De AD409 Pro-ES heeft een vergrotingsfactor van 300


De Andonstar AD409 Pro-ES is wat ze noemen een HDMI digitale microscoop. Hij beschikt over een 10" HDMI-display met daarop een camera met een lange vergrotingslens. Dit geheel is gemonteerd op een verstelbare standaard, waardoor een nauwkeurige positionering mogelijk is.

Met de microscoop kun je bijvoorbeeld printplaten en andere kleine voorwerpen inspecteren. Hij is niet geschikt voor medische of biologische toepassingen, aangezien de maximale vergrotingsfactor 300 bedraagt. Dit is niet genoeg om cellen en dergelijke te bekijken. De vergrotingsfactor is echter meer dan voldoende voor het bekijken van elektronische schakelingen.

HDMI verwijst niet alleen naar het display van de microscoop. Het betekent ook dat het apparaat een HDMI-uitgang heeft die kan worden aangesloten op een ander (groter) display. Er kan altijd maar één display actief zijn, dus je moet kiezen tussen het display van de AD409 en het externe.

Gebruik de Andonstar AD409 voor het opnemen en exporteren van video's en foto's

Naast gewoon beelden op het display te laten zien kan de microscoop ook video's opnemen (MP4, vier resoluties van UHD 2880 x 2160 @ 24 fps tot HD 1280 x 729 @ 120 fps) en foto's maken (met een resolutie tot 5600 x 4200 pixels). De microscoop slaat deze op een microSD-kaart (tot 64 GB) op, maar de files zijn ook toegankelijk via USB. Ze zijn dus gemakkelijk te exporteren naar de bijbehorende PC-applicatie die beschikbaar is voor verdere beeldanalyse.
 
hi-res opname van endoscoop
Een resolutie van 5600 bij 4200 pixels zorgt voor veel detail.

Met de PC-tool (alleen Microsoft Windows) kun je een beeld annoteren en allerlei precisiemetingen doen van details in het beeld. Het heeft ook enkele basisfuncties voor beeldverbetering en kan sommige functies van de microscoop op afstand bedienen.

Vier AD409-versies

De AD409 is er in vier versies: AD409, AD409 Pro, AD409 Max Pro en AD409 Pro-ES. Het optische/camera/display systeem is voor alle vier identiek, de verschillen zitten in de opties die in de doos zitten. Ik heb de AD409 vroeger al uitgebreid beschreven; daarom zal ik niet opnieuw op deze details ingaan.

 
AD409 Max Pro base plate
De AD409 Max Pro biedt een groot werkoppervlak en komt met een gereedschaphouder die op de standaard gemonteerd dient te worden.

Hogere standaard en meer functies

In vergelijking met de AD409 hebben de AD409 Pro en AD409 Pro-ES een andere, hogere en uitgebreidere standaard. Bij de AD409 is dit slechts een korte zuil, terwijl de Pro en Pro-ES er een beugel aan toevoegen. Hiermee kan de microscoop verticaal op en neer en horizontaal naar en van de gebruiker worden bewogen. Hij kan ook 360° om de zuil draaien. De zuil zelf kan naar achteren en naar voren kantelen en biedt dus veel bewegingsvrijheid voor de camera. Een verstelbare ring die langs de zuil omhoog en omlaag schuift, kan dienen als hoogte-instelling of als bescherming tegen het te ver laten zakken van de microscoop.
 
andonstar ad409 en ad409-pro-es.jpg
De Andonstar AD409-Pro (ES) is een kop groter dan de AD409.

Veel vrije ruimte

Ik heb maximaal 25,3 cm speling gemeten tussen lens en grondplaat (7,7 cm voor de AD409). Als je de camera 90° naar links of rechts draait, komt daar nog eens 12 mm bij (maar pas op dat het ding niet omvalt). Dit is voldoende ruimte, niet alleen voor grote objecten, maar ook voor je handen met gereedschap. Het betekent ook dat de microscoop meer dan 50 cm hoog is en een beetje kan wiebelen als je tegen de tafel stoot.

De AD409 Pro-ES komt met een endoscoop

De AD409 Pro-ES is het topmodel van de HDMI digitale microscoop serie en bevat naast de Pro-standaard ook een endoscoop. De endoscoop is een penvormige camera met een diameter van bijna 13 mm. Hij wordt geleverd met een flexibele arm die aan de zuil wordt bevestigd (in hoogte verstelbaar). Hij vergroot niet, maar heeft een dimbare witte LED-ring ingebouwd om het onderwerp van interesse te verlichten of erin te kijken.
 
andonstar ad409-pro-es endoscope close.jpg
Met de endoscoop met ingebouwde LED-ring kun je details onder een andere hoek bekijken. Hij kan ook in objecten kijken.
Het HDMI-display kan schakelen tussen de microscoopcamera en de endoscoop. Er is ook een modus waarbij het endoscoopbeeld over een kwart van het camerabeeld wordt gelegd, zodat je tegelijkertijd twee verschillende beelden van het onderwerp krijgt.

Van dichtbij bekeken

Het feit dat de endoscoop niet vergroot is geen probleem, omdat je hem heel dicht bij het onderwerp kunt plaatsen. Zo worden zelfs kleine details groot en zichtbaar. De endoscoop is uitstekend geschikt om bijvoorbeeld soldeerverbindingen onder USB-connectoren te bekijken. De focus is instelbaar met een ring aan de achterkant van het apparaat. Zorg ervoor dat je de flexibele arm van de endoscoop goed vastzet, anders kan de camera draaien terwijl je probeert hem scherptestellen.
 
maximale resolutie
De hoge kwaliteit van de beeldopname maakt nauwkeurige metingen mogelijk.

