Waterstof als voertuigbrandstof wint langzaamaan terrein. Het Green Team Twente heeft het nieuwste model van zijn zuinige waterstofauto gepresenteerd. Het team doet ook ook dit jaar weer mee aan de Shell Eco-Marathon begin juli in Londen.
Waterstof als voertuigbrandstof wint langzaamaan terrein. Het Green Team Twente heeft het nieuwste model van zijn zuinige waterstofauto gepresenteerd. Het team doet ook ook dit jaar weer mee aan de Shell Eco-Marathon begin juli in Londen.
Green Team Twente wist in 2018 zijn titel tijdens de Shell Eco-Marathon niet te prolongeren; de ploeg is natuurlijk dit jaar gebrand op succes. De focus lag tijdens de bouw daarom vooral op het nog betrouwbaarder maken van de auto. Tijdens de laatste race traden er onverwachte problemen op, onder andere veroorzaakt door extreme hitte en elektromagnetische interferentie.
Nieuwe brandstofcel
Het hart van de auto, de brandstofcel, is dit jaar vernieuwd. Dit systeem maakt van waterstof en zuurstof elektriciteit die voor de elektromotoren en dus voor de aandrijving van de wielen wordt gebruikt. Vergeleken met het oude systeem is deze nieuwe brandstofcel een stuk efficiënter en werkt deze beter bij hogere temperaturen. Zodoende zorgt deze brandstofcel voor meer zekerheid tijdens de race.
Perfectionering van de auto
Naast de brandstofcel zijn er ook vele andere onderdelen vernieuwd. Zo is de versnellingsbak compleet herontworpen, is de cardanas een stuk lichter gemaakt en is de elektronica zo aangepast dat deze beter tegen interferentie bestand is.
Daarnaast heeft het team dit jaar een model gemaakt dat de optimale rijstrategie bepaalt. Met dit model kan precies worden bepaald hoe snel moet worden gereden en hoe bochten moeten worden genomen – alles om zo efficiënt mogelijk te rijden.
Het team achter de nieuwe waterstofauto (foto: Niek Erents).
Living lab
Het team is dit jaar bovendien een project aangegaan met de UT met doel een proeftuin met tiny houses te bouwen op de campus. In deze proeftuin kunnen verschillende duurzame technieken, waaronder waterstof, worden geïntegreerd en getest. Met dit project kunnen bedrijven en onderzoeksgroepen hun projecten eventueel sneller ontwikkelen en marktrijp maken. Daarnaast wordt het sociale aspect van wonen in zo’n huis bekeken, om te zien wat voor effect dit heeft op de bewoners en hoe een duurzame leefstijl kan worden gestimuleerd.
Discussie (17 opmerking(en))
H&k 5 jaar geleden
Vergeet niet dat om waterstof te maken veel vuile energie is verbruikt om het te maken. Waterstof is geen energiebron, maar een energiedrager met een heel slecht rendement.
Mouse 5 jaar geleden
Adrie Kooijman 5 jaar geleden
H&k 5 jaar geleden
Ik stel alleen dat het nutteloos is om de hele wereld over te reizen om een wedstijdje te doen.
Toen ze in het stenen tijdperk uitvonden om een bijl te maken, gingen ze die gebruiken en verbeteren zodat ie functioneler werd. Of zijn er feiten bekend dat ze naar andere (toen nog onbekende) werelddelen reiste om daar te laten zien dat hun bijltje beter hakte dan van de andere neanderthalers?
Cybionix 5 jaar geleden
Maar dit is natuurlijk weel een Shell feestje want die willen zo graag dat we in de toekomst watersof bij ze komen tanken i.p.v. thuis met een volle accu weg te rijden. Begrijpelijk. Dat het ineffiecneter is waardoor we veel meer (groene) enregie moeten opwekken en dus meer windmolens en zonnepanelen moeten plaatsen is niet hun probleem. (En los van km/€ prijs.)
Mouse 5 jaar geleden
We moeten met waterstof op vele fronten nog obstakels uit de weg ruimen, maar ik zie dat zeer positief in.
Adrie Kooijman 5 jaar geleden
De productie van stroom in een kolen- of gascentrale (er is veeel te weinig groene energie beschikbaar om auto's daarop te laten rijden) de energiekosten om de grondstoffen voor de batterij te winnen en de batterij te maken, verliezen in elektriciteitstransport, laden enzovoorts.
Zoals Mouse al aangeeft: waterstof kan in principe ook door het bestaande gasnetwerk zonder veel aanpassingen. Als we allemaal elektrisch gaan rijden zijn kostbare aanpassingen aan het elektriciteitsnetwerk nodig.
Kortom: niet nagatief doen over de ene of de andere technologie, die kids in Twente zijn gewoon goed bezig met nieuwe technologie.
Cybionix 5 jaar geleden
En die ontwikkelingen houd ik bij en weet daarom die de zonnepalen die direct waterstof produceren (nog) een stuk inefficiënter zijn dat de panelen die elektriciteit produceren. Dus het zelfde aantal m2 PV panelen levert meer op.
En dan heeft de batterij auto zelf veel minder verlies. Dus die komt gewoon veel verder per m2 zonnepanelen.
Opslag van waterstof is juist een probleem. Het moet vloeibaar of als gas onder hoge druk worden opgeslagen en getransporteerd. En veel huidige leidingen zijn veel te poreus en dan gaat er veel verloren. Dus dat hangt nog al af van de kwaliteit van het gasnet. Misschien dat het beter om het te binden aan koolstof om het door het huidige gasnet te vervoeren. (Het zal toch voor verbranding gebruikt worden. Ook niet echt de kant waar we naar toe willen. Want ook weer niet efficient en dus een tijdelijk lapmiddel.)
