Fnirsi 2C53P 50 MHz tweekanaals oscilloscoop (review)
25 november 2024
op
op
Toen ik de Fnirsi 2C53P drie-in-één 50 MHz tweekanaals 'flat-panel' oscilloscoop ontving, was het eerste wat me opviel de zijkant van de doos met de tekst '4-bit Half-true RMS Value'. Er staan vier functies op de doos en dit is er één van. Een merkwaardige gekozen opmerking voor een oscilloscoop, nietwaar? Ik vraag me ook af wat het betekent. De derde markering luidt 'Intelligent Anti-Burning'. Dit verwijst naar de beveiligingen in het apparaat die het beschermt tegen hoge spanningen en overbelasting.
De oscilloscoop zelf wordt beschermd door een zak van papier en plastic. Als je hem uitpakt, zie je een keurig apparaat. Het meet ongeveer 145 mm bij 100 mm bij 35 mm en weegt ongeveer 370 gram. De voorkant heeft alleen een 4,3 inch touchscreen. Aan de achterkant zit een uitklapbare standaard die, tenminste zo uit de doos, stabiele, verstelbare kantelposities biedt tot ongeveer 40°. Op het label staat dat er een 4000 mAh (lithium) batterij in zit en dat er een 5 V/2 A oplader nodig is. Er zit geen oplader in de doos.
In het instellingenmenu zag ik dat mijn testapparaat softwareversie V1.8.2.2 gebruikt. Van de Fnirsi website kun je alleen V1.7.1.5 downloaden, dus het heeft nog geen zin om de firmware te upgraden. (Het lijkt erop dat de eerste twee cijfers de versie van de applicatiesoftware aangeven, terwijl de laatste twee cijfers de versie van de FPGA-firmware zijn.) In het instellingenmenu kun je ook de vervelende pieptoon uitschakelen die klinkt bij elke druk op een toets, en je kunt instellen welke functie (geen, oscilloscoop, multimeter of signaalgenerator) wordt geactiveerd bij het inschakelen.
Het selecteren van parameters is in het begin een beetje verwarrend, omdat de mogelijke waarden worden gepresenteerd als een wiel dat je moet draaien. Het scherm rolt om, d.w.z. de bovengrens volgt de ondergrens en omgekeerd, maar de selectie niet. Als je de bovengrens wilt selecteren terwijl je bij de ondergrens bent, moet je het wiel helemaal naar boven draaien. Voor de verticale schaal is deze presentatie in orde omdat er veel waarden zijn. Voor de probe koppeling daarentegen zijn er maar twee waarden, AC en DC (geen GND), en ze worden weergegeven als een lijst van vijf afwisselende 'DC' - 'AC' waarden. Een schuifschakelaar zou hier eenvoudiger zijn geweest.
Het instellen van de frequentie op 10 MHz met een amplitude van 3 V resulteerde in 2,76 VPP op de referentie-scope (probe ×10), terwijl de 2C53P aangaf dat het 2,64 VPP was (probe ×10, 20 MHz bandbreedtelimiet uit). Officieel kan de signaalgenerator alleen de sinus tot 10 MHz aan, maar ik ontdekte dat de driehoekige en blokgolven ook werkten. De andere signalen komen niet boven de 5 MHz, ook al kan de frequentiewaarde hoger worden ingesteld.
Het scherm bestaat uit een grote waarde (1.9999 counts), een semi-analoog staafdiagram en een oscilloscoopachtig trendvenster met minimum- en maximumwaarden. Je kunt maximaal vijf metingen van elk type op het scherm opslaan. Je kunt dus bijvoorbeeld een weerstandswaarde, de spanning erover en de stroom erdoorheen vastleggen zonder dat je iets hoeft op te schrijven.
Het enige waar ik op hoop is een firmware-update die de eigenaardigheden van de Fnirsi 2C53P corrigeert, en vooral de triggering verbetert. Maar misschien is dat een zwak punt in de hardware.
Vertaling: Hans Adams
De Fnirsi 2C53P uitpakken
In de doos zit een halfharde koffer met rits met daarin de oscilloscoop, een handleiding en een zakje met twee 100 MHz P6100 oscilloscoop-probes. Een tweede zakje bevat een set multimeterprobes, een korte USB-C kabel en een kabel met twee krokodillenklemmen aan de ene kant en een micro-BNC aan de andere kant.De oscilloscoop zelf wordt beschermd door een zak van papier en plastic. Als je hem uitpakt, zie je een keurig apparaat. Het meet ongeveer 145 mm bij 100 mm bij 35 mm en weegt ongeveer 370 gram. De voorkant heeft alleen een 4,3 inch touchscreen. Aan de achterkant zit een uitklapbare standaard die, tenminste zo uit de doos, stabiele, verstelbare kantelposities biedt tot ongeveer 40°. Op het label staat dat er een 4000 mAh (lithium) batterij in zit en dat er een 5 V/2 A oplader nodig is. Er zit geen oplader in de doos.
