Bluetooth (WiPy, LoPy, SiPy)

De Pycom-documentatie is er heel helder over: de Bluetooth-implementatie is nog niet compleet. Dat heeft ook te maken met de implementatie van ESP32 BT die nog niet af is. Ik heb het toch even geprobeerd, zie onderstaande REPL-log:
>>> from network import Bluetooth
>>> import binascii
>>> bluetooth = Bluetooth()
BTDM CONTROLLER VERSION: 010101
BTDM ROM VERSION 0101
BD_ADDR: 24:0A:C4:00:59:4E
NVDS MAGIC FAILED
RF Init OK with coex
Enable Classic BT
Enable Low Energy
>>> bluetooth.start_scan(-1)
>>> adv = None
>>> while True:
...     adv = bluetooth.get_adv()
...     if adv:
...         try:
...             bluetooth.connect(adv.mac)
...         except:
...             bluetooth.start_scan(-1)
...             continue
...         break
...
<GATTCConnection>
>>> print("Connected to device with addr = {}".format(binascii.hexlify(adv.mac)))
Connected to device with addr = b'bc6a29c36218'
>>> print(bluetooth.resolve_adv_data(adv.data, Bluetooth.ADV_NAME_CMPL))
SensorTag
Zoals u ziet, werd mijn SensorTag van Texas Instruments zonder problemen gevonden, maar ik slaagde er niet in om iets te doen met mijn smartphone of computer.

Conclusie

De Pycom-boards bieden een goede mogelijkheid om snel draadloze netwerken en links op te zetten. Op dit moment ondersteunen ze WiFi, Bluetooth (WiPy, LoPy & SiPy), LoRa (LoPy) en Sigfox (SiPy), maar ondersteuning voor andere netwerktopologieën zit in de pijplijn (al aangekondigd zijn de GPy met LTE CAT M1/NB1-ondersteuning en de FiPy met WiFi, Bluetooth, LoRa, Sigfox en dual LTE-M (CAT M1 en NBIoT)). Samen vormen ze een hardware- en softwarecompatibele familie, waarmee de gebruiker tussen netwerktopologieën kan omschakelen als het nodig is, zonder alle software opnieuw te hoeven schrijven.

Programmeren in MicroPython maakt het snel ontwikkelen van toepassingen mogelijk, vooral voor mensen die ervaring hebben met Python. Daarnaast zijn er verschillende uitbreidingskaarten met sensoren en komt de gratis clouddienst Pybytes er aan. Het is duidelijk dat het Pycom-ecosysteem één van de snelste en gemakkelijkste manieren kan zijn om toe te treden tot de wereld van het IoT. Er is documentatie in overvloed, maar pas op voor verouderde pagina’s die gaan over oude hardware. Mochten bepaalde voorbeelden niet werken met uw hardware, dan kan het een goed idee zijn om opnieuw te beginnen bij het documentation entry point en opnieuw te zoeken. De huidige hardware werkt op basis van de ESP32.

Persoonlijk zou ik het prettig vinden als de toegang tot het bestandssysteem zou werken via de seriële of USB-poort, want het omschakelen tussen netwerken wordt al snel erg vermoeiend als de ontwikkel-PC maar één WiFi-verbinding heeft en toegang tot de online documentatie nodig is tijdens het werk.