Ik heb net een ochtend doorgebracht met het instapmodel van een serie van digitale geheugenoscilloscopen van Chinese makelij. Hier is een samenvatting van mijn bevindingen en enkele indrukken van dit meetapparaat met twee sporen, dat volgens de fabrikant een frequentiebereik tot 30 MHz en een bemonsteringssnelheid van 125 Ms/spoor. 

Uitpakken

Toen ik hem uit de doos haalde, merkte ik al dat deze PeakTech 1265 oscilloscoop ondanks zijn ingebouwde voeding toch erg licht is. Als je ermee op pad gaat is dat kleine detail toch een... zwaarwegend argument. De afmetingen van het (grote) beeldscherm (20 cm of 8 inch) en de resolutie van 800 x 600 pixels lijken inmiddels wel standaard geworden bij deze klasse van apparaten. Ik zou later ontdekken dat het contrast erg hoog is en dat het schermoppervlak goed benut wordt, maar nu loop ik op de zaken vooruit.

Laten we teruggaan naar de doos... Naast de twee probes die meegeleverd worden, vond ik ook nog twee BNC-BNC-kabels. Dat is voor het eerst dat ik zo’n accessoire tegenkom bij een oscilloscoop van het instapmodel! Fijn!

Waarschuwingen

De fabrikant waarschuwt ons: de oscilloscoop mag niet worden verbonden met een computer (noch via USB, noch via Ethernet) als de te meten spanning groter is dan 30 Vrms (42 V piekwaarde). Dat is omdat in geval van een bedieningsfout (meetprobe per ongeluk in de positie 1:1 laten staan bijvoorbeeld) de computer weleens rooksignalen zou kunnen gaan geven. Het lijkt mij persoonlijk beter om dat op een grote rode sticker aan de voorkant te zetten...

Het gebruikershandboek stelt dat de doorlaatband afneemt tot 5 MHz als de meetprobe in de stand 1:1 staat. Dat soort informatie wordt zelden met de gebruiker gedeeld, heel goed om het te vermelden. Zelf vond ik, met de meegeleverde en gekalibreerde probes, een bereik van 17 MHz tot –3 dB in positie 1:1 en tot 42 MHz in positie 1:10. Dat is beter dan de gespecificeerde waarden.

Inschakelen en eerste indrukken

Ik zette het apparaat aan (met een echte knop die de stroom helemaal onderbreekt) en werd verrast met een zwart scherm en totale stilte. Zou ik misschien een defect exemplaar hebben? Gelukkig niet, al na 3 seconden verscheen er iets op het scherm. Maar de oorverdovende stilte hield aan. Een moderne oscilloscoop zonder ventilator, ik was vergeten dat er zoiets bestond! Dank je wel, PeakTech!

Na wat geklik van relais verschenen er twee sporen in beeld. Bijna de hele oppervlakte van het scherm wordt benut, de configuratieparameters (verticale gevoeligheid, tijdbasis, triggerdrempel) worden discreet weergegeven onderaan het scherm, zodat er zoveel mogelijk ruimte is voor het weergeven van de sporen. Dat is heel goed. De menu’s zijn in een taal die ik niet begrijp, dus ik haast me om dat te veranderen. Knop Utility (bedieningspaneel rechts), menu Language (knop H2 onder het scherm)… Maar Frans was er niet bij. Gelukkig sprak hij wel Engels.
 

Frequentie en amplitude van de 2 sporen

Zoals gewoonlijk druk ik zowat op alle knoppen om vertrouwd te raken met het apparaat. Je moet vrij krachtig op de knoppen drukken; dat geeft een gevoel van stevigheid. De optische encoders (draaiknoppen) van de horizontale en verticale schaal hebben voelbare klikken, de andere niet.

De verticale gevoeligheid kan gaan tot 5 mV/div, met een achtergrondruis van ongeveer 1 mV, zonder aangesloten probes. Dat kan natuurlijk beter, maar het zal genoeg zijn voor het visualiseren van signalen die krachtig genoeg zijn (meer dan 20 mV).
 

Voorbeeld maximale tijdbasis (100 s/div)
Spoor 1 = random signalen
Spoor 2 = niets.

De tijdbasis kan tussen 5 ns/div en 100 s/div worden geregeld. Bij die laatste waarde kan het verloop van een elektrisch signaal (gekoppeld aan bijvoorbeeld een temperatuur) worden gevisualiseerd over een periode van 25 minuten met één enkel scherm, want de scoop doet dan 5 metingen per seconde. Dat is handig, maar de 600 pixels van het scherm laten niet toe om die 1500 samples ook weer te geven (het is wel mogelijk om alle samples op te slaan in de modus Wave). Vanaf 100 ms/div gaat de weergavemodus naar roll, waarbij nieuwe gegevens rechts op het scherm verschijnen en dan naar links scrollen. Op die manier gebeurt er tenminste iets en hoeft de gebruiker niet te twijfelen, zelfs bij een heel lange tijdbasis.