De SDRplay RSPdx is een 14-bits single-tuner SDR ontvanger met een continu bereik van 1 kHz tot 2 GHz. Drie ingangsaansluitingen, een ruime reeks softwarematig selecteerbare frontend filters en een externe ingang voor een referentieklok onderscheidt hem van andere SDR-ontvangers op de markt.

Overzicht van de SDRplay RSPdx

De drie softwarematig selecteerbare ingangen van de RSPdx bieden flexibiliteit voor configuraties met meerdere antennes. Ingangspoort 1 en 2 zijn SMA-connectoren met een continu bereik van 1 kHz tot 2 GHz. Poort C is een BNC-type connector en biedt dekking van 1 kHz tot 200 MHz.
 
SDRplay RSPdx
De SDRplay RSPdx in al zijn pracht.

Diverse ingangsfilters, beschikbaar op alle ingangspoorten, kunnen worden gebruikt om ongewenste signalen te onderdrukken. De FM-, MW-en DAB-omroepbanden kunnen worden uitgefilterd door drie individueel selecteerbare notchfilters. Een 500 kHz laagdoorlaatfilter kan worden gebruikt voor betere VLF-signaalprestaties. Een vollediger overzicht van alle selecteerbare filteropties vind je in de tabel hieronder.

 
Table1 filters
Software-instelbare filteropties.

Antennevoorspanning

Een geïntegreerde Bias-T (alleen beschikbaar op poort B) kan 4,7 V leveren met een maximale stroom van 100 mA. De interne 0,5 ppm TCXO levert een stabiele referentieklok. Als een hogere frequentiestabiliteit nodig is, kan een extern 24 MHz referentiesignaal op de RSPdx worden aangesloten via een vrouwelijke MCX-connector.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over SDR!

SDRplay RSPdx-software

Net als bij eerdere SDRplay-producten zijn er veel softwareopties beschikbaar, en je hoeft je favoriete software van derden niet op te geven.

SDRuno is een gratis softwarepakket dat door de fabrikant wordt aangeboden voor gebruik met alle SDRplay-ontvangers. Het biedt een intuïtieve en effectieve manier om de softwarematig selecteerbare functies van de RSPdx (en andere SDRPlay-ontvangers) te bedienen.
 
Picture2
Screenshot van de SDRuno software.

Spectrumanalysator

RSP Spectrum Analyzer is ook verkrijgbaar via de website van de fabrikant en verandert de RSPdx in een krachtige spectrum analysator.

Als je liever bekende softwarepakketten gebruikt, zoals SDR-Console, HDSDR, CubicSDR of zelfs GNU Radio, dan heb je geluk. De fabrikant biedt API-pakketten waarmee de RSPdx goed kan samenwerken met software van derden.

Constructie

De constructie van de RSPdx lijkt behoorlijk robuust. Hoewel ik niet zou aanraden om hem opzettelijk op de grond te laten vallen, zou ik me ook geen zorgen maken als dat per ongeluk zou gebeuren. Met een gewicht van slechts 315 g en een formaat van 113 mm × 94 mm × 35 mm is het apparaat bijna zakformaat te noemen. Hij is klein genoeg om een geweldige metgezel te zijn tijdens vliegreizen en kan een saaie tussenstop een stuk interessanter maken.

Aan de slag met de SDRplay RSPdx

Na het volgen van de Start Here procedure van de fabrikant en het installeren van de benodigde stuurprogramma's en SDRuno, was ik verbaasd over het uitgebreide aantal opties dat de software biedt. Het duurde even om alle mogelijke instellingen te verkennen en uit te proberen. Er zijn verschillende plug-ins beschikbaar om het aantal opties verder uit te breiden. Een DAB-plug-in maakt bijvoorbeeld de ontvangst van digitale zenders mogelijk.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Review!

Snelle scanfuncties

De scanfunctie is ongelooflijk snel. De gebruiker kan kiezen uit voorgeconfigureerde zoekbereiken, zoals de VHF-lucht- of marine banden. Aangepaste zoekbereiken kunnen natuurlijk ook worden geselecteerd. Actieve kanalen die zijn gevonden, worden automatisch in een lijst gezet en kunnen worden benoemd en opgeslagen of worden uitgesloten van het scanproces.
 
Picture3
De SDRuno-scanfunctie bezig.

