Fnirsi SWM-10 - Accupacks repareren met deze intelligente draagbare puntlasser (review)
op
Met de opkomst van draadloos elektrisch tuingereedschap, elektrische fietsen, scooters, auto's en wat al niet meer maken we steeds meer gebruik van accu's. De cellen van die accu's worden aan elkaar gelast met stroken dun metaal. Als je dat goed doet dan zorgt dit voor goede, sterke verbindingen zonder de accu te beschadigen. Het nadeel hiervan is echter dat het dan wel lastig is om een dode cel te vervangen zonder het juiste gereedschap.
Niet solderen maar lassen!
Wie ooit heeft geprobeerd een draad of metalen strip aan een accu te solderen heeft ontdekt dat dit bijna onmogelijk is. In het beste geval krijgt u een fragiele verbinding die loslaat zodra u eraan trekt, maar het is waarschijnlijker dat de accu in uw gezicht ontploft omdat u hem oververhit. Plakband of kauwgom geeft dan meestal nog betere resultaten.
De Fnirsi SWM-10 uitpakken
In de doos vindt u, naast het apparaat zelf, twee dikke kabels (8 AWG, ca. 30 cm lang), twee reserve laspennen, een USB-A-naar-C kabel, een rolletje plaatmateriaal (10 mm breed, 0,1 mm dik, nikkel?), en een meertalige handleiding. Ik heb het rolletje metaal niet uitgerold, maar na het meten van de omtrek en het schatten van het aantal wikkelingen lijkt deze zo'n 5 m lang te zijn.
De SWM-10 ziet er vrij sober uit, helemaal zwart, met een zwart venster en drie drukknoppen. De twee aansluitingen voor de laskabels bevinden zich in de linker bovenhoek. Aan de achterkant is een inklapbare standaard bevestigd. De aan/uit-knop bevindt zich aan de bovenzijde van de SWM-10, naast de USB-connectoren en een pinhole voor reset.
Intuïtief display
Na het inschakelen van het apparaat licht het 1,8" kleurendisplay op die verschillende waarden laat zien. Deze zijn eigenlijk eenvoudig te begrijpen omdat ze bestaan uit vier door de gebruiker instelbare parameters (voorverwarmtijd, pulslengte, pulsinterval en stippen) en statusinformatie (accuspanning, temperatuur, geluid aan of uit, stroom en een puntlasteller). Met de links/rechts-knop beweegt u de cursor op en neer (echt waar), terwijl u met de omhoog/omlaag-knoppen de geselecteerde waarde kunt aanpassen (weergegeven in geel). Door lang op de linker/rechts-knop te drukken wordt het instellingenmenu geopend (en gesloten).Een korte druk op de aan/uit-knop opent (en sluit) het laad/ontlaadscherm. Hier kunt u zien hoeveel energie er nog in de accu zit, en hoe het opladen vordert.
De handleiding is kort en legt alleen uit wat de waarden en parameters betekenen en waar de knoppen en LED's voor dienen. Er zijn geen instructies hoe het apparaat bij het lassen dient te worden gebruikt, dus dat moest ik zelf uitzoeken. De enige instructie die ik vond was dat je de accu moet opladen voordat je gaat lassen, en dat je voor het beste resultaat tijdens het lassen niet te hard op de nikkelstrip moet drukken.
Hoe gemakkelijk is het gebruik van de Fnirsi SWM-10?
Het blijkt dat het uiterst eenvoudig is om de Fnirsi SWM-10 te gebruiken, en dit is waarschijnlijk de reden waarom er wordt beweerd dat hij intelligent is. Het enige wat u hoeft te doen is de twee laspennen na elkaar op het werkstuk plaatsen (niet te hard drukken) en twee seconden wachten. Dan hoort u een zacht soort klikgeluid en dat is alles. Het aantal klikken dat u hoort, wordt bepaald door de waarde van Dots (1 tot 5).De standaardwaarden werkten voor mij prima bij het lassen van een stuk nikkelstrip aan een knoopcel. Om de strip er weer af te trekken was kracht nodig. Voor sterkere verbindingen kunt u de pulsen langer maken en het aantal dots verhogen. Wees echter voorzichtig, bij hoge waarden kunnen vonken en rook verschijnen en kan het onderliggende oppervlak verbranden of beschadigen. Ik raad aan om een veiligheidsbril te dragen om uw ogen te beschermen. Wees ook voorzichtig bij het werken met dit soort dun metaal, want u kunt uzelf eraan snijden.
Conclusie
De Fnirsi SWM-10 is een uitstekend stuk gereedschap voor iedereen die weleens geconfronteerd werd met een accupack met een dode cel erin en niet wist hoe hij dit moest repareren. Accu's zijn vaak duur. Zelfs het repareren van slechts één accu is waarschijnlijk al voldoende om de aanschaf van dit goedkope tool te rechtvaardigen. Als u er eenmaal een heeft dan kunt u natuurlijk ook uw eigen accupacks samenstellen, of het puntlassen toepassen bij andere projecten. En daarnaast is het fijn dat hij ook nog geschikt is als powerbank van 5000 mAh.Vertaling: Marc Gauw
Discussie (0 opmerking(en))