Geekworm KVM-A3 Review: Verander je Raspberry Pi 4 in een KVM-over-IP systeem
Wil men volledige controle op afstand van zijn PC, zelfs als deze is uitgeschakeld of gecrasht is? Ontdek hoe de Geekworm KVM-A3 Kit een Raspberry Pi 4 verandert in een praktische KVM-over-IP.
Met een KVM-over-IP systeem, wat staat voor Keyboard, Video, Mouse over IP, kan men een computer op afstand bedienen via een netwerkverbinding alsof men het toetsenbord, de muis en de monitor ervan fysiek gebruikt. Omdat het onafhankelijk werkt van het besturingssysteem van de externe computer, heeft men zelfs toegang tot de machine als deze is uitgeschakeld, vastzit in het BIOS, is gecrasht of als er helemaal geen besturingssysteem is geïnstalleerd. Met de Geekworm KVM-A3 Kit kan men van een Raspberry Pi 4 zo'n KVM-over-IP systeem maken.
Inhoud van de Geekworm KVM-A3 Kit
De Geekworm KVM-A3 kit bevat een Raspberry Pi uitbreidingskaart (een HAT) die Ethernet, een ventilator, een real-time klok (RTC), stroomingang, enz. levert, een HDMI-naar-CSI-2 module voor video-opname en een klein 0,96 inch OLED-display. Er is ook een adapterkaart die in de doel-PC moet worden geïnstalleerd. Er wordt ook een Ethernet- en een USB OTG-kabel meegeleverd om verbinding te maken met de doel-pc. Tot slot is er een sterke, aluminium behuizing voor de Raspberry Pi 4. Laatste wordt niet meegeleverd. De compleet gemonteerde KVM-A3.
De Geekworm KVM-A3 kit is eenvoudig in elkaar te zetten
Het in elkaar zetten van de kit is eenvoudig genoeg zolang men begint met de korte FCC-kabel voor de video-opnamemodule in de camera-aansluiting van de Raspberry Pi te steken. Monteer vervolgens de uitbreidingskaart op de Raspberry Pi terwijl men de FCC-kabel door de gleuf steekt. De video-opnamemodule zit nu vast op de HAT en is verbonden met de HDMI-audiopoort en de FCC-kabel. Vergeet niet de knoopcel te plaatsen voordat men het OLED-scherm monteert. Als alles gemonteerd is, kan het geheel in de behuizing worden gemonteerd. Alle moeren, bouten en afstandhouders om alles vast te zetten zitten in de kit.
PC-adapterkaart
Het adapterboard, gemonteerd op een beugel, moet in de doel-pc worden geïnstalleerd. Het wordt aangesloten op de connector op het voorpaneel van het moederboard van de doelcomputer en stelt de KVM-A3 kit in staat om op de aan/uit- en resetknop te drukken en de LED's in de gaten te houden. Daarom moet de doel-pc plaats hebben voor het adapterboard en de paneelconnector. Dit is het geval voor een standaard ATX-compatibele PC, maar niet voor bijvoorbeeld een laptop. De PC-adapterkaart. Er wordt ook een beugel met laag profiel meegeleverd.
De meegeleverde Ethernetkabel verbindt de KVM-A3 met het adapterboard. Emulatie van toetsenbord en muis op afstand is mogelijk door een USB-kabel aan te sluiten tussen de KVM-A3 en de PC
Extra vereisten en beperkingen
Er is een HDMI-kabel nodig om de video-output van de PC te verbinden. Om de een of andere reden wordt zo'n kabel niet meegeleverd. Video-opname werkt voor resoluties tot 1920 × 1080 bij 50 Hz.
Een voeding voor de KVM-A3 is ook niet inbegrepen. Dit moet een 5 V, minimaal 3 A voeding zijn met een USB-C aansluiting.
De kit is compatibel met de open-source PiKVM V3 software, die de backend afhandelt en een mooi afgewerkte webinterface biedt. Een SD-kaart om de software op te installeren is niet inbegrepen in de kit, dus bezorg zelf zo’n kaart. De kaart moet minimaal 32 GB groot zijn en Klasse 10 wordt aanbevolen. Volledige installatie-instructies en documentatie zijn beschikbaar op de Geekworm Wiki.
The Geekworm KVM-A3 - a Practical KVM-over-IP Solution
De Geekworm KVM-A3 Kit is een praktische kit voor mensen die een op Raspberry Pi-gebaseerde KVM-over-IP oplossing willen bouwen. Met ondersteuning voor HDMI-video-opname, USB-apparaatemulatie en ATX-stroomregeling biedt het volledige externe toegang tot een aangesloten pc, zelfs als het besturingssysteem niet actief is. In combinatie met de open-source PiKVM software biedt het een krachtig hulpmiddel voor beheer op afstand, systeemherstel en doe-het-zelfexperimenten.
Maar wat als deKVM zelf een afstandsbediening benodigt?
Discussie (0 opmerking(en))