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Testen & Meten! Aansluitingen rondom
Aan de bovenkant van de Fnirsi 2C53P zitten de twee BNC-connectoren voor de oscilloscoop-probe en de connector voor de signaalgenerator. Aan de rechterkant zitten vier geïsoleerde banaanstekkers voor de multimeter. Ze zijn allemaal Fnirsi blauw, dus wees voorzichtig met het aansluiten van de massakabel. De bovenste aansluiting heeft icoontjes voor spanning, weerstand, diode, capaciteit en temperatuur. De onderste twee zijn voor stroommetingen, tot 10 A. Aan de linkerkant zit een USB-C aansluiting, een reset-pinhole en de aan/uit-schakelaar. Deze laatste is lelijk en goedkoop en lijkt een beetje op een microfoon, maar dat is een onbelangrijk detail.De eerste keer inschakelen
Nadat je op de aan/uit-knop hebt gedrukt, wordt er gevraagd om een taal te kiezen. Je kunt kiezen uit Chinees, Engels, Duits, Portugees, Spaans, Russisch, Koreaans en Japans. De gedrukte handleiding is alleen in het Chinees, Engels, Russisch en Portugees. Als je dat gedaan hebt, toont het instrument een mooi grafisch menu waar je kunt kiezen welk instrument je wilt gebruiken of waar je de systeeminstellingen kunt openen.In het instellingenmenu zag ik dat mijn testapparaat softwareversie V1.8.2.2 gebruikt. Van de Fnirsi website kun je alleen V1.7.1.5 downloaden, dus het heeft nog geen zin om de firmware te upgraden. (Het lijkt erop dat de eerste twee cijfers de versie van de applicatiesoftware aangeven, terwijl de laatste twee cijfers de versie van de FPGA-firmware zijn.) In het instellingenmenu kun je ook de vervelende pieptoon uitschakelen die klinkt bij elke druk op een toets, en je kunt instellen welke functie (geen, oscilloscoop, multimeter of signaalgenerator) wordt geactiveerd bij het inschakelen.
De oscilloscoop
Omdat de Fnirsi 2C53P wordt verkocht als een multifunctionele oscilloscoop, net als de Fnirsi 2C23T, zullen we eerst eens naar de oscilloscoop kijken. Het eerste wat me opviel was dat de twee signaaltraces bijna dezelfde lichtblauwe kleur hebben. Ik ontdekte echter dat als je naar het hoofdinstellingenmenu van het apparaat gaat en de themakleur verandert in blauw (standaard is geel), kanaal 1 geel wordt. De logica ontgaat me, maar wat maakt het uit zolang het maar werkt. Overigens werden mijn probes niet geleverd met een gele markeerring :-(.Mooi touchscreen
Het gebruik van het touchscreen is prettig, zij het wat gevoelig. De traces, het triggerniveau en de cursors kunnen omhoog en omlaag en naar links en rechts worden gesleept. Om in te zoomen (horizontale schaal) tik je op de rechterhelft van het scherm, om uit te zoomen tik je op de linkerhelft.Het selecteren van parameters is in het begin een beetje verwarrend, omdat de mogelijke waarden worden gepresenteerd als een wiel dat je moet draaien. Het scherm rolt om, d.w.z. de bovengrens volgt de ondergrens en omgekeerd, maar de selectie niet. Als je de bovengrens wilt selecteren terwijl je bij de ondergrens bent, moet je het wiel helemaal naar boven draaien. Voor de verticale schaal is deze presentatie in orde omdat er veel waarden zijn. Voor de probe koppeling daarentegen zijn er maar twee waarden, AC en DC (geen GND), en ze worden weergegeven als een lijst van vijf afwisselende 'DC' - 'AC' waarden. Een schuifschakelaar zou hier eenvoudiger zijn geweest.
