De Fnirsi S1 multimeter: smart en groot display (review)
06 maart 2024
op
op
Het lijkt wel alsof een elektronicus nooit genoeg multimeters kan hebben. Regelmatig verschijnen er nieuwe versies die weer net iets meer of iets anders kunnen dan andere multimeters. De Fnirsi S1 biedt voor iets meer dan drie tientjes een bijzonder groot kleuren-display en is bovendien “smart”, dat wil zeggen dat hij kan detecteren of er een gelijkspanning, een wisselspanning of een weerstand is aangesloten op zijn ingangen en de waarde dan automatisch op het display toont. Verder kan hij ook nog condensatoren, diodes, temperatuur en frequentie meten en zijn er een contactloze spanningsdetector en een LED-lampje ingebouwd. Wat wil je nog meer? Tsja, de S1 heeft als nadeel dat hij geen stroommetingen kan uitvoeren. Maar hoe belangrijk dat is, dat hangt er van af waarvoor je deze multimeter het meest gebruikt.
Ondanks de lage prijs wordt de meter geleverd met flink wat accessoires. Naast een set vrij soepele meetsnoeren krijg je nog een USB-A-naar-USB-C-laadkabeltje en een k-type temperatuurprobe. De meegeleverde handleiding is in matig Engels, maar het meeste is wel te begrijpen voor een elektronicus.
Dan hebben we nog de rechter drukknop. Door deze kort in te drukken wordt de meetwaarde op het scherm bevroren (Hold), bij nogmaals drukken gaat hij terug naar de normale meetstand. Wat langer indrukken activeert het lampje aan de achterzijde. Dat kan wel eens handig zijn, maar het brandt niet al te fel.
Bij het meten van diodes werkt de S1 met een spanning van maximaal 3,2 V en een stroom van 1 mA. Dat is voldoende om naast diodes ook vrijwel alle soorten LED’s te testen. Capaciteitsmetingen hebben een nauwkeurigheid van 4,5%, maar bij mijn exemplaar zat ik binnen 2% in vergelijking met verschillende andere capaciteitsmeters. Vervolgens heb ik de frequentiemeetstand uitgeprobeerd en dat leverde ook nog een verrassing op. Volgens Fnirsi loopt het meetbereik tot 10 MHz en ligt de ingangsgevoeligheid op 1,5 VRMS . Ik kon met 0,7 VRMS ingangsspanning al gemakkelijk tot 10 MHz meten. Sterker nog, na het verhogen van de ingangsspanning tot 1,5 VRMS kon de meter zelfs frequenties tot 28 MHz meten. Niet slecht! De temperatuurmeting met de bijgeleverde sensor zat er bij kamertemperatuur enkele graden naast, daar kon ik helaas niet de nauwkeurigheid uit de handleiding (1%) halen. De sensor zou volgens diezelfde handleiding geschikt moeten zijn voor temperaturen tot 1000 °C. Of dat echt zo is, heb ik niet kunnen controleren.
Smartphone-uiterlijk
Bij het uitpakken blijkt de S1 er uit te zien als een wat dikkere smartphone, zelfs de aan/uit-knop zit aan de bovenzijde. Maar de drie bedieningsknoppen met de symbolen onder het display verraden dat het hier toch echt om een multimeter gaat. Het apparaatje is licht, netjes afgewerkt en het ziet er niet direct goedkoop uit. Na het inschakelen klinkt een luide piep en verschijnt het woord “Auto” op het heldere scherm. Aan de grootte van de letters is al te zien dat ook de meetwaarde in flinke afmetingen zal verschijnen. Er worden twee viercijferige waarden getoond (max. 9999). De eerste heeft cijfers van 18 mm hoog en de tweede is iets kleiner met 15 mm. Die laatste wordt gebruikt om bij AC-metingen de frequentie weer te geven en bij temperatuurmetingen verschijnt hierop de waarde in °F. De meetingangen zitten aan de onderzijde en aan de achterkant bevindt zich een lampje dat met de rechter knop kan worden ingeschakeld. De sensor voor de contactloze spanningsmeting zit onder de aan/uit-knop. Voor de voeding van de meter zorgt een ingebouwde Li-ion-accu die via een USB-C-aansluiting kan worden opgeladen. De gebruiksduur op één acculading is volgens de fabrikant circa 5 uur. De meter schakelt automatisch uit na circa 10 minuten.Ondanks de lage prijs wordt de meter geleverd met flink wat accessoires. Naast een set vrij soepele meetsnoeren krijg je nog een USB-A-naar-USB-C-laadkabeltje en een k-type temperatuurprobe. De meegeleverde handleiding is in matig Engels, maar het meeste is wel te begrijpen voor een elektronicus.
