Ik zal niet ingaan op alle details van de bijgeleverde documentatie, maar deze is erg goed geïllustreerd en vervult hierdoor, met bijvoorbeeld 130 pagina’s voor de Advanced Set, uitstekend zijn rol als gids bij het manipuleren van de blokken.  Er wordt echter voor beginners onvoldoende uitleg gegeven over abstracte elektronica-begrippen. Hiervoor zijn andere hulpmiddelen nodig. De onderwijskundige kwaliteiten van deze experimenteer-blokkendoos zit dus in de blokken zelf.

Didactisch...

Schema op de optocoupler.
Een van de onderwijskundige kwaliteiten van Brick‘R‘knowledge is de afdruk van de symbolische weergave (het schema) van het onderdeel op de behuizing: het schema is de schakeling en omgekeerd is de schakeling het schema. Zo’n detail laat een ervaren elektronicus misschien koud, maar bij een beginner, die bijvoorbeeld bij een fotocel zowel het symbool als het echte onderdeel ziet, wordt onmiddellijk een blijvende link gelegd. Op verschillende niveaus ondersteunt deze presentatie van de onderdelen het fotografisch geheugen van de leerling. En zodra er een werkende schakeling is ontstaan, is het een fluitje van een cent om er een foto van te maken om te bewaren, op sociale media te delen of om advies mee te vragen als het niet werkt!

... maar niet saai, en eenvoudig aan te passen


Omdat het systeem is ontworpen om beginners op te leiden had men het kunnen voorzien van voor de hand liggende didactische hulpmiddelen zoals de weergave van de kleurcode-ringen op de weerstandblokken. Gelukkig weerhoudt niets ons ervan om de bestaande blokken zelf te verbeteren
Dit is niet alleen mogelijk, maar wordt juist aangemoedigd door de ontwerper, die het open karakter van zijn materiaal voorop stelt. De behuizingen zijn dan ook eenvoudig te openen en te demonteren. U kunt uitgaan van bestaande blokken en er onderdelen aan toevoegen en zo varianten creëren, of volledig nieuwe maken: bijvoorbeeld met potmeters met andere waarden, buzzers van een ander type, enzovoorts. De onderdelen zijn apart verkrijgbaar (foto’s hiernaast): er zijn verschillende universele experimenteerprints met verschillende afmetingen, bevestigingssteunen, behuizingen... alles is beschikbaar en dat is absoluut een van de sterke punten van het systeem. 

Geen overhaaste conclusie

Het constructiesysteem Brick‘R‘knowledge is vormend en geschikt voor alle leeftijden. Zonder dat het speelgoed is, is het leuk om te gebruiken op voorwaarde dat u zich voor het onderwerp interesseert en er een beetje moeite voor doet. Ik vraag mij echter af hoe lang een beginner die helemaal aan zichzelf is overgelaten het zal volhouden, zeker als hij niet vertrouwd is met in het Engels of Duits opgestelde documentatie. Daarentegen lijkt mij dit gereedschap zeer geschikt voor onderwijs dat door een ervaren persoon wordt begeleid. De mogelijkheid om modules te creëren of aan te passen is erg stimulerend, zowel voor de beginner als voor zijn begeleider, en in dat geval zeer realistisch. Maar we zijn nog niet klaar en het beste moet nog komen...