Wekkerwurger – sluimeren met afstandsbediening

idee: Elex-team

Mensen die bij de eerste kik van de wekker vol energie uit bed springen om de nieuwe dag te beginnen, zijn dun gezaaid. De meesten van ons hebben enige tijd nodig om de rauwe werkelijkheid tot zich te laten doordringen, en daar komt de sluimerknop van pas: daarmee kan de wekker voor enige minuten het zwijgen worden opgelegd.

Het probleem is alleen dat als het ’s winters nog donker is, het vaak lastig is die knop te vinden. Dat gebeurt meestal op de tast, en het gevaar is groot dat daarbij een glas water op het nachtkastje wordt omgestoten, of erger...

Dat moet beter kunnen, en gelukkig is dt niet lastig – zie het schema van figuur 1. Het hart van de schakeling wordt gevormd door een opamp (A1), die als inverterende microfoonversterker is geschakeld. Als microfoon wordt een elektret-exemplaar gebruikt dat de nodige spanning via R1 en R2 krijgt.

 
Figuur 1.

De gevoeligheid van de versterker wordt ingesteld met potmeter P1. Het uitgangssignaal stuurt via transistor T3 een astabiele multivibrator (een ‘monoflop’) aan, die hier discreet is opgebouwd met T1 en T2. De monofloptijd wordt bepaald door R9 en C4, en bedraagt hier ongeveer een halve seconde.

De rest moge duidelijk zijn: de monoflop stuurt een relais aan waarmee de contacten van de sluimerknop in de wekker(radio) worden overbrugd. Daartoe moet u die natuurlijk aan een operatie onderwerpen, maar voor een beetje knutselaar mag dat geen probleem zijn.

Een tip tot slot: plaats de microfoon niet te dicht te dicht bij de luidspreker van de radio – om voor de hand liggende redenen. Welke kreten of (kracht)termen de schone slaper m/v gebruikt wanneer hij of zij wreed uit Morpheus’ armen wordt weggerukt, laten we geheel aan uw fantasie over.

En natuurlijk is deze schakeling nog voor een heleboel andere zaken te gebruiken!