Review: mini-oscilloscoop DSO138
DSO150
Zoals al vermeld, had ik bij het bladeren door de website van de fabrikant [1] ook de oscilloscoop-kit DSO150 (figuur) opgemerkt. Dit is een verder ontwikkelde versie van de DSO138 met hetzelfde display en dezelfde controller. Maar dit model is alleen verkrijgbaar als bouwkit met behuizing en behalve de schakelaar voor de ingangskoppeling wordt de hele bediening gedaan met vier druktoetsen en een draai-encoder. De relatief eenvoudig bediening is nauwelijks te overtreffen.De DSO150 bijna vol uitgestuurd met een sinussignaal van 1 kHz.
Ook bij deze bouwkit zijn de SMD-componenten al geplaatst. Enkele bedrade onderdelen moeten we dus nog zelf insolderen en het geheel dan nog samenbouwen en testen. Maar voor een elektronicus met wat praktijkervaring is dat dankzij de goede (Engelstalige) handleiding heel gemakkelijk. Met de bouwkit omzeilt men natuurlijk ook diverse normen en regelingen, die zouden gelden voor het importeren van een compleet apparaat. Het niet beschikbare CE-teken zou voor een fabrikant uit het verre oosten geen echt probleem hoeven zijn, want dat keurmerk zou hij zichzelf wel kunnen “verlenen”.
Het grootste manco ontdekte ik na het samenbouwen, meteen na het inschakelen: het massaniveau verliep, zodra de voedingsspanning veranderde. Omdat ook hier het schema werd meegeleverd, was de oorzaak snel gevonden: Helaas is bij de DSO150 de lineaire regelaar voor de stabilisatie van de voeding van de ingangsversterker weggelaten! De offset voor de ADC-ingang wordt alleen gestabiliseerd met een zenerdiode, wat niet echt goed en stabiel werkt. Kwaliteit is soms toch echt een kwestie van prijs. Maar er zijn gelukkig bedrade serieweerstanden in de positieve en negatieve voedingslijnen, die relatief gemakkelijk zijn te vervangen door spanningsregelaars van het type 78L05 en 79L05. Daarna heb ik de voeding van de zenerdiode overgezet naar de gestabiliseerde 5 V, en de nullijn was alweer keurig stabiel.
De offset wordt, net als bij de DSO138, rekenkundig in de data gecompenseerd door de µC. De amplitude voor volledige uitsturing is 640 mVpp, dat is dus maar ongeveer 20 % van het ADC-meetbereik. De zichtbare storingen waren bij de DSO150 in vergelijking met de DSO138 duidelijk kleiner en traden minder vaak op. Ook bij de DSO150 kunnen we gemakkelijk een externe trigger-ingang toevoegen.
Read full article
Hide full article
Discussie (3 opmerking(en))