Oscilloscoop

De bediening van de DMSO2D72 lukt grotendeels zonder eerst de handleiding door te lezen, maar sommige dingen vind je pas na enig uitproberen. Met drie blauwe knoppen kun je schakelen tussen de verschillende functies, de vierde blauwe knop geeft toegang tot een menu met diverse instelmogelijkheden. Onder het display bevinden zich vier functietoetsen waarvan de functies op het display verschijnen. Het kleurendisplay is goed afleesbaar en geeft met 320x240 pixels heel veel informatie. Van mij had het wel wat groter mogen zijn, maar dan was het apparaat waarschijnlijk ook weer duurder geworden. Met vier cursortoetsen kunnen o.a. tijdbasis, gevoeligheid, DC-niveau en triggerniveau worden ingesteld. Dat is in het begin niet altijd zo gemakkelijk, want de functies van de toetsen veranderen na het indrukken van de Channel- of Time-toets. Helaas kon ik op het display nergens ontdekken welk van de toetsen Channel of Time het laatste was gedrukt.
 
Naast elkaar: het scherm van de oscilloscoop, AWG en multimeter.
De oscilloscoop bezit vrijwel alle mogelijkheden die ook een gewone scoop heeft, zoals een autosetting voor het automatisch instellen van een stilstaand scoopbeeld, het gebruik van cursorlijnen en het tonen van verschillende meetwaarden. De triggermogelijkheden zijn vrij beperkt, maar voor de meeste praktijksituaties wel voldoende. De scoop heeft zelfs een datageheugen van 6 (1 kan.) resp. 3 (2 kan.) ksamples, waarvan de inhoud boven in het scherm wordt getoond. Na het stopzetten van de sampling kun je dan met de cursortoetsen door het geheugen scrollen.

AWG en multimeter

De ingebouwde arbitrary waveform generator biedt een aantal standaard golfvormen en heeft vier geheugens voor zelf geprogrammeerde golfvormen. Dat laatste is mogelijk met de bijbehorende PC-software. De maximale frequentie verschilt per golfvorm. Zo loopt het bereik van de sinus tot 25 MHz, van de blok tot 10 MHz en van de driehoek maar tot 1 MHz, terwijl het bereik bij zelf geprogrammeerde golven weer tot 5 MHz gaat. Het frequentiebereik kan worden doorlopen met de cursortoetsen, na tweemaal drukken op de frequentie-functietoets verschijnt een keyboard op het scherm waarop je een waarde kunt invoeren.
 
De BNC-bussen zitten vrij diep verzonken
in de bovenkant van de kast.

Het is mogelijk om de AWG en de scoop tegelijkertijd te gebruiken. Na het instellen van de AWG en het activeren van zijn uitgang kun je overschakelen naar de oscilloscoop, de AWG blijft dan actief. Dit is ideaal voor het doormeten van een circuit; je zet een signaal op de ingang en meet vervolgens in het circuit of aan zijn uitgang welk signaal daar staat. Let er wel op dat de waarde van de ingestelde uitgangsspanning geldt voor afsluiting van de uitgang met 50 Ohm, anders staat er de dubbele waarde!