Er is vandaag de dag bijna niemand meer die het werken met een microcontroller te ingewikkeld vindt. En dat geldt zeker voor de Arduino die binnen enkele jaren bijna een bouwsteen voor iedereen is geworden. De populariteit van dit platform is te danken aan de eenvoudige bediening, de gratis beschikbare programmeeromgeving (IDE) en aan de bruisende community van gebruikers.

Ook creatieve mensen, die niet alleen bijna niets begrijpen, maar ook geen behoefte hebben om zich daarin te verdiepen, kunnen met de Arduino hun dromen waarmaken. Maar omdat de periferie niet altijd zonder solderen van aansluitdraden en elektronische componenten is te bouwen, willen veel gebruikers liever niet werken zonder een geschikte starterkit, bijvoorbeeld die, die ik hier enkele weken geleden heb voorgesteld: mcookie. Gezien zijn hoogwaardige uitrusting (WiFi, Bluetooth, real time clock enz.), zijn extreem doordachte concept en zijn met een slim magnetisch systeem te koppelen modules is deze kit helaas nogal prijzig, wat hem vooral voor beginners onbereikbaar maakt.
 
 
Een deel van de inhoud van de kit
Zum Glück gibt es einfachere und günstigere Angebote auf diesem Sektor, wie zum Beispiel das  Grove Starter kit for Arduino (v3) von seeedstudio, das Sie im Elektor-Shop finden.

Geen soldeerbout en geen breadboard
 
Deze kit biedt beginners een assortiment van kleine modules met sensoren en bedieningselementen voor algemene toepassingen en is eenvoudig aan te sluiten op een Arduino UNO . De gebruiker heeft geen soldeerbout en geen breadboard nodig: Alle verbindingen van en naar de Arduino-kaart (die geen onderdeel is van de kit) lopen via een signaalverdeelkaart. Een kabelset met vastklikkende connectors zorgt voor een betrouwbare verbinding tussen de ongeveer tien modules onderling. De lengte van de kabels is ca. 20 cm. Als je voor elke module minstens drie kabels nodig zou hebben, kun je je wel voorstellen wat een werk het zou zijn om alles met de hand te bedraden. Dan biedt deze kit een groot voordeel: Geen wirwar van kabels die bij de minste of geringste trilling los kunnen raken.








 
 
 
Lichtsensor
Laten we beginnen met de in de kit beschikbare sensormodules:
1. Aanraaksensor (capacitief)
2. Hoeksensor (potentiometer)
3. Temperatuursensor (NTC) Lichtsensor ( LDR )
5. Geluidssensor (Microfoon)

Die zu den Modulen gehörenden Platinen besitzen eine Abmessung von 2 x 2 cm und sind mit einem Stecker versehen, der die Kabelverbindung zur Signalverteilerkarte ermöglicht. Die Kabel besitzen an beiden Enden eine vierpolige Buchsenleiste. Die als Base-Shield bezeichnete Verteilerkarte besitzt die gleichen Abmessungen wie das Arduino-Board und ist mit einer passenden Stiftleiste ausgestattet. Sicher ist Ihnen bereits bekannt, dass die Stifte der als Shields bezeichneten Arduino-Erweiterungsboards genau in die auf dem Arduino-Board angebrachten Steckerleisten passen. Beim hier besprochenen Base-Shield befinden sich diese Stifte auf der Leiterbahnseite.

 
Een op een Arduino gestoken base-shield. 
Op de voorgrond de piëzo-buzzer en de druktoets.


















Uitbreidingsconnector
Op de bovenkant van het base-shield bevinden zich ook connectors (blauw) voor het opsteken van additioneel Arduino-shields. De rest van deze kaart is gevuld met de connectors voor de al genoemde kabels, we gaan daar nog verder op in. Als u toevallig een Arduino-R3 hebt (de vorige versie), zult u zien dat vier van de pennen van het base-shield in de lucht hangen, omdat de bijbehorende contacten op de Arduino-kaart niet aanwezig zijn. Maar dat is normaal gesproken geen enkel probleem.

