Nu in toenemende mate alles op batterijen werkt, neemt de behoefte aan een tool om batterijen te testen en te repareren toe. Ik besprak al eerder de Fnirsi SWM-10 puntlasser voor het monteren en repareren van accu's, deze keer bekijken we de Fnirsi HRM-10 Interne Weerstandstester met hoge precisie. Met dit kleine instrument kun je de kwaliteit van je batterijen controleren.

De Fnirsi HRM-10 ziet er mooi uit

De HRM-10 is een stijlvol draagbaar apparaat ter grootte van een multimeter. Het voelt stevig en zwaar aan, terwijl het ontwerp sober en in de kleuren zwart en lichtblauw uitgevoerd is, net als de meeste andere Fnirsi-instrumenten die ik heb uitgeprobeerd. Nadat je het hebt aangezet (het kan zijn dat je eerst de batterij moet opladen) verschijnt er een helder grafisch kleurenscherm dat twee waarden laat zien: spanning en weerstand. Een toetsenbord met 5 toetsen eronder bestuurt de tester.
 
fnirsi hrm-10 on car battery
Het testen van een autoaccu.

Aan de bovenkant zit een ronde 4-polige connector waaraan je het meetsnoer aansluit. Dit wordt een Kelvin Plus meetsnoer genoemd en heeft twee klemmen aan het andere uiteinde. Het wordt aan de tester bevestigd met een ring die je erop schroeft, zodat het niet gemakkelijk losraakt.

De firmware van de Fnirsi HRM-10 bijwerken

Aan de rechterkant zit een (onbeschermde) USB-C connector voor het opladen van de HRM-10 en voor het opvragen van gegevens. Hij kan ook worden gebruikt voor het upgraden van de firmware. Op de website van Fnirsi is firmware V0.3 beschikbaar om te downloaden, maar mijn tester draait V0.4, dus ik heb deze functie niet uitgeprobeerd. De softwareversie van de tester kun je vinden op de pagina ' Factory default' in het menu 'System settings'.

Datum en tijd instellen is ingewikkeld

Als de Fnirsi HRM-10 aan staat, geeft hij ook de datum en tijd weer. Omdat deze waarschijnlijk verkeerd is, is het een goed idee om deze aan te passen. Dit doe je in het menu ' System settings' waar ik het eerder over had. Het is verrassend onintuïtief om dit te doen. Ten eerste wordt dit cijfer voor cijfer gedaan. Als je dit eenmaal weet, begrijp je dat de omhoog/omlaag icoontjes boven en onder het vakje aangeven welk cijfer je kunt veranderen, maar het is hoe dan ook verwarrend. Nog verwarrender is dat omhoog omlaag is en omlaag omhoog. Waarom moeilijk doen?” vraag je je misschien af, maar het instellen van de tijd is handig voor de Pass/Fail testmodus, omdat de tijd en datum samen met de testresultaten worden vastgelegd.

Een opmerking over de Kelvin testkabels

Voordat je begint met het testen van batterijen, is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing goed door te lezen. De reden hiervoor is dat deze een belangrijk detail is verstopt in het gedeelte 'Voorzorgsmaatregelen' met betrekking tot de Kelvin Plus meetsnoeren. Er staat dat de klemmen altijd open moeten staan als je een batterij test. Voor betrouwbare metingen mogen de klembekken niet rechtstreeks met elkaar in contact komen. Als je ze op een batterij met uitstekende contacten klemt, is dit automatisch het geval. Maar als de batterij dergelijke contacten niet heeft (bijvoorbeeld de negatieve kant van een AA-cel), is dit niet eenvoudig te realiseren. En denk niet dat het niet uitmaakt, want dat doet het wel. Een pass/fail test werkt bijvoorbeeld niet met gesloten klemmen. Waarom heeft Fnirsi dit niet (in grote vette letters) in de gebruiksaanwijzing geschreven?

