Review: Raspberry Pi Power over Ethernet HAT
Een nadere blik op de print
De HAT heeft een kleine blower, die uw CPU automatisch koelt als dat nodig is. Als uw systeem zwaar werk aan het doen is, bijvoorbeeld DAB + decoderen in een SDR-systeem met Welle.io, voorkomt die blower dat de CPU wordt afgeknepen, omdat hij te heet wordt. Het profiel dat de snelheid van de blower bestuurt kan worden gewijzigd door het PoE HAT-bestand aan te passen. Let op: er worden op het ogenblik veranderingen aangebracht in de driver voor de blower. U moet dus de nieuwste versie van de overlay-files gebruiken, anders is er een kans dat de blower niet werkt. Dus als de blower nu werkt en u geen reden hebt om iets te veranderen, blijf dan van dit bestand af, totdat de driver stabiel wordt.Misschien vraagt u zich af, welke magie er gebruikt is om deze HAT te laten werken. Zoals u kunt zien op de foto is er gebruik gemaakt van een Atmel ATtiny814 voor de PWM-driver van de blower en om een I²C EEPROM te emuleren die HAT-informatie naar de Pi stuurt. De blower is niet rechtstreeks verbonden met de AVR , want de grote stroom zou ongezond zijn voor de IO-pennen. Daarom wordt een kleine transistor gebruikt als driver. Voor het PoE-gedeelte is een MPS MP8007 in flyback-configuratie toegepast. Dat betekent dat de voeding galvanisch gescheiden is van de energiebron. Dat voorkomt ook dat de Pi, of de gebruiker, iets overkomt bij een fout in de voeding. Ook ongewenste stromen via de PoE-apparaten kunnen daardoor niet voorkomen. Maar de voeding produceert wel een zachte, hoge pieptoon, afhankelijk van de belasting van het systeem. Als u snel last hebt van dat soort geluiden, wees dan gewaarschuwd!
Enkele vervelende details
Nu we het toch over geluid hebben: de blower is er ook nog. Tijdens normaal gebruik schakelt die af en toe in om het systeem te koelen, hij draait dan langzaam en produceert een bescheiden geluid. Bij zware belasting gaat hij harder draaien en produceert dus ook meer geluid. Het is een type van 25x25 mm, dus het geluid lijkt op dat van de oude netbook-modellen. Als u de Pi met de HAT inzet op afstand of in een server-rack, dan is dat niet echt een probleem. Als u al een Pi 3B+ hebt en u hebt al koellichamen geïnstalleerd op de chips, dan is er kans, dat er helemaal geen ruimte is om de HAT te plaatsen. En als u nog een shield op de Pi wilt zetten, zoals bijvoorbeeld een 3,5” TFT , dan zult u stapelbare headers en afstandsbussen moeten toevoegen. Het is wel jammer dat de componenten die daarvoor nodig zijn niet worden meegeleverd. Als u de HAT wilt verwijderen, let dan goed op: De kleine 2x2 header moet als één van de eerste dingen loskomen wanneer u de HAT optilt, anders is er grote kans dat u de header van de print trekt.Zoals u kunt zien in de afbeeldingen is ons dat ook overkomen. Gelukkig was de print niet beschadigd en konden we de header opnieuw vastmaken aan de HAT. Afgezien van die kleine zwakheid is dit een stevige HAT en als u uw Raspberry Pi 3B+ wilt voeden via ethernet, dan kan dit shield goed van pas komen.
Raspberry Pi fan?
MagPi Magazine gaat op een praktische manier in op de nieuwste ontwikkelingen en trends rondom de Raspberry Pi. Iedere uitgave staat vol met nieuws, reviews, hands-on tutorials en een groot aantal zelfbouwprojecten.
Neem nu een jaarabonnement op MagPi en ontvang een gratis Raspberry Pi Zero W Kit t.w.v. € 22,95!
Profiteer direct - klik hier...
Read full article
Hide full article
Discussie (2 opmerking(en))