Het identificeren en meten van passieve SMD-componenten is vaak geen gemakkelijke opgave. De onderdelen zijn meestal miniem van grootte en aan de vorm kun je ook niet altijd herkennen of het nu een weerstand, condensator of spoel is. Om deze SMD’s gemakkelijk te kunnen meten, hebben enkele fabrikanten al jaren geleden zogenaamde “smart tweezers” ontworpen, een miniatuur LCR-meter met twee meetpennen in de vorm van een pincet waarmee je een SMD kunt vastklemmen om deze te meten. De originele apparaten waren (en zijn) nogal aan de prijs en natuurlijk volgden er snel goedkope Chinese versies die er ongeveer hetzelfde uitzagen. Het grote nadeel was echter dat deze Chinese versies (op een enkele uitzondering na) geen zelfinductie konden meten, maar alleen weerstand en capaciteit.
 
The Fnirsi LCR-ST1 in situ
De Fnirsi LCR-ST1 is niet alleen handig voor het meten van SMD’s, maar ook bedrade componenten.

Tot voor kort, want sinds enige tijd hebben zowel Zoyi als Fnirsi betaalbare smart tweezers uitgebracht die wel inductie kunnen meten. En dat voor een prijs van enkele tientjes. In deze review kijk ik wat de Fnirsi LCR-ST1 allemaal kan voor zo’n laag bedrag en hoe bruikbaar hij is in de praktijk.

De Fnirsi LCR-ST1: veel meter voor weinig geld

Als je de verpakking van de Fnirsi LCR-ST1 opent, dan kun je bijna niet geloven wat je allemaal krijgt voor een bedrag van nog geen 40 euro. In een keurig verzorgd etui met binnenvoering vinden we de meetpincet zelf, twee extra meetpunten met een gebogen voorzijde, een USB-C-kabeltje en een magnetisch plaatje dat ergens op geplakt kan worden om daar de meetpincet op te bevestigen. Er zit ook een kleine handleiding bij in het Chinees en Engels. Hoewel deze erg beknopt is, staan alle wezenlijke dingen die je over het instrument moet weten er toch wel in.
 
Fnirsi LCR-ST1 unboxed
Dit krijg je allemaal voor een bedrag van nog geen 40 euro.

De behuizing van de meetpincet is ongeveer 6 x 2,8 x 1,9 cm groot en voorzien van een kleuren-display van 1,14 inch. Uit het smalle kastje steken twee meetpennen die circa 9 cm lang zijn. De metalen meetpunten aan de uiteinden zitten vast met schroefjes die je zonder gereedschap kunt los- en vastdraaien. Het is dus heel eenvoudig om de andere bijgeleverde set punten te monteren.

Het aantal bedieningselementen is minimaal. Naast het display bevinden zich een aan/uit-toets en een geheugentoets. Aan de zijkant zit een soort drieweg-tuimelschakelaartje dat je naar links en rechts kunt bewegen en kunt indrukken. Wat je daarmee allemaal kunt doen, dat komt straks nog ter sprake. Aan de smalle zijde vinden we nog een USB-C-bus waarmee de interne accu van de LCR-ST1 kan worden geladen en er kan verbinding worden gemaakt met een PC.
 
Fnirsi LCR-ST1 button
Aan de zijkant zit een soort drieweg-schakelaartje waarmee de meeste instellingen worden uitgevoerd.

De mogelijkheden van de Fnirsi LCR-ST1

Na het inschakelen staat de LCR-ST1 in de auto-stand. Hij herkent dan zelf of de te meten component een weerstand, condensator of spoel is. Op het display verschijnt in het midden de gemeten waarde (4 digits), daaronder worden in kleinere cijfers de serieweerstand (R) en de dissipatiefactor (D) getoond. Bovenaan staat de meetspanning vermeld, deze kan met het driewegschakelaartje worden ingesteld op 0,6 (standaard) en 0,3 V. Die laatste waarde is handig voor in-circuit metingen omdat diode-overgangen dan niet worden mee gemeten. Daarnaast staat de meetfrequentie en die kan ook weer met hetzelfde schakelaartje worden ingesteld op 1 kHz (standaard), 100 Hz en 10 kHz Die mogelijkheden had ik niet verwacht bij zo’n goedkope meetpen.
 
display 1
Het heldere kleurendisplay toont onder andere de meetwaarde, de serieweerstand en de dissipatiefactor.

Metingen bijhouden

Met de memory-toets kun je metingen bevriezen en deze worden dan tevens in het geheugen opgeslagen. Dat geheugen kan via de USB-aansluiting later via een PC worden uitgelezen, de data worden in een CSV-bestand opgeslagen. Je kunt via die USB-verbinding ook eenvoudig een firmware-upgrade uitvoeren. Druk je de memory-toets langer in, dan kom je in een klein setup-menu waar onder andere de helderheid van het display, het volume van de buzzers en de automatische uitschakeltijd kunnen worden ingesteld. Het display is vrij helder en voor dagelijks gebruik heb ik de helderheid dan ook wat terug geschroefd.