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Oscilloscoop! Twee scopes vergelijken
Ik zette de ingebouwde signaalgenerator aan en sloot kanaal 1 aan op de uitgang om een sinus van 1 kHz op het scherm te krijgen. Ik sloot ook een andere oscilloscoop aan (een Siglent SDS 1102X) ter vergelijking. De sinus was stabiel op de referentie-scope, maar wiebelde een beetje op de 2C53P. Beiden maten een frequentie van 993 Hz (wat een beetje vreemd is voor een DDS; instellen op 1008 Hz resulteerde in 1 kHz), maar de 2C53P toonde een piek-piekwaarde van 3,28 V terwijl de referentie scope 3,06 V toonde.Geen haperingen voor mij
Het inschakelen van het tweede kanaal en deze aansluiten op dezelfde bron (de interne DDS) leverde een identieke weergave op. Sommige gebruikers hebben storingen gemeld op een van de twee traces, maar ik heb niets gezien. Misschien heeft mijn apparaat verbeterde firmware? Ik merkte echter wel dat het triggeren niet superstabiel was, met horizontale jitter en af en toe een trigger misser.DDS signaalgenerator
De signaalgenerator is eenvoudig te gebruiken. Hij heeft twaalf golfvormen, waarvan er één een gelijkspanning is. De frequentie wordt ingesteld door een waarde in te typen op een numeriek toetsenbord. Amplitude en duty cycle (werkt alleen met de blokgolf) hebben een schuifknop, maar je kunt ook een waarde intoetsen. Er is geen instelbare DC-offset.Het instellen van de frequentie op 10 MHz met een amplitude van 3 V resulteerde in 2,76 VPP op de referentie-scope (probe ×10), terwijl de 2C53P aangaf dat het 2,64 VPP was (probe ×10, 20 MHz bandbreedtelimiet uit). Officieel kan de signaalgenerator alleen de sinus tot 10 MHz aan, maar ik ontdekte dat de driehoekige en blokgolven ook werkten. De andere signalen komen niet boven de 5 MHz, ook al kan de frequentiewaarde hoger worden ingesteld.
4.5-digit multimeter
De multimeter start op in de automatische modus. In deze stand beslist hij zelf wat hij denkt te moeten meten. Dit werkt voor AC & DC spanning, weerstand en continuïteit, maar hij heeft geen condensator of diode gedetecteerd. Om zelf een modus te kiezen, tik je op de knop 'Gear'. De functietoets werkt ook.Het scherm bestaat uit een grote waarde (1.9999 counts), een semi-analoog staafdiagram en een oscilloscoopachtig trendvenster met minimum- en maximumwaarden. Je kunt maximaal vijf metingen van elk type op het scherm opslaan. Je kunt dus bijvoorbeeld een weerstandswaarde, de spanning erover en de stroom erdoorheen vastleggen zonder dat je iets hoeft op te schrijven.
Kleuren
Zoals ik aan het begin van deze recensie al zei, zijn de aansluitingen voor de multimeter allemaal blauw. De multimeter vertelt je echter hoe je de sondes moet aansluiten door rechts op het scherm een rode en blauwe stip te plaatsen in de volgorde van de aansluitingen. Overigens gaf ik voor de multimeter de voorkeur aan het gele kleurenthema, omdat dit de leesbaarheid van de 'analoge' schaal sterk verbetert. Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Multimeters! Nauwkeurigheid
Qua precisie claimt Fnirsi 0,5% nauwkeurigheid voor DC-spanningen, en dat is inderdaad wat ik waarnam toen ik het vergeleek met mijn Fluke 189 als referentie. De precisie van 0,5% is nogal veel voor een meting van 19999 counts (±100), dus je kunt je afvragen of zoveel cijfers echt nuttig zijn. Misschien bij relatieve metingen?Half-true RMS betekenis
Na het zorgvuldig lezen van de handleiding, denk ik dat ik weet wat er bedoeld wordt met '4-bit Half-true RMS Value' zoals die op de doos staat (zie hierboven). Het is waarschijnlijk een vertaalfout, en het zou '4,5-digit True-RMS Value' moeten zijn. Dat klinkt veel beter dan half-true RMS.Conclusie
De Fnirsi 2C53P 50 MHz tweekanaals flat-panel oscilloscoop is beslist een mooi apparaat en zeker het geld waard. Ik zou het niet als een precisie-instrument beschouwen, maar het is praktisch en zeer draagbaar. Je leert het snel en het is daarna gemakkelijk te gebruiken. Het wisselen tussen instrumenten gaat snel. De levensduur van de batterij is goed en het apparaat werkt meerdere uren op een enkele lading. Na meer dan vier uur continu gebruik had de batterij-indicator nog een derde over. Dit betekent dat je het apparaat niet voortdurend hoeft uit te schakelen. Omdat de signaalgenerator kan samenwerken met de oscilloscoop en de multimeter, kan het uitschakelen ervan ervoor zorgen dat de batterij wat langer meegaat.Het enige waar ik op hoop is een firmware-update die de eigenaardigheden van de Fnirsi 2C53P corrigeert, en vooral de triggering verbetert. Maar misschien is dat een zwak punt in de hardware.
Vertaling: Hans Adams
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Review! Read full article
Hide full article
Discussie (0 opmerking(en))