Mogelijkheden

De netaansluiting zit aan de zijkant, dat
vind ik niet zo handig.
Gezien de prijs van de SDS1102 mag je van dit apparaat niet al te veel verwachten. Maar we hebben al opgemerkt dat de sampling-frequentie en ingangsbandbreedte uitstekend zijn. De maximale ingangsgevoeligheid is met 5 mV/div redelijk, dit zal voor de meeste metingen voldoende zijn. Het triggermenu is vrij beperkt met de keuze tussen flank en video, maar dat houdt het wel heel overzichtelijk. Het aantal meetwaarden dat je op het scherm kunt laten zien is echter heel uitgebreid met 30 stuks. Zowel horizontaal als verticaal kunnen cursor-lijnen worden getoond waartussen verschillende metingen kunnen worden verricht.

De meetwaarden-buffer is nogal klein uitgevallen met 10 ksamples. Dat had misschien wel wat meer mogen zijn, maar ook hierbij moet je je afvragen of dat wel nodig is bij een eenvoudige oscilloscoop. Het is in elk geval heel eenvoudig om door de geheugenbuffer te lopen en bepaalde delen uit te vergroten.

Er is een Math-knop aanwezig waarmee je een aantal bewerkingen kunt laten uitvoeren op de ingangssignalen. Ook dat is beperkt met +, -, x, : en inverteren, maar dat zijn toch de belangrijkste zaken. Bijzonder is het feit dat de scoop ook nog een FFT-functie heeft met aardig wat instelmogelijkheden, zoals verschillende typen meetvensters. Vergeet vooral niet om de tijdbasis zo in te stellen dat er flink wat periodes in het tijdvenster zichtbaar zijn, anders krijg je geen nauwkeurig FFT-plaatje (dat geldt voor alle oscilloscopen).

Praktijk

Aan de achterzijde zit een USB-bus
voor verbinding met een PC.
Om de Owon SDS1102 te testen heb ik hem ter vergelijking naast mijn eigen Siglent SDS1204X-E gezet, een apparaat dat drie keer zoveel kost. Voor de meeste signalen zijn de resultaten op beide schermen vrijwel identiek. De Owon geeft een duidelijk beeld en zelfs in de gevoeligste stand van 5 mV/div blijft de ruisbijdrage nog acceptabel. Er is wel wat "digitale ruis" op het signaal zichtbaar, die wordt veroorzaakt door het LSB van de A/D-omzetter. De Autoset-functie werkt redelijk goed, wat voor een instapmodel natuurlijk van wezenlijk belang is. Het geringe gewicht van het apparaat is een nadeel bij de bediening, want je moet de kast vast houden om een knop in te drukken, anders schuift het ding naar achteren. Verder is het even wennen dat de twee ingangsbussen naast en niet onder de knoppen voor de verticale instellingen zitten.

Van een basis-oscilloscoop had ik eerlijk gezegd veel minder verwacht. Ten opzichte van een duurder instrument mist hij weliswaar een hoop instelmogelijkheden en extra's, maar wat betreft het weergeven van niet al te complexe golfvormen doet hij het prima. De Owon SDS1102 biedt een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding en is een dikke aanrader voor iedereen die een bruikbare oscilloscoop voor niet te veel geld wil hebben.

Overigens kan het nog een stuk goedkoper als u genoegen neemt met minder bandbreedte. De Owon SDS1022 heeft dezelfde behuizing en mogelijkheden, maar een kleinere ingangsbandbreedte (20 MHz) en lagere sampling-rate (100 MHz) voor een prijs van slechts 190 euro (171 euro voor Elektor-leden).