Verder beschikbare modules
  • LC-display (16x2) met RGB-achtergrondverlichting;
  • Relais 35 V / 1 A (voor het aansturen van niet al te grote belastingen zoals bijvoorbeeld een kleine motor, een schakelaar of van een ander, krachtiger relais).
  • Piezobuzzer voor het opwekken van geluid
  • Opsteekbare LED-module met drie LED’s van 5 mm (R, G, B)
  • Druktoets
  • Mini Servomotor
  • Arduino-voedingskabel voor 9 V-batterijen

De modules worden, afhankelijk van hun functie, aangesloten op verschillende punten op het Base-Shield. A0 t/m A3 zijn voor de analoge modules, zoals bijvoorbeeld de hoekmeter (potmeter) of de geluidssensor (microfoon). Voor de binaire modules (relais, LED, druktoets) zijn de aansluitingen D2 t/m D8 beschikbaar (nul of één). De binaire poort 1 is verantwoordelijk voor de data van de UART, de standaard seriële interface van de Arduino. De poorten D3, D5 en D6 zijn te gebruiken voor pulsbreedtemodulatie-toepassingen. Dat maakt het mogelijk om analoge informatie over te dragen via één digitaal kanaal om bijvoorbeeld het toerental van een motor of de helderheid van een LED te regelen. 




Het LC-display is verbonden met de I²C-aansluiting. Laat u niet van de wijs brengen: De aanduiding RGB gaat in dit geval alleen over de achtergrondverlichting die een regelbare kleur heeft. De tekst en de pixels van het display zijn monochroom.


Als u een fout maakt bij het aansluiten van het base-shields, zal de sketch weliswaar niet werken, maar er wordt geen ernstige schade aangericht; dat is een belangrijk voordeel van deze kit.

Er zijn passende uitsparingen om alle kleine module-printen, met of zonder afstandsbus, vast te kunnen schroeven op een montageplaat.

Naast de groene LED bevat het base-shield nog een reset-toets en een schakelaar, waarmee kan worden gekozen tussen de voedingsspanningen 3,3 V en 5 V. De kit is ondergebracht in een vaste, transparante plastic behuizing en wordt geleverd met documentatie in de Engelse taal, waarin, zonder te diep in detail te gaan, de functies van verschillende modules aan de hand van enkele speelse toepassingen heel goed worden beschreven. Ook beginners zouden hiermee goed uit de voeten moeten kunnen. Het volstaat om de betreffende sketches (dat zijn de Arduino-programma’s) van de seeed-site te downloaden en ze naar de Arduino over te zetten. De procedure daarvoor wordt op de site beschreven.

Hier een voorbeeld-sketch waarmee een LED (op de LED-module) via de aanraaksensor kan worden ingeschakeld. Simpeler kan het niet.




const int TouchPin=9;
const int ledPin=12;
void setup()
{
pinMode(TouchPin,INPUT);
pinMode(ledPin,OUTPUT);
}  

void loop()
{
int sensorValue = digitalRead(TouchPin);
if(sensorValue==1)
{
digitalWrite(ledPin,HIGH);
}
else
{
digitalWrite(ledPin,LOW);
}
}

Veel mensen die alleen geïnteresseerd zijn in programmeren , willen hun elektronica-kennis waarschijnlijk helemaal niet uitbreiden, maar wie alle details wil weten over wat zich afspeelt in de modules, moet maar eens de schema’s downloaden. Ze zouden wat meer informatie kunnen bevatten, maar als u nieuwsgierig bent, zult u uit deze schema’s niet alleen veel meer begrijpen van de werking van de verschillende modules. Als deze kit in productie gaat, zullen velen in staat zijn om eindelijk treintjes te creëren , u leert ook de software voor verschillende modules aan te passen aan uw eigen behoeften. Als de kit eenmaal in gebruik is genomen, zijn er vele avontuurlijke ontdekkingsreizen te maken. Begin eens met de cursus. Die bevat dingen die ik bij mijn studie heb gerealiseerd.

De Grove-Module biedt niet alleen een gemakkelijke instap in de wereld van de sensoren en programmering, maar is ook compatibel met krachtige kaarten voor de Raspberry Pi, de Beaglebone en mbed maken; allemaal kaarten die geschikt zijn voor het Internet der Dingen.


Gebruikte links:

Download de IDE-Arduino
Wiki De seeedstudio-website
Download der sketch (Github) en de inleiding voor sketchbook van seeedstudio
Algemeen presentatie over het principe van de Grove-module (gaat niet alleen over deze kit).
Arduino-referentiecode Voorbeeld voor het bedienen van een servomotor.

Opmerking: De reactietijd van de site www.seedstudio is hier en daar erg traag