Het maken van de speciale tanks en brandstofcellen kost natuurlijk ook energie (en metalen zoals platina). Elke auto heeft onderdelen die veel energie kosten om de fabriceren. Dat geld ook voor verbrandingsmotoren.
En hoe denk jij, Andrie, dat we aan die waterstof komen? Los van bijproduct uit de chemische industrie (wat natuurlijk nooit toereikend is) zal dat gewoon met elektriciteit gebeuren via een brandstof cel, die vrij inefficiënt is. (En daarna nog een keer de andere kant op in de auto. Want verbranden zoals in een verbrandingsmotor is nog inefficiënter. Dat heeft BMW rond de eeuwwisseling geprobeerd maar is daar vanaf gestapt.)
Eens dat we veel te wieling groene stroom hebben, maar dat geld zowel voor batterij als waterstof auto's. Punt is juist dat we voor waterstofauto's, door de inefficiëntie, nog veel meer (groene) stroom nodig hebben per gereden km. Lijkt me zonde om het zo te verspillen als we al zoveel moeite hebben om de elektriciteit te vergroenen.
Kleinschalige opslag (en in autos) gaat prima met batterijen en smart grids. Op grote schaal zijn b.v. pompcentrales een goede optie. Dat zouden we heel goed op de Noordzee kunnen realiseren i.c.m. windmolens, maar helaas horen we daar niet veel over.
Voor de cijfertjes kun je natuurlijk even googlen. Die vergelijkingen zijn wel te vinden.
Hier even snel iets gevonden:Â https://insideevs.com/news/332584/efficiency-compared-battery-electric-73-hydrogen-22-ice-13/
En hier nog iets wat algemener:Â https://www.wattisduurzaam.nl/15443/energie-beleid/tien-peperdure-misverstanden-over-wondermiddel-waterstof/
Kortom: op alle vlakken kunnen we verbeteringen/doorbraken verwachten. Er wordt ook veel geïnvesteerd in nieuwe batterijen (met o.a. minder/geen kobalt). Dus we zullen zien. Maar de belangen zijn groot en er zullen dus allerlei onderzoeken en andere dingen aangehaald worden om ons en de politiek te bespelen. Maar of het technische, voor het milieu en onze portemonnee het beste is, is maar de vraag.
Luc Vandenbroucke 5 jaar geleden
Toch ook met electriciteit.
Dus batterij is ook maar een chemische drager.
Hoe vervuilend is een batterij?
om te maken en om af te voeren?
Meneer H. Stiekema 5 jaar geleden
Als ik de zon zie zal ik de boodschap doorgeven.
Overigens, aardolie is fossiel lijkvocht.
Guus Dekker 5 jaar geleden
Het voltanken met waterstof kan in enkele minuten gebeuren. Er zal (vooralsnog?) geen elektriciteitsaccu worden ontwikkeld die in een paar minuten kan worden volgeladen. Een dagritje naar Zuid- Frankrijk zit er elektrisch voorlopig dus nog niet in. Met waterstof wel ......
H&k 5 jaar geleden
Cybionix 5 jaar geleden
En dan de "zeldzame" materialen zoals platina in branstofcellen. En hoelang gaan die bandstofcellen mee, tot nu hebben die ook een beperkte levensduur.
En dan gaan we nog maar niet beginnen over opslag van waterstof. Als vloeistof of gas onder hoge druk?
Guus Dekker 5 jaar geleden
Misschien daar trolley-bovenleidingen aanleggen? Ik zie het ' bumperkleven' al gebeuren....
Wellicht komen er technieken om nog sneller te laden. Er komen dan wel enorme piekbelastingen op het elektrische leidingennet. Lijkt me niet prettig voor groene elektrische stroomopwekkers.
Tegelijkertijd staat het gebruik van waterstof als energiedrager nog in zijn kinderschoenen. Er zijn dus nog veel verbeteringen te verwachten op het terrein van produktie, opslag en energieomzetting.
Cybionix 5 jaar geleden
Er staat ook niet maar een benzinestation langs de autoroute du soleil. Anders zou daar ook een file staan of zijn te opslagtanks ook zo leeg. En mochten de auto's af en aan rijden dan is er geen strake meer van een piekbelasting maar van een hoge continue vraag.
Groene stroombronnen moeten sowieso ontkoppeld worden van de vraag. Dat het opwekken van groene stroom niet aansluit op de vraag is, los van auto's, al een probleem naarmate het aandeel groen in de energiemix toeneemt. Een smartgrid waarin auto's worden meegenomen en opgeladen als er een surplus is juist een voordeel van de batterij auto. Opslag om piekbelastingen op grote schaal op te vangen zou eerder met pompcentrales kunnen.
Waterstof is zeker niet nieuw. De Apollo vluchten gebruikten al brandstofcellen om elektriciteit op te wekken. De brandstofcel en opslag ontwikkelingen lijken minder snel te gaan dan die van batterijen. Ook omdat o.a. IT bedrijven er veel in investeren voor hele andere toepassingen.
Guus Dekker 5 jaar geleden
Een energiedrager moet snel navulbaar, compact en puur zijn en na verbruik zonder probleem in het milieu te lozen zijn. Waterstof voldoet aan die criteria. Het enige dat nog nodig is, is een optimalisatie van productie en energieafgifte. Daaraan is nog te weinig gedaan.
Voor de ionenaccu zie ik in de autoindustrie op langere termijn slechts een beperkte toepassing.
Sedemas 5 jaar geleden