Mogelijkheden van de Fnirsi S1
Met slechts drie bedieningsknoppen is het aantal instelmogelijkheden van de S1 beperkt, maar dat is waarschijnlijk een bewuste keuze van Fnirsi . De meter is echt ontworpen om snel de belangrijkste metingen te kunnen verrichten zonder veel poespas. Na het inschakelen staat de meter altijd in de Auto-stand. Afhankelijk van de aangeboden spanning of weerstand geeft de S1 de gemeten waarde aan: wisselspanning, gelijkspanning of een weerstandswaarde. Bij weerstandswaarden onder 50 Ω klinkt bovendien de (doorgangs)pieper. Door meermaals drukken op de grote SEL-toets kun je handmatig omschakelen naar DC, AC, weerstand/doorgang, diode, capaciteit, frequentie en temperatuur. De linker knop dient voor het inschakelen van de contactloze spanningsmeting (NCV), waarbij op een balk in enkele stappen het gemeten veld wordt aangegeven. Ik zal er maar meteen bij vermelden dat die functie niet erg gevoelig is, mijn exemplaar reageert pas op netspanning als je hem 1 tot 2 cm naast een netkabel houdt. Door nogmaals drukken op de linker knop kom je in de Live-stand, waarmee je kunt vaststellen welke van de twee contacten in een stopcontact of verlengdoos met de fase zijn verbonden. Je sluit één meetsnoer aan en steekt de probe in de gaten van het stopcontact; bij de fasevoerende kant gaat de meter piepen. Dat kan best handig zijn (een vervanging voor de bekende spanningzoeker).Dan hebben we nog de rechter drukknop. Door deze kort in te drukken wordt de meetwaarde op het scherm bevroren (Hold), bij nogmaals drukken gaat hij terug naar de normale meetstand. Wat langer indrukken activeert het lampje aan de achterzijde. Dat kan wel eens handig zijn, maar het brandt niet al te fel.
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Testen & Meten! In de praktijk
Qua nauwkeurigheid zou je van deze Fnirsi S1 niet te veel moeten verwachten, want de door de fabrikant opgegeven basisnauwkeurigheid bedraagt 0,8% voor AC, DC en weerstand. Toch blijkt mijn exemplaar in al deze bereiken veel nauwkeuriger te zijn. Ik heb een aantal waarden gecontroleerd en daarbij was de nauwkeurigheid meestal binnen 0,3%. Heel aardig voor deze prijsklasse! De Auto-stand blijkt verrassend goed te werken, de meter detecteert de ingangswaarde bijna altijd goed. Alleen bij lage ingangsspanningen (onder circa 0,7 V) gaat het mis, dan denkt hij dat er een weerstand is aangesloten. Dat staat echter ook in de handleiding vermeld en heeft te maken met het feit dat de meter in de auto-stand een kleine spanning op de aansluitpennen zet om weerstanden te kunnen meten. In zo’n geval kun je het beste met de SEL-toets handmatig naar het AC- of DC-bereik gaan. Om de Auto-stand te testen heb ik zelfs een sinus gesuperponeerd op een gelijkspanning aangeboden. Dat ging heel goed: De meter reageert dan op de grootste waarde van de twee. Schakel je met de hand door, dan geeft hij zowel bij AC als DC de correcte waarde aan!Bij het meten van diodes werkt de S1 met een spanning van maximaal 3,2 V en een stroom van 1 mA. Dat is voldoende om naast diodes ook vrijwel alle soorten LED’s te testen. Capaciteitsmetingen hebben een nauwkeurigheid van 4,5%, maar bij mijn exemplaar zat ik binnen 2% in vergelijking met verschillende andere capaciteitsmeters. Vervolgens heb ik de frequentiemeetstand uitgeprobeerd en dat leverde ook nog een verrassing op. Volgens Fnirsi loopt het meetbereik tot 10 MHz en ligt de ingangsgevoeligheid op 1,5 VRMS . Ik kon met 0,7 VRMS ingangsspanning al gemakkelijk tot 10 MHz meten. Sterker nog, na het verhogen van de ingangsspanning tot 1,5 VRMS kon de meter zelfs frequenties tot 28 MHz meten. Niet slecht! De temperatuurmeting met de bijgeleverde sensor zat er bij kamertemperatuur enkele graden naast, daar kon ik helaas niet de nauwkeurigheid uit de handleiding (1%) halen. De sensor zou volgens diezelfde handleiding geschikt moeten zijn voor temperaturen tot 1000 °C. Of dat echt zo is, heb ik niet kunnen controleren.
Veiligheid voor alles
Tot slot een opmerking over de veiligheid. De S1 zou volgens de opdruk geschikt zijn voor spanningen tot 1000 V (Cat. III). Daar heb ik wel wat twijfels bij. De massa-aansluiting van de USB-poort (niet de metalen omhulling) is intern doorverbonden met de COM-aansluiting. Het is weliswaar zo dat de meter geen metingen kan uitvoeren als de accu wordt geladen, maar echt veilig is dit niet. Gebruik het apparaat dus met enige voorzichtigheid bij metingen aan bijvoorbeeld de netspanning in huis, maar gebruik het zeker niet voor spanningen die hoger zijn.Conclusie
De Fnirsi S1 is een handig en goedkoop multimetertje dat aardig wat functies heeft maar helaas geen stroommetingen kan verrichten. Het hangt van uw persoonlijke gebruik af of dat wel of niet een dealbreaker is. Het apparaat is verder goed bruikbaar en aardig nauwkeurig, maar het houdt toch een beetje het midden tussen een leuk gadget en een serieuze multimeter. Ik moet echter toegeven dat het grote duidelijke display en de Auto-functie toch wel hun charmes hebben. Zou ik zo’n S1 kopen? Ja, waarschijnlijk wel, gewoon om erbij te hebben!
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Review! Read full article
Hide full article
Discussie (0 opmerking(en))