hebben een lange traditie bij Elektor. Heel wat audio-liefhebbers hebben in de afgelopen halve eeuw phono-, voor- of eindversterkers volgens Elektor-ontwerpen nagebouwd. Ditmaal gaat het echter niet over een nabouwproject, maar over een kant en klaar product dat onze aandacht trok en zeker interessant is voor Elektor-audiofielen: Een stereo voorversterker met buizen en Bluetooth. En dat alles voor een heel betaalbare prijs. Bovendien kun je er ook nog eens lekker mee experimenteren door de buizen of de uitgangs-opamps te vervangen door andere typen.
 
Douk P6 Mini -1.jpg
Buizenklank voor lijnsignalen, Bluetooth en USB-geheugenstick.

Douk Audio, een Chinese audiofabrikant

We hebben hier al vaak Chinese meetapparatuur zoals multimeters en oscilloscopen besproken, maar de laatste jaren hebben ook veel Chinese fabrikanten zich gericht op audioliefhebbers en vaak met heel goede resultaten tegen zeer scherpe prijzen. De P6 Mini die ik hier onder de loep neem, is gemaakt door Douk Audio, een bedrijf dat in 2014 is opgericht en uitsluitend audio-apparatuur maakt. Momenteel kun je kiezen uit meer dan 80 audio-gerelateerde producten. De prijzen van Douk Audio (en ook andere op audio gerichte Chinese fabrikanten) zijn in verhouding tot Westerse fabrikanten absurd laag en dan rijst al snel de vraag of je wat fatsoenlijks krijgt voor dat geld. Nou, ik heb het uitgeprobeerd met deze P6 Mini. De reden dat ik daarbij heb gekozen voor een voorversterker (er zijn ook exemplaren met ingebouwde eindtrappen) is dat je deze gemakkelijk in een bestaande installatie kunt opnemen om een buizengeluid te creëren, zonder dat de overige apparatuur overbodig wordt.

Preamp met Bluetooth

 
P6 Mini front
De voorkant heeft 3 draaiknoppen, een ingangsschakelaar en 3 drukknoppen voor het bedienen van een USB-stick.

De P6 Mini wordt geleverd in een keurige doos die het apparaat, twee (eveneens Chinese) 6A2 buisjes, een eenvoudige 12-V-netadapter en een Bluetooth-antenne bevat. Het kastje zelf is circa 10x12x3 cm groot en geheel van dik geanodiseerd aluminium, ook de front- en achterplaat. Bovenop zitten twee gaten voor de buisjes en daarachter bevindt zich een USB-A aansluiting waarin je een geheugenstick met muziek kunt steken. De achterplaat bevat vier vergulde cinch-bussen voor de stereo in- en uitgangen, een bus voor de voedingsstekker en een aansluiting voor de antenne.

Op de frontplaat vinden we de volumeregelaar, een regelaar voor lage en hoge tonen, een driestandenschakelaar voor de ingangskeuze en drie knopjes om muziek op een USB-stick te selecteren. Met die driestandenschakelaar kun je kiezen tussen uit, cinch-ingangen of USB/Bluetooth. Daarbij heeft een USB-stick altijd voorrang boven Bluetooth en dan wordt deze laatste automatisch uitgeschakeld. Dat zijn heel wat mogelijkheden voor zo’n klein kastje!

 
P6 Mini rear
De achterzijde met 4 cinch-bussen, een connector voor de Bluetooth-antenne en een stekerbus voor de voeding.

De Douk Audio P6 Mini in bedrijf nemen

Na het uitpakken, het plaatsen van de buizen en het aansluiten van de audio- en voedingskabels is de P6 Mini klaar voor gebruik. Na het inschakelen hebben de buizen ongeveer een halve minuut nodig om op temperatuur te komen en daarna is het uitgangssignaal op nominale sterkte aanwezig. De regelaars werken soepel met klikjes en de schakelaar maakt een betrouwbare indruk. In de buizen is een oranje gloed zichtbaar, maar die is niet echt en wordt geleverd door oranje LED’s die onder de buisvoeten zijn gemonteerd. De buizen werken echter daadwerkelijk, via een omvormer in het kastje krijgen ze een voedingsspanning van iets meer dan 100 V.

Metingen

Ik heb een aantal dingen gemeten aan de P6 Mini die ik hier op een rijtje zet.
 
  • Ingangsgevoeligheid voor 1 V uit: 230 mV
  • Max. uitgangsspanning: 6.5 V
  • Ingangsimpedantie: circa 12 kΩ
  • Uitgangsimpedantie: < 10 Ω
  • Frequentiebereik (−3 dB): 12 Hz…140 kHz
  • Harmonische vervorming (THD): approx. 0.1% at 1 V out
  • Toonregeling: ±6 dB (hoog, bij 5 kHz), ±9 dB (laag, bij 100 Hz)

De harmonische vervorming wordt grotendeels bepaald door de tweede en derde harmonische, die zijn waarschijnlijk grotendeels verantwoordelijk voor de zogenaamde buizenklank. In het uitgangssignaal zitten weliswaar wat restproducten op een paar honderd kilohertz (afkomstig van de verschillende DC/DC-omvormers in de P6 Mini), maar ik betwijfel of de navolgende versterker daar last van heeft.
 
Douk P6 Mini -4.jpg
Kastje, front- en achterplaat zijn van dik aluminium.

Hoe klinkt de Douk Audio P6 Mini?

Natuurlijk heb ik de P6 Mini ook beluisterd, zowel aan mijn stereo-installatie als aan de speakers die naast mijn PC-monitor staan. In beide gevallen moest ik vaststellen dat deze voorversterker een prima geluidskwaliteit levert die - het klinkt als een cliché - iets ronder, natuurlijker of softer klinkt. Toch is het niet zo dat je in het hoog iets mist. Met dit klankbeeld is goed te leven en als je van buizengeluid houdt, dan is dit een prima en betaalbare mogelijkheid.

Tweaking the Douk Audio P6 Mini

Wie van experimenteren houdt, die kan met de P6 Mini een heleboel kanten op. Douk Audio geeft zelf al aan dat de standaard penthode-buisjes vervangen kunnen worden door andere exemplaren. Andere gebruikers deden bijvoorbeeld goede ervaringen op met de 6J1, 6AK5, 6F32V en GE5654W. En wie de moeite neemt om de behuizing open te schroeven (boutjes aan voor- en achterzijde losdraaien), die kan ook de NE5532-opamps aan de uitgang vervangen door pencompatibele exemplaren; deze zitten namelijk in voetjes op de print! Alternatieven zijn bijvoorbeeld de LM4562, LME49720 en de OPA2134. Er valt dus heel wat uit te proberen.
 
Douk P6 Mini -5.jpg
De print van de P6 Mini. Vlak achter de frontplaat zitten twee NE5532-opamps in voetjes.

Conclusie

Om eerlijk te zijn: Ik had eigenlijk niet veel verwacht van deze P6 Mini voorversterker voor een prijs van circa € 75. Toch is me dit versterkertje reuze meegevallen. Zowel de prestaties als de klankmatige eigenschappen zijn veel beter dan de prijs doet vermoeden. Ook is de hardware keurig verzorgd, alles werkt goed (ook de Bluetooth-mogelijkheid) en het geheel is keurig afgewerkt. Je krijgt in dit geval echt waar voor je geld. Bovendien kun je ook nog eens uitgebreid experimenteren met verschillende buisjes en opamps. Een leuk apparaat voor iedereen die op zoek is naar een “buizenklank” in zijn bestaande audio-installatie.