Een paar weken geleden hebben we de DE-5000 LCR meter besproken. Deze keer kijken we naar de UT603 van UNI-T. Net als de eerstgenoemde is ook deze gemaakt om inductie, capaciteit en weerstand van elektronische componenten te meten.

Overzicht

De LCR-meter, gevat in een robuuste kunststof behuizing, heeft de afmetingen van 172 x 83 x 38 mm3. Dit formaat is vergelijkbaar met vele draagbare multimeters, waaronder de UT61D die ik persoonlijk gebruik. Er is een familiegelijkenis met andere producten van hetzelfde merk, met de felrode rubberen bescherming, de donkergrijze behuizing en de blauwe en gele knoppen. Het voelt vrij stevig aan, de rode bescherming past goed om de meter.
 
1.jpg
Een minimalistische verpakkingsinhoud.
De UT603 is uitgerust met een LCD-display dat groot en duidelijk is. De 22 mm hoge cijfers zijn gemakkelijk af te lezen en het display heeft 3 ½ digits, oftewel 2000 counts. De gemeten waarde wordt op één regel weergegeven.

Naast L-, C- en R-waarden meet deze meter ook de doorlaatspanning van diodes en de versterking van bipolaire transistoren. Tot slot is er ook een continuïteitsmodus met pieper, zoals bij veel multimeters het geval is. De UT603 is echter geen multimeter en er staat een handige waarschuwing "Test geen spanning" op de voorkant, die hopelijk verwarring voorkomt. De meter is volledig handmatig te bedienen; elk bereik heeft zijn eigen positie op de draaischakelaar.

De meter wordt gevoed door een meegeleverde 9 V batterij. Naast de meter en de batterij bevat de verpakking ook twee korte banaan-naar-krokodil meetsnoeren en een korte handleiding.    

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over LCR-meter!

Gebruik van UT603

Het meten van condensatoren kan een belangrijk aspect zijn bij het oplossen en repareren van apparatuur. Er zijn echter genoeg multimeters die al een modus hebben om condensatoren te meten. Wat is dan het verschil met de UT603? Het belangrijkste verschil is dat veel multimeters de capaciteit meten door de te testen condensator op te laden met een bekende stroom en de tijd te meten die nodig is voor een bepaalde toename van de spanning op de klemmen. Deze methode kan leiden tot onjuiste resultaten als de condensator een deel van zijn capaciteit heeft verloren door veroudering en een aanzienlijke serieweerstand (ESR) heeft ontwikkeld. De ESR zal het opladen vertragen en de multimeter zal dat interpreteren als een hogere capaciteit dan in werkelijkheid het geval is
 
2.jpg
Een film condensator controleren.
Aan de andere kant meet de UT603 de capaciteit met een wisselspanningssignaal en meet de faseverschuiving die de condensator veroorzaakt. Het geeft dus een meting die mogelijk dichter bij de werkelijkheid ligt dan een multimeter. Het kan gebruikt worden als aanvulling als je al een multimeter en eventueel een ESR-meter hebt. Dit is handig bij de reparatie van een breed scala aan apparatuur, waaronder voedingen, vintage elektronica zoals oude radio-ontvangers, testapparatuur en grotere machines met elektromotoren die start- of run-condensatoren gebruiken.

Een van de belangrijkste voordelen van een instrument zoals de UT603 is de mogelijkheid om inductantie te meten terwijl het betaalbaar is. Dit is aangenaam als je een elektronica hobbyist bent en een instrument wilt voor praktische experimenten met inductoren (LC, RLC-schakelingen, oscillatoren, filters, transformatoren, etc.). Met de inductantiemeetmodus kun je ook motorwikkelingen, relaisspoelen, enz. controleren.