Auto en manuele mode

Naast de auto-stand kun je (ook weer met het driewegschakelaartje) handmatig kiezen voor weerstands-, capaciteits- of inductiemeting. In de vierde stand kan de LCR-ST1 diodes meten. Vanwege de lage meetspanning kunnen alleen gewone diodes worden gemeten, geen LED’s. Een bijzonderheid bij diodemetingen is dat de polariteit van de diode op het display wordt getoond. Het maakt niet uit in welke richting je de diode doormeet, de meetpen herkent dit vanzelf doordat er met een wisselspanning wordt gemeten.
 
display 2
Bij het meten van diodes wordt tevens de polariteit van de diode tussen de meetpennen getoond.

De Fnirsi LCR-ST1 in de praktijk

De LCR-ST1 ligt lekker in de hand en weegt met zijn 40 g bijna niks. Na het inschakelen is het apparaatje binnen een seconde klaar voor gebruik. Het display is goed scherp en alle waarden zijn ook onder een hoek goed af te lezen. De bediening is zelfs zonder handleiding na enkele keren uitproberen snel duidelijk. De metalen meetpunten zijn redelijk spits, maar ik kan me voorstellen dat sommige gebruikers ze nog spitser willen hebben om beter te kunnen meten aan onderdelen die op een print zijn gesoldeerd. Nou, met een vijltje is dat snel opgelost.

In-Circuit Testing

Ik heb diverse componenten los gemeten en ook een aantal op een print, dat werkte eigenlijk sneller en beter dan met SMD-meetpen van mijn echte LCR-meter. Bij metingen op een print is het verstandig om het schema erbij te hebben, zodat je weet welke componenten er nog zijn aangesloten op het te meten onderdeel. In de auto-stand herkende het metertje vrijwel alles direct. Ook bedrade componenten kunnen met deze LCR-ST1 goed gemeten worden. Doordat er enkele groefjes aan de binnenzijde van de meetpunten zitten, kun je daar goed de draden van bijvoorbeeld een condensator tussen klemmen zonder dat deze weg schiet.
 
close up
De meetpunten zijn niet heel scherp, maar ze kunnen gemakkelijk wat worden bij gevijld.

Ingebouwde kalibratiefunctie

De meetpincet heeft een ingebouwde kalibratiestand waarmee je de weerstand tussen de meetpunten kunt compenseren. Dat gebeurt door de meetpennen dicht te knijpen en vervolgens kort op de aan/uit-knop te drukken. Dat heb ik enkele keren geprobeerd, maar ik heb niet gemerkt of het effect had. De meter gaf bij dichtknijpen een waarde van enkele milliohms aan en dat veranderde nauwelijks. Eerlijk gezegd vind ik een weerstand van 2 tot 5 milliohm al uitzonderlijk goed voor zo’n eenvoudige meetpincet.  Er schijnt nog een ander kalibratiemenu te zijn waar je in komt door de driestandenschakelaar naar links te drukken en tegelijkertijd de LCR-ST1 in te schakelen met de aan/uit-knop, maar van de daar te volgen procedure heb ik (nog) geen beschrijving gevonden.

Nauwkeurigheid van de Fnirsi LCR-ST1

Ik heb allerlei waarden van weerstanden, condensatoren en spoelen gemeten met de LCR-ST1 en de resultaten vergeleken met een “echte” LCR-meter met een basisnauwkeurigheid van 0,5%, om de nauwkeurigheid van deze meetpincet te testen. Daar stond ik werkelijk van te kijken! Bij de meeste metingen toonde de pincet een waarde die binnen circa 1% lag van de waarde die de grote LCR-meter aangaf. Alleen bij grotere spoel- en condensatorwaarden week de meting meer af, tot ongeveer 5% bij bijvoorbeeld een elco van 4700 µF. Maar dat valt nog altijd binnen de specs die Fnirsi vermeldt in de handleiding. Opvallend is dat ook de gemeten seriële weerstand en dissipatiefactor heel goed klopten. Een klein minpuntje is alleen dat het metertje bij spoelen ook een D-waarde laat zien in plaats van een Q-factor (ik vermoed dat daarmee 1/Q wordt aangeduid). Dat is een puntje om te verbeteren in de volgende firmware-update. Maar al met al ben ik zeer tevreden met de testresultaten, die zijn veel beter dan ik had verwacht.
 
data table
De meetwaarden worden In het interne geheugen opgeslagen en kunnen als CSV-bestand in Excel worden geïmporteerd.

Conclusie

De Fnirsi LCR-ST1 is een bijzonder handig instrumentje dat eigenlijk onmisbaar is voor iedereen die met SMD’s werkt. Je hebt snel een component geïdentificeerd en de gemeten waarde is ook nog vrij nauwkeurig. Bovendien biedt deze meetpincet de mogelijkheid om te kiezen uit drie meetfrequenties en twee meetspanningen, zodat je ook goed in-circuit metingen kunt doen. Ook bedrade componenten kunnen er prima mee worden gemeten. Ik bezit zelf al een “grote” LCR-meter, maar dit apparaatje zo veel makkelijker in gebruik om snel iets te meten of controleren. En dat ook nog eens voor een ongelooflijke prijs. Dit ding verlaat mijn hobbylab niet meer!