Nauwkeurigheid

fnirsi hrm-10 as voltmeter
Ze liggen allebei dicht bij elkaar, maar welke is het beste?

Het gebruik van de Fnirsi HRM-10 is eenvoudig genoeg, vooral als je hem in de automatische meetmodus laat staan. Je klemt hem gewoon op een batterij en leest de resultaten af. Dan komen we bij de precisie. De spanningswaarde heeft vier decimalen, wat vrij veel is. Het aansluiten van de tester op een op 5 V ingestelde voeding gaf een waarde die slechts 100 µV verschilde van de waarde die werd weergegeven door mijn Fluke 189 multimeter. Die is weliswaar niet meer gekalibreerd sinds ik hem zo'n tien jaar geleden kocht, maar ik vertrouw er nog steeds op.

De weerstandswaarde heeft twee decimalen in milliohm modus, wat een nauwkeurigheid van 10 µΩ suggereert. Ik heb toevallig een weerstand van 5 mΩ, 0,1%, en na het aansluiten liet de HRM-10 een waarde zien die schommelde tussen 5,07 mΩ en 5,08 mΩ. Dit is een beetje aan de 'hoge' kant als we de fabrikant van de weerstand (Vishay Precision Group) mogen geloven. In de modus 'Weerstandskalibratie' liet hij echter een waarde zien die schommelde tussen 4,99 mΩ en 5,00 mΩ, wat precies goed is.
 
fnirsi hrm-10 as milliohm meter
De Fnirsi HRM-10 is een prima milliohm meter.

Deze twee tests hebben me overtuigd van de nauwkeurigheid van de HRM-10, en ik heb besloten om niet te gaan rommelen met de kalibraties. Ik neem aan dat Fnirsi betere hulpmiddelen heeft dan ik om dit te doen.

Is de Fnirsi HRM-10 te nauwkeurig?

Zoals we allemaal weten, brengt grote nauwkeurigheid een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Het interpreteren van meetwaarden wordt ingewikkeld. Als je met zulke kleine weerstandswaarden werkt, wordt de contactweerstand ook belangrijk. Waar en hoe je de meetsnoeren plaatst, beïnvloedt dus het resultaat. En hoe goed zijn die meetsnoeren eigenlijk? Ik vraag me af of minder decimalen niet beter was geweest.

Pass/Fail test

De Fnirsi HRM-10 heeft ook een Pass/Fail testfunctie, bedoeld voor het snel vergelijken van cellen. Na het instellen van de boven- en ondergrens voor spanning en weerstand van een goede batterij, kun je zien of de geteste batterij slaagt (groen lampje) of faalt (rood lampje). De resultaten worden opgeslagen in een tabel die je later kunt bekijken ('History records') of downloaden als CSV-bestand via de USB-poort. Het instrument biedt ruimte voor acht testvoorinstellingen; helaas worden de drempelwaarden of het nummer van de voorinstelling niet opgeslagen.
 
fnirsi hrm-10 pass fail history
Historisch overzicht van de Pass/Fail testen. Maar wat waren de criteria?

Conclusie

De Fnirsi HRM-10 interne weerstandstester is een eenvoudig te gebruiken nauwkeurig apparaat om de kwaliteit van batterijen te testen. Het is ook een goede voltmeter en milliohm meter, wat interessant is omdat de meeste multimeters niet lager kunnen dan 100 mΩ of zo. De Pass/Fail testmodus zal praktisch zijn voor mensen die (grote hoeveelheden) batterijen moeten sorteren. Mechanisch is de HRM-10 uitstekend, met een standaard om hem rechtop te zetten en een gat om hem ergens op te hangen. Het apparaat straalt gewoon kwaliteit en vertrouwen uit.

 
fnirsi hrm-10 test signal
Het testsignaal dat de Fnirsi HRM-10 gebruikt: 200 mV met een frequentie van bijna 1 kHz.

Vertaling: Hans Adams