Configuratie

We gebruiken hier minicom voor de configuratie. Het tool minicom is een seriële terminal, die veel modemgebruikers nog wel zullen kennen. Omdat de StromPi 3 wordt geconfigureerd via een serieel console, starten we een terminal op de Pi en voeren het commando
minicom -D /dev/serial0 -b 38400
in. Dit start minicom. In minicom moeten we nu "startstrompiconsole" invoeren. Er komt op die invoer geen terugmelding. Nadat we op ENTER hebben gedrukt, verschijnt het console van de StromPi 3. Daar kunnen we dan de StromPi 3 configureren: welke ingangen moeten worden gebruikt, wat primaire en wat secundaire bronnen moeten zijn, wanneer het systeem moet worden afgesloten en of het systeem weer automatisch moet opstarten.

Voor de test in ons lab zag de configuratie er als volgt uit:
Time: 14:01:44                                                                 
 Date: Tuesday 01.05.2018                                                       
                                                                                
 StromPi-Mode: Wide -> Battery                                                  
                                                                                
 WakeUp-Alarm: Enabled                                                          
  Alarm-Mode: Time-Alarm                                                        
  Alarm-Time: 14:00                                                             
  Alarm-Date: 01.01                                                             
  Alarm-Weekday: Monday                                                         
                                                                                
 PowerOff-Alarm: Enabled                                                        
  PowerOff-Alarm-Time: 13:10                                                    
                                                                                
 Raspberry Pi Shutdown: Enabled                                                 
  Shutdown-Timer: 180 seconds                                                   
                                                                                
                                                                                
 Powerfail Warning: Enabled                                                     

Dit start de Pi elke dag om 14:00 op en schakelt hem de volgende dag om 13:10 weer uit. Dat is heel praktisch, als de Pi op gezette tijden bepaalde handelingen moet uitvoeren en niet altijd actief hoeft te zijn. Ook de shutdown bij het uitvallen van de primaire spanningsbron gaat zonder problemen. Als dat gebeurt, wordt de Pi afgesloten en als de primaire spanningsbron weer beschikbaar is, start hij opnieuw op. Deze configuratie werkt naar wens.

Inrichting van de scripts op de Pi

Als de scripts worden gekopieerd en geactiveerd zoals in de handleiding is beschreven, kan de Raspberry Pi bij uitval van de primaire spanningsbron automatisch afsluiten. Ook het automatisch synchroniseren van de kloktijd is met de scripts mogelijk. Helaas blijkt daarbij dat de scripts nog wel vatbaar zijn voor verbeteringen. Nadat we een paar veranderingen hadden aangebracht in de scripts functioneerden ze op onze test-Pi. Omdat sommige vragen niet duidelijk worden beantwoord in de documentatie, is het soms nodig om gebruik te maken van het forum en de FAQ’s. Op dit moment voorzien de scripts alleen in de meest eenvoudige functies. Als er nieuwe functies bijkomen in de firmware, zullen ook de scripts waarschijnlijk wel worden uitgebreid.

Meer dan een voeding, maar toch niet echt een USV

De StromPi 3 probeert zowel een USV als een universele voeding voor de Pi te zijn. de nadruk ligt toch bij het voorzien in een voeding, dat blijkt wel bij de functies die je van een USV zou verwachten. Hoewel de hardware heel doordacht is, is er op het gebied van de software nog veel ruimte voor verbetering. Als er fouten optreden in de firmware of de scripts worden die heel grondig afgehandeld. En wie daarmee niet tevreden is, kan zelf met de sourcecode aan de slag om verbeteringen aan te brengen. Wie op zoek is naar een universele voeding, die ook nog wat op een USV lijkt en niet bang is voor firmware-updates, kan goed met de StromPi 3 werken. Wie alleen maar een USV wil, die met een GUI kan worden geconfigureerd, kan op dit moment beter kiezen voor de PiJuice. De eerste StromPi 3, waar we het verkeerde bestand in geflasht hadden, is intussen ook weer bestukt met een nieuwe STM 32 en doet nu dienst in ons lab.