Wie het kleine niet eert – aflevering 32 – Regelbare ruisarme dubbele voeding
op
Regelbare ruisarme dubbele voeding
idee: Hesam Moshiri
Voor elke elektronicus is een dubbele regelbare ruisarme voeding een must. Beginnende hobbyisten schrikken er echter (begrijpelijk) voor terug om meteen veel geld te besteden aan een min of meer professionele voeding. Het is echter heel wel mogelijk om zelf een (in elk geval voor de eerste stappen op het elektronica-pad) geschikte voeding te bouwen – zie het onderstaande schema.
Meestal wordt voor een dubbele (positieve en negatieve) voeding een nettransformator gebruikt met twee secundaire wikkelingen; hier kan echter worden volstaan met een simpele nettrafo met één secundaire wikkeling; die wordt aangesloten op connector P1.
Diodes D1 en D2 vormen de gelijkrichter. R1, R2 en C1...C6 vormen samen een laagdoorlaatfilter dat ervoor zorgt dat de eigenlijke regelaars (IC1 en IC2) een netjes afgevlakte ingangsspanning ontvangen. Deze beide IC’s behoren tot de familie der ‘driebenige regelaars’, met dien verstande dat bij deze exemplaren de uitgangsspanning instelbaar is, en wel met R4 voor de positieve uitgangsspanning en R5 voor de negatieve uitgangsspanning.
Dioden D3 en D4 beschermen de beide IC’s die voorkomen dat de uitgangs-elco’s C9 en C10 zich in de uitgangen van de IC’s kunnen ontladen als de belasting wordt afgeschakeld.
Wellicht vraagt u zich af wat de functie is van de beide ‘nul-ohm-weerstanden’ R3 en R6; de auteur heeft voor zijn exemplaar van de schakeling een echte print ontworpen (helaas kunnen we u de bestanden daarvan niet aanbieden) en had daar een paar draadbruggen nodig. Zodoende.
Afhankelijk van de gebruikte transformator is de uitgangsspanning regelbaar tussen ±1,25 V en ±25 V bij een maximale uitgangsstroom van 300...500 mA.
De auteur heeft over deze schakeling een instructieve video samengesteld die u hier kunt bekijken. Het schema op originele grootte kunt u hieronder downloaden.
Discussie (1 opmerking(en))