Fnirsi 2C23T oscilloscoop, multimeter & functiegenerator (review)
29 april 2024
op
op
Het Chinese bedrijf Fnirsi heeft de laatste jaren een flink aantal elektronica-meetapparaten uitgebracht, variërend van een componententester tot een Geiger-counter. Ze zijn allemaal heel betaalbaar en bieden vaak functies of combinatiemogelijkheden die je bij andere merken niet zo snel aantreft of waarvoor je veel meer betaalt. Ditmaal bekijken we uit het grote aanbod van Fnirsi de 2C23T, een handzaam apparaat dat een oscilloscoop, een multimeter en een signaalgenerator combineert in een compacte behuizing. En dat allemaal voor een prijs die duidelijk onder 100 euro ligt. Is die 2C23T het geld waard en kun je er als elektronicus ook echt wat mee? Dat gaan we in deze review onderzoeken.
De specificaties van de 2C23T zijn heel aardig maar niet spectaculair, maar dat verwacht je ook niet van een 3-in-1 meetapparaat in deze prijsklasse. De oscilloscoop heeft twee kanalen, een bandbreedte van 10 MHz en een sample-rate van 50 MSPS.
De ingebouwde DDS-generator heeft één uitgangskanaal dat een signaal kan leveren tot 3,3 V (piek-piek) bij een frequentie van 1 Hz tot 1 MHz. De gebruiker kan kiezen uit 6 voorgeprogrammeerde golfvormen.
De multimeter lijkt qua mogelijkheden sterk op de Fnirsi S1 die ik een tijd geleden heb getest, gelukkig heeft men hier een stroommeetfunctie (wat de S1 helaas miste) toegevoegd. Op het display staat in het midden de gemeten waarde, links en rechts daarvan is een analoge schaal waarop de spanning in een bereik van 0 tot 100 wordt weergegeven. Standaard staat de multimeter in de Auto-stand. Afhankelijk van de aangeboden spanning of weerstand toont hij dan de gemeten waarde van de wisselspanning, gelijkspanning of weerstandswaarde. Bij weerstandswaarden onder 50 Ω klinkt bovendien de (doorgangs)pieper. Net zoals bij de S1 werkt die auto-meting niet bij spanningen onder 0,7 V, maar als je dat in gedachten houdt is er goed mee te werken. Met behulp van de vier bovenste drukknoppen kunnen de verschillende meetfuncties handmatig worden gekozen. Jammer dat de daarbij behorende aanduidingen boven de knoppen niet duidelijk te lezen zijn door de grijze kleur.
Bij de oscilloscoop merk je dat het beeldscherm niet al te groot is, waardoor het beeld wel een beetje overvol staat, vooral als er meerdere meetwaarden worden getoond. Bij veel metingen is een kanaal voldoende en dan vind ik het prettig om het andere kanaal helemaal uit te schakelen om alles wat overzichtelijker te houden.
De BNC-bussen aan de bovenzijde zitten verzonken in de behuizing en vrij dicht bij elkaar. Daardoor is het niet mogelijk om probes met een kunststof omhulling rond de bus aan te sluiten. De probes van mijn eigen oscilloscoop kon ik hier niet gebruiken. Let daar op als je een probe wilt bijkopen.
De nauwkeurigheid van de multimeter heb ik getest bij een aantal waarden voor spanning, stroom, weerstand en capaciteit, en dat bleek veel beter te zijn dan de specificaties die Fnirsi opgeeft. De nauwkeurigheid is zeker een factor 2 beter dan de opgaven, daar is zeker voor deze prijs niets op aan te merken!
Voor de twee stroombereiken heeft de meter netjes 2 interne zekeringen die je kunt vervangen, je moet daarvoor wel de moeite nemen om de behuizing open te schroeven om erbij te kunnen.
De Fnirsi 2C23T heeft een degelijk uiterlijk met een bescheiden aantal knoppen
Met afmetingen van circa 17 cm × 9 cm × 3.5 cm, kun je de meter gemakkelijk met één hand vast houden. Het 2,8 inch grote kleuren-LCD levert een redelijk helder en contrastrijk beeld, vooral recht van voren. De behuizing is op de hoeken voorzien van een rubberachtig materiaal en lijkt vrij stevig. Voor de voeding zorgt een ingebouwde lithium-accu met een capaciteit van 3 Ah, volgens de fabrikant is dat voldoende voor circa 6 uur gebruik.Oscilloscoop, multimeter & functiegenerator in één
Er zijn aparte aansluitingen voor de drie functies. Aan de voorzijde zitten 4 banaanstekerbussen voor de multimeter en aan de bovenzijde van het apparaat bevinden zich 3 BNC-bussen: twee voor de (tweekanaals) oscilloscoop en eentje voor de DDS-signaalgenerator. Alles wordt bediend met behulp van 15 druktoetsen onder het scherm. Tot slot zit er nog een USB-C-connector aan de zijkant voor het opladen van de interne lithium-accu en het updaten van de firmware van de meter. Het apparaat wordt geleverd met een set meetsnoeren, een oscilloscoopprobe, een BNC-snoer met krokodilklemmetjes, een USB-C-kabel een aparte Elektor-handleiding in vier talen.De specificaties van de 2C23T zijn heel aardig maar niet spectaculair, maar dat verwacht je ook niet van een 3-in-1 meetapparaat in deze prijsklasse. De oscilloscoop heeft twee kanalen, een bandbreedte van 10 MHz en een sample-rate van 50 MSPS.
