Review: JOY-iT JDS6600 DDS-signaalgenerator
Gebruik
De bediening van de JDS6600 is vrij overzichtelijk opgezet. Naast het display zitten vier functietoetsen waarvan de momentele functie afhankelijk is van de gekozen instellingen. Op het display worden de instellingen van beide kanalen weergegeven, bij het signaal dat bovenaan staat wordt ook de gekozen signaalvorm getoond. De meeste toetsen hebben meerdere functies, dat is in het begin wat verwarrend. Zo kun je door eenmaal drukken op een CH-toets omschakelen naar het andere kanaal om dit in te stellen, terwijl eenmaal drukken op een reeds geselecteerd kanaal tot gevolg heeft dat dit kanaal wordt uitgeschakeld. Lang indrukken van de CH2-toets heeft tot gevolg dat kanaal 2 op het display bovenaan getoond wordt, met de golfvorm erbij. Door lang indrukken van CH1 verschijnt kanaal 1 weer bovenaan. Duidelijk?De toetsen werken weliswaar goed, maar bij het indrukken merk je dat de naastliggende toetsen ook mee bewegen, dat had mechanisch iets beter opgelost kunnen worden. Het instellen van de waardes op het display gebeurt door met twee cursortoetsen eerst een cijfer te kiezen en dat dan met de draaiknop te veranderen. Bij de frequentie worden wel erg veel cijfers weergegeven, dat maakt het instellen wat moeizaam. De OK-knop schakelt beide uitgangen in of uit, een wat vreemde benaming voor deze functie. En met de MOD-knop kun je sweeps, bursts en pulsbreedtes instellen, maar geen modulatie. Het zijn maar kleinigheden, al met al valt er toch wel aardig mee te werken als je deze eigenaardigheden door hebt.
De geleverde signalen zien er op het oscilloscoopscherm best aardig uit, hoewel ik afgaande op de specificaties (sampling-rate 266 Msamples/s, golfvorm-lengte 2048 punten, 14-bits resolutie) iets fraaiere golfvormen had verwacht. FFT-metingen aan een sinus in het audiogebied lieten vervormingsresten van iets meer dan 1% zien. De fabrikant vermeldt zelf minder dan 0,8%, dat wordt dus net niet gehaald bij mijn testexemplaar. Blokgolven zien er daarentegen behoorlijk goed uit, met vrij steile flanken en weinig overshoot. Het frequentieverloop is vrij lineair: Boven 30 MHz stijgt de uitgangsspanning zo'n 2 dB en daalt vervolgens tot circa -1 dB bij 60 MHz, helemaal niet gek!
Op de website van JOY-iT kan een bijbehorend programma worden gedownload waarmee de JDS6600 geheel vanaf de PC via een USB-verbinding kan worden bediend. Zoals veel Chinese software is de vormgeving niet geweldig, maar alles functioneert goed. Er zijn verschillende tabs voor de diverse functies, waaronder ook eentje om zelf golfvormen samen te stellen. Na even uitproberen had ik daarmee in een mum van tijd een sinus-burst gemaakt voor het testen van luidsprekers.
Conclusie
De JOY-iT JDS6600 heeft een heleboel te bieden voor een prijs van nog geen 140 euro. Er zijn weliswaar enkele punten die voor verbetering in aanmerking komen, maar alles bij elkaar genomen krijg je ontzettend veel voor je geld. Het enige dat er niet op zit, is een modulatiemogelijkheid, maar verder vind je praktisch alles aan signaalmogelijkheden die je incidenteel voor een hobbylab nodig hebt. Daar hoef je geen professioneel apparaat met een fraaie behuizing en een veel hogere prijs voor aan te schaffen.Read full article
Hide full article
Discussie (0 opmerking(en))