Vergeet de handleiding maar

De M5Stack maakt een behoorlijk snelle ontwikkeling door, dus de handleidingen raken snel verouderd. De handleiding van mijn kit bleek volkomen onbruikbaar bij het installeren van de software. Kijk liever op de website over het product voor de nieuwste software en instructies. Daar is ook een Arduino-IDE versie 1.8.5 te downloaden, volledig voorgeconfigureerd voor de M5Stack en de ESP32. Gewoon uitpakken en u kunt aan de slag. Bijna…

 
M5Stack Mandelbrot
Trotse weergave van een Mandelbrot-fractal.

Driver-problemen

Inderdaad bijna, want de M5Stack heeft een CP2104 van Silicon Labs als USB-naar-UART-converter en misschien moet u daar eerst een driver voor installeren. Ik niet, mijn computer had er al een, maar die bleek niet te werken. Windows 10 detecteerde een USB apparaat, maar het lustte de apparaatbeschrijving niet en dus kreeg ik geen COM-poort. Na een hoop gepruts met allerlei versies van de driver kreeg ik opeens het (briljante?) idee om de power/reset-knop ingedrukt te houden tijdens het aansluiten van de module aan de computer. Geloof het of niet, maar dat loste mijn probleem op. Misschien trekt de demo-toepassing te veel stroom bij het inschakelen? (Die speelt geluid af en maakt gebruik van het display.)

Op de M5Stack-website staat dat u, in elk geval op Windows, versie 6.7,- van de CP210x-driver zou moeten gebruiken en niet de universele Windows 10-drivers, maar die kon ik niet vinden.

Nu wordt het leuk

Toen Windows eenmaal tevredengesteld was, werkte alles goed voor mij. Ik laadde het TFT_Mandlebrot-voorbeeld in de Arduino-IDE en programmeerde dat in de M5Stack. En ik werd beloond met een mooie fractal op het display.

 
M5Stack disassembled
Achter het scherm.

Conclusie

De M5Stack krijgt voor elkaar, wat veel anderen niet is gelukt: hij maakt het gemakkelijk om prototypen te maken die er goed uitzien. Hoewel het gaat om een zeer krachtige chip met ingebouwde functionaliteit voor een standaard gebruikersinterface (vergeet niet dat de ESP32 twee-processorkernen heeft), is hij net zo gemakkelijk te programmeren als andere Arduino-compatibele boards. Dankzij het gebruik van USB-C is er voor de meeste toepassingen gegarandeerd genoeg vermogen beschikbaar.

Ik kan kort zijn over de M5Stack: ik vind hem geweldig!