Review: MiniPRO TL866A programmer
Software
De bijgeleverde Windows software ziet er nogal ouderwets uit, maar doet wel zijn werk naar behoren. Het is soms even zoeken waar bepaalde functies zitten. Het is prettig dat ‘projecten’ ondersteund worden: bestanden waarin naast de inhoud van het geheugen ook de configuratie-bits van een microcontroller zijn opgeslagen.Bij mijn eerste programmeerklus met de TL866 struikelde ik in eerste instantie over het instellen van de fuses (configuratiebits) van de ATTiny85. Blijkbaar is er nogal eens verwarring wat het betekent als een bepaald vinkje wordt gezet: Is de betreffende optie dan geënabled of gedisabled? Wordt het bit dan als ‘0’of ‘1’ geprogrammeerd? Bij één bitje was het net andersom dan in de software van de Elnec-programmer die wij hier in het Elektor-lab gebruiken. Gelukkig zijn in de MiniPro-software ook de uiteindelijke configuratie-woorden te zien in hexadecimaal formaat en die kloppen exact met de datasheet van Atmel. In geval van twijfel kan het dus via deze omweg.
Via de MiniPro TL866 Community Wiki is ook Linux-software voor deze programmer te vinden. Deze site geeft overigens nog meer informatie die nuttig kan zijn bij het werken met deze programmer.
Compleet pakket
Zoals gezegd kunnen microcontrollers van Atmel en Microchip ook via de ICSP-connector van de TL866A geprogrammeerd worden. Voor Microchip is het bijgeleverde ICSP-kabeltje één op één compatibel met de standaard PICkit-aansluiting, voor de 6- of 10-polige Atmel AVR-ISP zal men zelf een verloopkabeltje moeten maken.De programmer is voorzien van een 40-pens DIL ZIF-socket en hij wordt gevoed via de meegeleverde USB-kabel. De versie die nu in de Elektor-shop verkrijgbaar is, wordt geleverd met zes adapters voor IC’s in PLCC- en SO-behuizingen, een PLCC-trekker, een ESD-veilige pincet en een ICSP-kabel.
Voor de zekerheid toch even de (overbodige?) waarschuwing: Deze programmer is zeer geschikt voor het ontwikkelen van prototypes of voor hobbygebruik. Maar de programmeer-algoritmes zijn geen van alle gecertificeerd, voor productie van commerciële producten zult u toch echt uit moeten kijken naar een professionele gecertificeerde programmer.
Verder is de TL866 absoluut een aanrader, zeker gezien de prijs, de mogelijkheden en de bijgeleverde accessoires!
Read full article
Hide full article
Discussie (3 opmerking(en))