Multimeter
De 4-digit multimeter heeft een basisnauwkeurigheid van 0,5% en kan gelijk- en wisselspanningen en -stromen meten, plus weerstand, capaciteit en temperatuur. Ook is er een doorgangs- en diodetester aanwezig en kun je de fase van de netspanning met één meetpen vaststellen. De meter detecteert automatisch of er een gelijkspanning, een wisselspanning of weerstand op de ingangen wordt aangeboden, maar je kunt ook handmatig omschakelen naar een bepaalde functie.De ingebouwde DDS-generator heeft één uitgangskanaal dat een signaal kan leveren tot 3,3 V (piek-piek) bij een frequentie van 1 Hz tot 1 MHz. De gebruiker kan kiezen uit 6 voorgeprogrammeerde golfvormen.
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Multimeters! Mogelijkheden
Laten we eerst eens kijken naar de oscilloscoop-functie. Op het scherm is veel informatie beschikbaar, bovenaan staat zelfs een symbooltje dat aangeeft welk signaal de generator op dat moment levert. Het aantal instelmogelijkheden is vrij beperkt. Zo kun je de probe-verzwakking en AC/DC-koppeling per kanaal instellen. Voor de triggering is er een Auto-knop die heel aardig werkt, maar er zijn slechts enkele handmatige triggermogelijkheden: Je kunt alleen het kanaal kiezen en triggeren op een op- of neergaande flank. Met behulp van de PRM-knop kun je een aantal meetwaarden in het scoopvenster laten verschijnen, er is keuze uit 8 waarden. Met de Save-knop kunnen screenshots worden gemaakt , die in het geheugen worden opgeslagen. De bediening van de scoop is vrij logisch van structuur, maar het is wel even wennen.Een Fnirsi S1 met stroommeting
The multimeter is very similar in terms of possibilities to the Fnirsi S1 that I tested some time ago but with a current measurement function (which the S1 unfortunately lacked). On the display the measured value appears in the center, on the left and right there is an analog scale which shows the voltage in a range from 0 to 100.De multimeter lijkt qua mogelijkheden sterk op de Fnirsi S1 die ik een tijd geleden heb getest, gelukkig heeft men hier een stroommeetfunctie (wat de S1 helaas miste) toegevoegd. Op het display staat in het midden de gemeten waarde, links en rechts daarvan is een analoge schaal waarop de spanning in een bereik van 0 tot 100 wordt weergegeven. Standaard staat de multimeter in de Auto-stand. Afhankelijk van de aangeboden spanning of weerstand toont hij dan de gemeten waarde van de wisselspanning, gelijkspanning of weerstandswaarde. Bij weerstandswaarden onder 50 Ω klinkt bovendien de (doorgangs)pieper. Net zoals bij de S1 werkt die auto-meting niet bij spanningen onder 0,7 V, maar als je dat in gedachten houdt is er goed mee te werken. Met behulp van de vier bovenste drukknoppen kunnen de verschillende meetfuncties handmatig worden gekozen. Jammer dat de daarbij behorende aanduidingen boven de knoppen niet duidelijk te lezen zijn door de grijze kleur.
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Testen & Meten! Simpele Functiegenerator
De functiegenerator is vrij simpel gehouden. Je hebt de keuze uit 6 golfvormen (sinus, blok, driehoek, half en volledig gelijkgerichte sinus, ruis en gelijkspanning). Per golfvorm kunnen de frequentie, de duty-cycle (alleen bij blok en driehoek) en de uitgangsspanning worden ingesteld. De bediening is ook hier heel eenvoudig, je moet wel opletten dat je na het veranderen van een waarde afsluit met de middelste cursor-toets. In- en uitschakelen van de uitgang is mogelijk met de middelste cursor als je in het golfvormen-lijstje staat.In de praktijk
Hoe bevalt de 2C23T nu in de praktijk? Ik heb er inmiddels al heel wat uurtjes mee gewerkt. Het eerste dat opvalt is dat het apparaat bijzonder snel inschakelt: na het indrukken van de aan/uit-knop staat na circa 1 seconde het functie-overzicht op het scherm, waar je kunt selecteren welk meetapparaat je wilt gebruiken. In het Config-menu is het overigens mogelijk om een apparaat te kiezen waarmee de 2C23T direct start.Bij de oscilloscoop merk je dat het beeldscherm niet al te groot is, waardoor het beeld wel een beetje overvol staat, vooral als er meerdere meetwaarden worden getoond. Bij veel metingen is een kanaal voldoende en dan vind ik het prettig om het andere kanaal helemaal uit te schakelen om alles wat overzichtelijker te houden.