Hoewel de flexibele arm praktisch is, mist hij enige stabiliteit bij het scherpstellen, waardoor het beeld beweegt. Merk op dat het aanpassen van de focus van de microscoopcamera hetzelfde probleem heeft, maar hier stoort dit niet zo.

Om de hoek kijken

Het typische gebruik van een endoscoop is om in voorwerpen en buizen te kijken, en daarvoor worden enkele praktische accessoires meegeleverd die over de voorkant van de camera worden geschoven. Een onder een hoek geplaatste spiegel bijvoorbeeld biedt een periscopisch zicht, zodat je om de hoek, achter een voorwerp, kunt kijken. Met twee andere specula kun je gaten inspecteren met een kleinere diameter dan de endoscoop.

Ten slotte is de LED-ring van de endoscoop nuttig als derde lichtbron voor de camera van de microscoop.

Ik heb geen technische specificaties voor de endoscoop gevonden, dus ik weet niet wat de resolutie is en of hij dezelfde videokwaliteit biedt als de microscoopcamera. Om daar achter te komen heb ik geprobeerd foto's en video's te maken. Dit leverde enkele problemen op.

De AD409 Pro-ES en SD-kaart problemen

Volgens de handleiding accepteert de AD409 64 GB klasse 10 microSD-kaarten. Ik had er toevallig een die ik op mijn PC had geformatteerd. Foto's maken lukte, maar een video opnemen gaf een foutmelding. Daarom gebruikte ik de microscoop om de SD-kaart opnieuw te formatteren, maar dat hielp niet. De SD-kaart vervangen door een type van 8 GB loste het probleem op. Nu kon ik video en foto's opnemen. Maar nadat ik de videoresolutie had ingesteld op UHD P24 (de hoogste), werkte het niet meer. Het werd onmogelijk om video's of foto’s op te nemen, en ook de menuknop op de afstandsbediening werkte niet meer. Alle andere functies werkten wel normaal. Opnieuw opstarten van de microscoop loste het probleem op, omdat de microscoop niet (alle) instellingen (lijkt te) onthouden tussen aan- en uitschakelen.

Video van twee camera's tegelijk opnemen

Het duurde even voordat ik vond hoe ik de camera moest selecteren om een video op te nemen. Het blijkt dat dit gebeurt bij het instellen van de videoresolutie. Het openen van het videoresolutie menu toont een lijst met mogelijkheden. Er zijn twee mogelijkheden die er wat vreemd uitzien: "HD P30+HD P30" en "FHD P30+FHD P30". Als je een van deze kiest, zal de microscoop van beide camera's tegelijk opnemen (wat best cool is, vind ik). Op de SD-kaart vind je twee files, een met een naam die eindigt op 'A' (microscoop) en de andere op 'B' (endoscoop). Alle andere videoresoluties gelden alleen voor de microscoopcamera.

 
beeld in beeld
Picture-in-picture display dat tegelijkertijd endoscoop- en microscoopbeelden toont.

Werkt ook voor het maken van foto's

Er wordt altijd met beide camera's tegelijk gefotografeerd, ongeacht de resolutie. Fotograferen op de hoogste resolutie (5600 x 4200) is dus mogelijk met beide camera's (hoewel ik er niet van overtuigd ben dat de endoscoop werkelijk zoveel pixels heeft). Net als bij de videofiles komen namen die eindigen op 'A' overeen met de microscoop, terwijl foto's met namen die eindigen op 'B' door de endoscoop zijn gemaakt.

Zowel de microscoop als de endoscoop kunnen tegelijkertijd worden gebruikt voor het opnemen van hoogwaardige video's of het maken van foto's. Alleen de microscoop kan video's in UHD-P24-resolutie opnemen.
 
andonstar ad409-pro es
De Andonstar AD409 Pro-ES heeft ook een afstandsbediening.
 

Conclusie

De Andonstar AD409 Pro-ES HDMI digitale microscoop is een zeer capabel instrument voor visuele inspectie van kleine objecten en details. Met zijn vergrotingsfactor van 300 is hij misschien niet geschikt voor medisch gebruik, maar hij is perfect voor het nauwkeurig bekijken van bijvoorbeeld soldeerverbindingen en kleine SMD-componenten.

De endoscoop van de 'ES'-versie is ideaal om het onderwerp van interesse vanuit een andere hoek te bekijken dan van bovenaf, van heel dichtbij of zelfs van binnen. Wanneer je hem niet nodig hebt als camera, is hij nog steeds nuttig als derde verstelbare spot.

De extra hoge zuil biedt voldoende ruimte om het onderwerp en/of je handen te verplaatsen zonder het risico te lopen tegen de camera te stoten. Met de onafhankelijke horizontale en verticale positiecontroles kun je de microscoop op bijna elk punt op het onderwerp richten zonder dit te bewegen.

De Andonstar AD409 Pro-ES HDMI digitale microscoop vormt een uitstekende aanvulling op elke elektronische werkruimte en laboratorium, maar ook voor andere toepassingen die een nauwkeurige inspectie van kleine details vereisen.
 

Op zoek naar een interessante instapmicroscoop