De Cortex M3, daar komt muziek uit…
 
De J2B Synthesizer is ontstaan naar aanleiding van de Atmegatron music synthesizer van Soulsby Synthesizers. Dit ontwerp sprak Elektor-ontwerper Clemens Valens zó aan, dat hij er wel iets mee móest doen. De J2B Synthesizer is een port van de open source klankgenerator-firmware van de Atmegatron naar firmware die op de LPC1347 draait, een 32-bits ARM Cortex-M3. En natuurlijk is er met deze krachtigere microcontroller wat meer mogelijk dan met de eenvoudige ATmega328 die in de Atmegatron zit.
 
8 Draai-encoders besturen de J2B Synthesizer. Net als bij de Atmegatron heeft de J2B Synthesizer een rode modus en een groene modus, waarin de draai-encoders verschillende parameters instellen, aangeduid met de rechter tweekleuren-led. Zoals gebruikelijk bij een synthesizer, heeft hij MIDI-in en MIDI-out. Hoewel de synthesizer geen MIDI-noten uitstuurt, kan hij wel MIDI CC-data ontvangen en dus – naast via een MIDI-keyboard – via een sequencer of computer bestuurd worden.
 
Het ‘programmeren’ van andere/nieuwe firmware (er zijn inmiddels vier versies beschikbaar en een vijfde is in de maak) is heel eenvoudig:
 
  1. Sluit de synth via USB aan op een Windows-pc terwijl je de rode/groene-modusknop ingedrukt houdt.
  2. Windows herkent automatisch een USB-opslagmedium van 64 KB met daarop het bestand ‘firmware.bin’ (zichtbaar via de Windows Verkenner).
  3. Verwijder dit bestand.
  4. Kopieer het nieuwe .bin-bestand naar het USB-medium.
  5. Herstart de synthesizer. Klaar!
 
Van de firmware is ook een drumpatch-versie beschikbaar, waarmee je eenvoudige beats kunt programmeren. Omdat de synth gebaseerd is op de Atmegatron, kan ook de Atmegatron Librarian Software gebruikt worden om je eigen samples mee te maken.
 
De open source firmware is verkrijgbaar via www.elektormagazine.nl/magazine/elektor-201501/27508. Hiermee is het mogelijk zelf de mogelijkheden uit te breiden en bijvoorbeeld twee synthesizers met elkaar te laten samenwerken voor allerlei harmonieën en intermodulaties. En zelfs het toepassen van andere algoritmes voor het creëren van geluid behoort tot de opties. De voor Cortex M3 benodigde ontwikkelomgeving LPCXpresso is gratis.
 
Buiten dat het gewoon leuk is om muziek te maken, kun je met de J2B Synthesizer verrassend veel verschillende geluiden generen. Zelfs een aardige Dubstep-drop komt eruit met de juiste instellingen. Als je een beetje overweg kunt met synthesizers, heb je de J2B Synthesizer zo onder de knie. Maar ook als je nog ‘nieuw’ bent, is de J2B Synthesizer snel te begrijpen als je aan de knoppen draait. Het is een lichtgewicht synth die heel handig via een mini-USB-aansluiting gevoed kan worden uit een telefoonlader of iets dergelijks. Op de uitgang kun je ook direct een hoofdtelefoon aansluiten, zodat je je huisgenoten niet hoorndol maakt met de bliepjes en piepjes.
 
De synthesizer wordt speciaal voor Elektor professioneel opgebouwd door Eurocircuits en is exclusief verkrijgbaar via de Elektor Store.
 
Enkele voorbeeldgeluiden en een impressie van de bediening vind je hier: https://youtu.be/rwNBSdC3ZqA
 
Technische eigenschappen:
 
  • Monofone 9-bits synthesizer
  • 32 golfvormen + vrij definieerbare
  • 15 filtertypes
  • 2 omhullende-generatoren
  • LFO met 16 golfvormen
  • Arpeggiator voor 15 patronen
  • 16 patch-geheugens
  • 6 live controls
  • MIDI
  • Patch opslaan en laden via MIDI
  • NXP LPC1347 32-bits ARM Cortex-M3 microcontroller
  • 2 uitgangskanalen
  • Open-source- & open-hardware-ontwerp
 
Weblinks: