alina: Vertel ons over je favoriete elektronicaproject. Wat heb je gebouwd?

Ronald: Mijn favoriete project was het restaureren van het Philips tapedeck reel-to-reel N4504. Het had verschillende defecten, zowel mechanisch als elektronisch, en door dit project leerde ik schema's lezen. Ik leerde ze van links naar rechts te lezen en een signaalroute in de schema's te volgen. Als je hier eenmaal (een beetje) in getraind bent, wordt het makkelijker om defecte onderdelen te vinden. Ik beperk me echter tot de wereld van chips en IC's. Je moet hun grenzen kennen.

Alina: Werk je momenteel aan een elektronica- of programmeerproject?

Ronald: Op dit moment niet. Ik heb net een model op halve schaal afgemaakt van de WS 19 set MK II, die ik jaren geleden had – alleen als demo, niet functionerend


Alina: Heb je advies, tips of aanmoedigingen voor andere ingenieurs of makers die erover denken om een werkruimte in te richten?

Ronald: Zorg voor een werkruimte die er altijd is en uit het zicht is. Zorg voor een hoofdschakelaar om de hele werkbank met één schakelaar uit te schakelen. Laat de werkbank altijd stroomloos als je niet aan het werk bent en zorg dat je een kleine brandblusser bij de hand hebt – voor die 0,01% kans dat er iets misgaat.
 

Laat uw elektronicawerkplek zien!

Wilt u informatie over uw werkplek delen met onze wereldwijde gemeenschap van ingenieurs, studenten en makers? Neem een paar minuten de tijd om dit onlineformulier in te vullen, zodat de redactie van Elektor contact met u kan opnemen!

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Workspace!