Bedrijfsmodi

De UT603 heeft vijf verschillende bedrijfsmodi:
  • Inductantie (L)
  • Capaciteit (C)
  • Weerstand (R)
  • Diodemodus/continuïteitspieper (gecombineerde modus)
  • Meting van transistorversterking


De L-stand heeft vijf afzonderlijke bereiken die handmatig gekozen moeten worden met de draaischakelaar, van 20 H (dat is veel!) tot 2 mH. De resolutie op het kleinste bereik is 0,001 mH, of 1 µH.
 
3.jpg
Een paar spoelen. Hier wordt de primaire van een kleine signaaltransformator gemeten.
Op dezelfde manier is de C-mode verdeeld in zeven bereiken, van 2 nF tot 600 µF. De resolutie op het kleinste bereik is 0,001 nF, oftewel 1 pF. Aan de andere kant vond ik 600 µF een beetje aan de lage kant, aangezien het gebruikelijk is om 1000 µF of 2200 µF condensatoren te zien in consumentenapparatuur en schakelende voedingen.

Tenslotte heeft de R-stand zes bereiken van 200 Ω tot 20 MΩ. De transistorversterkingsmeting zal in de meeste gevallen zelden gebruikt worden en behoeft geen commentaar. De continuïteitsmodus (pieper) werkt zoals verwacht. Als er continuïteit is tussen de probes, begint hij heel langzaam met piepen, maar als hij piept, maakt hij een gierend geluid als de verbinding niet perfect is. Hij kan dus gebruikt worden om slechte verbindingen in connectoren en kabels op te sporen, door te luisteren of het piepgeluid continu is of niet.

Hier is een overzicht van alle beschikbare bereiken en de bijbehorende nominale nauwkeurigheid.
 
7.png
Bron: UNI-T.

Gebruik van deUT603

Wanneer je het apparaat inschakelt, valt je een kleine eigenaardigheid op die tegenwoordig niet vaak voorkomt: de aan/uit-knop is vergrendeld en blijft ingedrukt wanneer je erop drukt. Ik geef toe dat het niet bijzonder spectaculair is, maar het is het vermelden waard in deze wereld waar alles membraantoetsenborden en zacht aanvoelende schakelaars heeft. Het gevolg is dat hij aan blijft, totdat je hem uitschakelt; de UT603 schakelt niet van zelf uit.

Er is nog een schakelaar van dat type, met het label L/C. Dit is nogal verwarrend: hoewel je met de draaischakelaar het gewenste L- of C-bereik kunt selecteren, moet je er ook aan denken om de gewenste L- of C-modus te selecteren met de L/C-drukschakelaar. Dit is een beetje omslachtig, maar het is mogelijk om eraan te wennen. Als je vergeet de L/C schakelaar in te drukken, en de functie L (of C) geselecteerd op de draaischakelaar, de stand van de L/C schakelaar en het onderdeel dat je meet komen niet overeen, dan krijg je ofwel een negatieve waarde (waardoor je meteen weet dat er iets mis is) of een "1" links op het display, wat "buiten bereik" betekent.

Zodra het instrument is ingeschakeld en een bereik is geselecteerd met de draaischakelaar, kan het te testen onderdeel worden aangesloten. Componenten met lange draden passen direct in de sleuven gemarkeerd "-||- / Lx" net boven de (+) banaanaansluiting. De polariteit maakt niet uit, zelfs niet voor elektrolytische condensatoren, omdat het testsignaal toch wisselstroom is en de amplitude erg laag. Componenten met kortere aansluitdraden die niet goed werken met de ingebouwde sleuven, of grotere componenten kunnen worden aangesloten met de meegeleverde banaan-krokodilklemmen, waardoor een maximale afstand tussen de klemmen van ongeveer 30 cm mogelijk is. Het is niet zo eenvoudig om SMD’s te meten, omdat er geen pincet wordt meegeleverd. Het is echter vrij eenvoudig om zelf bruikbare kabels te maken.

Net als veel LCR meters kan de UT603 beschadigd raken door geladen condensatoren. Denk eraan ze volledig te ontladen met een geschikte weerstand voordat je ze meet.
 
