Deurbelgeheugen

 

idee: Elektor Labs
 

De kleine schakeling die we hier presenteren, laat een LED oplichten zodra iemand op de bel drukt (vreemde uitdrukking overigens: u drukt niet op de bel maar op een knop...). Die LED blijft daarna trouw branden zodat u bij thuiskomst meteen kunt zien dat er iemand aan de deur is geweest.
 

Het schema is getekend in figuur 1. Alles links van de streepjeslijn is de normale belinstallatie met beltrafo, een of meer belknoppen en natuurlijk de bel zelf (of gong of zoemer, dat doet er verder niet toe).

 

Figuur 1

Diode D1 dient als enkelzijdige gelijkrichter; via deze diode wordt condensator C1 met een gelijkspanning geladen. Zodra op de belknop wordt gedrukt, staat op punt C de wisselspanning van de trafo. De positieve helft van deze wisselspanning gaat via diode D2 naar spanningsdeler R2/R3; hierdoor komt er op de gate van thyristor Th1 een positieve spanning te staan waardoor hij gaat geleiden.
 

Nu gaat er een stroom lopen van de pluskant van C1, stroombegrenzingsweerstand R1, de LED (die nu oplicht) en de normaal-gesloten druktoets S2 naar de minkant van C1. Omdat de condensator via D1 steeds wordt bijgeladen, blijft er ook tijdens de negatieve helften van de trafo-wisselspanning een stroom door de LED en de thyristor lopen; die laatste blijft dus ontstoken en de LED blijft oplichten – tot u na uw thuiskomst met een druk op S2 de stroomkring even onderbreekt en de thyristor (en daarmee ook de LED) dooft.
 

Bij gebruik van een normale LED kan desgewenst de waarde van R1 tot 220 Ω worden verlaagd als hij niet helder genoeg oplicht. De schakeling kan prima op een stukje gaatjesprint worden opgebouwd.
 

Wat de aansluiting betreft: de punten B en C zijn snel genoeg gevonden: dat zijn de aansluitingen van de bel. Wanneer punt A minder gemakkelijk op te sporen is: geen nood. Sluit punten B en C aan en probeer gewoon uit waar u voor een goede werking punt A moet aansluiten. Bij een vergissing kunt u in elk geval niets kapot maken!