Reactief
De scoop lijkt vlot te reageren op veranderingen in het signaal, ook knopbedieningen hebben meteen resultaat. De auto-functie werkt best goed. Af en toe is het nodig om met de hand het triggerniveau aan te passen, maar dat heb je ook bij een ‘volwassen’ oscilloscoop.De BNC-bussen aan de bovenzijde zitten verzonken in de behuizing en vrij dicht bij elkaar. Daardoor is het niet mogelijk om probes met een kunststof omhulling rond de bus aan te sluiten. De probes van mijn eigen oscilloscoop kon ik hier niet gebruiken. Let daar op als je een probe wilt bijkopen.
Fnirsi 2C23T is bijna altijd autoranging
De multimeter werkt fijn als er rekening mee wordt gehouden dat de auto-detectie niet goed werkt onder een waarde van 0,7 V. Is de spanning lager, dan moet je zelf een functie kiezen. Dat gebeurt door een- of meermaals op de vier bovenste knoppen te drukken. Denk er aan dat wel een functie maar geen bereik kan worden gekozen, dat doet de meter altijd automatisch. Alleen bij de stroommeting is er de keus tussen een laag en hoog A-bereik.De nauwkeurigheid van de multimeter heb ik getest bij een aantal waarden voor spanning, stroom, weerstand en capaciteit, en dat bleek veel beter te zijn dan de specificaties die Fnirsi opgeeft. De nauwkeurigheid is zeker een factor 2 beter dan de opgaven, daar is zeker voor deze prijs niets op aan te merken!
Voor de twee stroombereiken heeft de meter netjes 2 interne zekeringen die je kunt vervangen, je moet daarvoor wel de moeite nemen om de behuizing open te schroeven om erbij te kunnen.
Banaanstekerafstand is niet standaard
Een klein minpuntje is dat de vier bussen aan de voorzijde niet de gebruikelijke afstanden van 19 mm hebben, maar net iets minder. Als je een thermokoppel voor deze meter aanschaft, let er dan op dat dit twee losse banaanstekers heeft, anders past het niet.De functiegenerator in de praktijk
Als laatste hebben we nog de ingebouwde generator. Die is handig voor incidenteel gebruik, maar de kwaliteit van de signalen zou wat beter kunnen. Het aantal stappen per periode beperkt en bovendien zitten er op enkele plekken kleine glitches. Dat geldt voor de sinus en driehoek, bij blok, ruis en DC heb je daar geen last van. Misschien iets voor een volgende firmware-update? Het bedienen van de generator is eenvoudig, al is het invoeren van een frequentiewaarde wel even goed kijken vanwege het aantal cijfertjes dat daar staat (7 stuks). De maximale uitgangsspanning bedraagt 3,3 V en dat is top-top en onbelast. De uitgangsimpedantie van de generator ligt niet op de gebruikelijke 50 Ω maar op 100 Ω, bij afsluiten met een standaard 50 Ω belasting houd je dan nog maar 1/3 van de spanning over. Houd er ook rekening mee dat het uitgangssignaal compleet positief is t.o.v. massa, er is geen uitgangscondensator of symmetrische voeding toegepast. Het frequentiebereik van de generator gaat een stuk verder dan de vermelde 1 MHz, ik kon er met gemak 2 MHz (weliswaar met wat meer vervorming) uit halen! Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Functiegenerator! Conclusie
Voor minder dan 100 euro krijg je met de Fnirsi 2C23T een handzaam 3-in-1 apparaat dat vooral bij gebruik buitenshuis heel handig kan zijn. Alle drie de functies werken goed, hoewel je er natuurlijk geen topprestaties van mag verwachten. Er zijn enkele kleine tekortkomingen, maar als je daar rekening mee houdt, dan heb je met deze 2C23T een prima meetinstrument waarmee je de meeste elektronicametingen aan kunt pakken zonder dat je meteen een half laboratorium aan apparatuur hoeft mee te slepen. Zeker een aanrader, vooral voor die prijs!Read full article
Hide full article
Discussie (0 opmerking(en))