4.jpg
Voorwaartse spanningsval van een 1N5408, in millivolt.
Het laatste wat je moet onthouden is, dat je hem uit moet zetten als je klaar bent met meten. Anders blijft hij aan totdat de batterij leeg is. Wat dat betreft, ik heb gemeten dat de "batterij bijna leeg"-indicator op het LCD-display aangaat als het batterijniveau daalt tot 5,9 V. Dat is goed: er zitten zes 1,5 V elementen in een 9 V batterij, en deze waarde betekent dat de UT603 de batterij volledig kan gebruiken, tot minder dan 1 V per element, terwijl sommige andere instrumenten beginnen te klagen als de "9 V" batterij daalt tot 8 V. Het instrument verbruikt ongeveer 14,5 mA in de L- en C-modi, en ongeveer 6,2 mA in de R- en andere modi. Als je het hoogste verbruik van de twee neemt, is dat nog steeds ongeveer 35 uur continu gebruik met een verse 9 V batterij.

Voor wie is dit instrument bedoeld?

De UT603 LCR-meter kan een relevant instrument zijn voor studenten, enthousiastelingen en hobbyisten met een krap budget, die op zoek zijn naar een betaalbare manier om te experimenteren met inductoren. Bijvoorbeeld voor het bouwen van filters, oscillatoren, cross-over netwerken voor zelfgemaakte luidsprekers, enz. Degenen die werken met motorwikkelingen en grote spoelen (tot 20 H) zullen het ook nuttig vinden. Het is echter belangrijk op te merken dat de UT603 geen universeel instrument is. Het instrument kan geen ESR meten en heeft een beperkt bereik, waardoor het minder geschikt is voor zeer kleine of grote inductie- en capaciteitswaarden.
 
5.jpg
Versterking van een BC546 in de aansluiting rechtsonder.

Voor- en nadelen van de UT603

Ik vond vooral prettig:
 
  • Het duidelijke en goed leesbare display.
  • Het batterijverbruik. Hij verspilt geen energie en gebruikt de batterijen volledig.
  • De betaalbare prijs.
  • In de meeste meetbereiken gaf de UT603 waarden die overeenkwamen met mijn andere instrumenten, met een fout van slechts een paar procent, zoals beloofd door de fabrikant.
  • Wordt geleverd met een goede kantelvoet: het instrument staat stabiel op de bank.
  • Ik vond minder prettig:
  • De volledig handmatige bediening. Er is veel interactie nodig met de draaischakelaar en de L/C-schakelaar; een automatische modus zou comfortabeler zijn.
  • De bouwkwaliteit kan enigszins plastic aanvoelen, met name het beschermende rubberen omhulsel, dat meer neigt naar plastic dan naar rubber.
  • Het meetbereik is beperkt in vergelijking met andere instrumenten, die weliswaar veel duurder zijn.


 
6.jpg
Een eenvoudig hulpmiddel voor eenvoudige behoeften.

Tot slot

Concluderend is de UT603 LCR-meter een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar basisfunctionaliteit voor een lage prijs. Het biedt een duidelijk display, eenvoudige metingen met nauwkeurigheid die overeenkomt met de specificaties van de fabrikant in de meeste bereiken, en efficiënt batterijgebruik, wat vooral aantrekkelijk is voor studenten en hobbyisten. Er zijn echter ook een paar nadelen, zoals een beperkt meetbereik en een aantal eigenaardigheden in de gebruikersinterface. Voor wie andere opties overweegt, kunnen de UT612 (ook van UNI-T) of DE-5000 alternatieven zijn, hoewel het de moeite waard is om op te merken dat de goedkopere UT612 nog steeds ongeveer drie keer zo duur is als de UT603. Dit prijsverschil maakt de UT603 een betere keuze voor prijsbewuste gebruikers die essentiële inductantiemetingen nodig hebben.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Review!


Vertaling: Willem den Hollander