Naast een frequentiescan is er natuurlijk ook een geheugenscanfunctie. Voor elk geheugenkanaal kunnen de bijbehorende antennepoort, modulatiesoort en - indien nodig - een individueel drempelniveau worden ingesteld. Met deze functie kan de gebruiker snel een breed scala aan frequenties en radiodiensten scannen met behulp van meerdere antennes voor verschillende banden.
 
SDRplay RSPdx with mini whip
De SDRplay RSPdx met een Mini Whip-antenne voor VLF/HF-ontvangstexperimenten.

Uitstekende gevoeligheid

Om de HF- en VLF-prestaties te testen, gebruikte ik een goedkope Mini Whip-antenne. Tot mijn verbazing werkte de Mini Whip ook heel goed met alleen de 4,7 V van de interne Bias-T op de ANT B-poort. Zelfs in mijn kantoor, in een betonnen gebouw, kon ik luisteren naar verschillende radioamateur gesprekken op de 80 m en 40 m band. Zo'n uitstekende gevoeligheid is een geweldige eigenschap. Hoewel de fabrikant geen gevoeligheidsniveaus opgeeft, is aangetoond dat de MDS-niveaus (Minimum Discernible Signal) tussen ca. -120 dBm en beter dan -140 dBm voor frequenties boven 144 MHz in een ARRL laboratoriumtest.

VLF Prestaties

Ik was ook erg benieuwd naar de VLF-prestaties van het apparaat. Met dezelfde opstelling binnen, met mijn Mini Whip antenne, was ik in staat om verschillende diensten in het VLF-bereik te ontvangen. Navtex weerberichten, DCF77 en een nabijgelegen non-directional beacon (NDB) konden zonder problemen worden ontvangen. Het activeren van het geïntegreerde 500 kHz laagdoorlaatfilter had een hoorbare invloed op het ruisniveau.

Een filterrespons bepalen

Om de bruikbaarheid van de RSP Spectrum Analyzer software te testen, besloot ik de filterresponscurve van een 1090 MHz ADS-B SAW filter te meten met behulp van een ruisbron. Een breedband ruisbron werd in het filter gevoerd en de uitgang van het filter werd aangesloten op de ANT A poort van de RSPdx. De middenfrequentie werd ingesteld op 1090 MHz met een bereik van 200 MHz. Een gemiddelde en een piekcurve werden gekozen om gelijktijdig weergegeven te worden. Zoals verwacht verscheen de doorlaatbandkarakteristiek van het SAW-filter snel op het scherm.
 
Picture5
Testopstelling voor het meten van de banddoorlaatresponscurve van een 1090 MHz SAW-filter.

Omroepfilters

De softwarematig instelbare omroepfilters bleken behoorlijk effectief. Vooral in de VHF-luchtband en het bovenste VHF-bereik was de ruisonderdrukking behoorlijk goed. De omroep notch filters bewezen hoe effectief ze zijn toen ik ze vergat uit te schakelen, terwijl ik de FM-band aan het scannen was. Ik raakte behoorlijk gefrustreerd omdat ik niet kon afstemmen op een van mijn favoriete radiozenders totdat ik merkte dat deze filters nog steeds waren ingeschakeld. Nadat ik ze had uitgeschakeld, begon er muziek uit mijn luidsprekers te stromen.

Conclusie

De SDRplay RSPdx is het perfecte instrument voor een ontvanger met meerdere antennes. Het lijkt ook de enige SDR op de markt te zijn die geoptimaliseerd is voor VLF-ontvangst. Mijn enige kritiek betreft de nogal lage spanning die door de interne Bias-T wordt geleverd. Een mogelijke oplossing, indien gebruikt in een externe opstelling, zou zijn om de 4,7 V te gebruiken om een extern relais of FET te activeren om een hogere biasspanningsbron aan te sturen.

Het uitgebreide frequentiebereik, de drie softwarematig instelbare antennepoorten, de externe referentie-ingang en de softwarematig instelbare filters zijn een echt pluspunt vergeleken met andere SDR-ontvangers en spreken sterk in het voordeel van de RSPdx. Over het geheel genomen ben ik behoorlijk onder de indruk van de prestaties van deze kleine SDR-ontvanger en het brede scala aan toepassingen dat hij mogelijk maakt.