In de wolken

Het eerste dat gebruikers waarschijnlijk zullen doen, is de Hexiwear verbinden met een computer, dus dat deed ik ook. Hij komt dan tot leven en door de vlakjes met stippen rondom het display aan te raken, kun je door menu’s navigeren en met toepassingen spelen. (Tik hem tweemaal aan om hem wakker te maken.) Als u dat doet, ziet u al snel wat het apparaat te bieden heeft. Ik zal hier niet ingaan op de details, het werkt allemaal heel intuïtief. Eén ding is wel belangrijk om te vermelden: via het menu ‘Settings’ kunt u naar de optie ‘Get app’ gaan. Er worden dan QR-codes weergegeven om met uw telefoon snel naar Google Play of naar de Apple Store te gaan, waar u de Hexiwear App kunt downloaden. Met die App kunt u de datum en tijd van het apparaat instellen. (Natuurlijk moet u eerst een WolkSense-account aanmaken, Bluetooth inschakelen, de telefoon pairen met de Hexiwear, enzovoort.) Met de Hexiwear in ‘Sensor Tag’-modus kunt u alle beschikbare sensordata van uw telefoon (batterijniveau, temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, atmosferische druk, lichtniveau, 3D-versnellingsopnemer, magnetometer en gyroscoop) bekijken, maar niet de hartslagsensor.

Ook op de PC kunt u verbinding maken met WolkSense en grafieken (reports) maken met de data uit de sensoren met een update-ritme van eens in de tien minuten. Vreemd genoeg lijkt de weergegeven tijd er 10 minuten naast te zitten. In het begin werkte dit niet voor mij, totdat ik zag dat mijn telefoon niet was verbonden met mijn WiFi-netwerk. Ik neem aan dat het ook kan werken met mobiele data, maar dan moet er waarschijnlijk eerst iets worden geconfigureerd in de telefoon.

De App heeft ook een geheimzinnig wolk-pictogram dat je kunt in- en uitschakelen. Ik neem aan dat dat dient om de verbinding met de cloud aan en uit te zetten?

DHZ-IoT

De apps die op het apparaat staan zijn leuk, maar dat is natuurlijk niet de reden om een Hexiwear aan te schaffen. Zoals het staat op de Kickstarter-pagina: de krachtigste functie is de nieuwe en originele firmware die u zelf gaat ontwikkelen.
Er zijn verschillende manieren om toepassingen te ontwikkelen:

  1. De toolchain NXP Kinetis Design Studio
  2. Zephyr van de Linux Foundation
  3. mbed van ARM

Optie 1 is voor ervaren programmeurs die er niet terugdeinzen om honderden megabytes aan programma’s te downloaden van verschillende bronnen, die te installeren en Eclipse te configureren om dat allemaal te kunnen gebruiken. Een gedetailleerde beschrijving van hoe dat moet is online beschikbaar.
Optie 2 is voor ontwikkelaars die eens iets nieuws willen proberen (Zephyr is net iets meer dan één jaar oud) en graag in een Linux-omgeving willen werken.
Optie 3 is voor de “luiaards”, de mensen zoals ik, die alleen maar zo snel mogelijk aan de slag willen zonder gedoe.