Eerste keer inschakelen

Sluit een labvoeding aan en stel deze op (bijvoorbeeld) 15 V en 1 A in. Zodra de spanning aanwezig is, valt meteen het geluid van het ventilatortje op; de module toont na een intro het hoofdmenu op het display. Standaard zijn 5,0 V en 5,1 A als stroombegrenzing ingesteld. De spanning wordt ingeschakeld door een druk op ON/OFF-toets. Instellingen kunnen worden gewijzigd met de knoppen V/↑ en A/↓ maar ook met de SET-knop waarmee het data setting-menu verschijnt. Door een druk op de draaiknop kunnen afzonderlijke digits achtereenvolgens geselecteerd en met een draai afzonderlijk veranderd worden. De ingangsspanning moet 1,1 maal de maximaal wenselijke uitgangsspanning zijn, zodat voor 50 V uitgangsspanning dus 55 V nodig is. Dat is de absoluut maximaal toelaatbare ingangsspanning; die mag niet overschreden worden! Al snel viel mij op dat als de uitgangsspanning (“per ongeluk”) hoger ingesteld wordt dan mogelijk zou moeten zijn er soms opeens een kromme waarde verschijnt. Dan moet de spanning weer gecorrigeerd worden. Gelukkig staat de ingangsspanning ook vermeld in het hoofdmenu. Als de ingangsspanning even wegvalt (of na in- en uitschakelen) zijn de vorige instellingen aanwezig. De huidige instellingen zijn altijd data groep M0 en die worden dan ook weer opgehaald zodra de ingangsspanning terugkeert.

 
Het display van de module met aangesloten belasting.

Menu’s en instellingen

Ik ga niet de handleiding herkauwen en noem voornamelijk de mogelijkheden en eigenschappen. Het hoofdmenu laat in de eerste regel de ingestelde spanning en stroombegrenzing zien. De drie regels daaronder met grotere getallen zijn de huidige waarden na inschakelen van de uitgang (spanning, stroom en vermogen zijn 0 indien uitgeschakeld). De onderste regel laat de ingangsspanning zien. Wel zo handig; je hebt zo zicht op de voeding die de ingangsspanning levert. Denk dan ook aan de factor 1,1! Rechts zijn dan resp. lock/unlock keyboard, normal/abnormal status, constante spanning/constante stroom (CV/CC), data groep (M0…M9, standaard is dit leeg) en uitgang actief/niet actief.

 
Het hoofdmenu.

Met een druk op de SET-knop komt men in het data setting menu.

 
Het data setting menu.
Net als in het hoofdmenu worden alle instellingen gemaakt via een combinatie van de drie druktoesten links op het front (in dit menu betekenen V/↑ en A/↓ dus cursor omhoog en omlaag) en de gecombineerde draai/drukknop. Het zal even wennen zijn in welke volgorde men de knoppen moet bedienen om de juiste instellingen snel te kunnen wijzigen. In de handleiding wordt alles duidelijk uitgelegd:
 
  • instelling van uitgangsspanning U-SET en stroombegrenzing I-SET;
  • instellingen van beveiligingen Over-Voltage-Protection S-OVP, Over-Current-Protection S-OCP en Over-Power-Power-Protection S-OPP;
  • ook de helderheid van het scherm kan ingesteld worden met B-LED;
  • standaard stelt men de data groep M0 in; met M-PRE kunnen de andere data groepen M1…M9 ingesteld en vastgelegd worden.

Een data groep kan dan in het hoofmenu met de draaiknop worden gekozen (eerst 3 seconden op de SET-knop drukken en dan weer op de SET-toets drukken om die groep te selecteren). M1 en M2 kunnen direct gekozen worden door 3 seconden op resp. V/↑ en A/↓ te drukken. Het instellen van de data groepen is niet echt comfortabel: een keer te snel op de SET-knop drukken en je kunt opnieuw beginnen.

Met het laatste menu item S-INI kan de uitgang direct bij power-up worden ingeschakeld zonder eerst op de ON/OFF-knop te moeten drukken (lees hier meer over in de handleiding).
 
Het data setting menu-item S-INI is alleen zichtbaar nadat helemaal naar beneden is gescrolld.