Schatzoeken

 
Video van mijn eerste poging tot zoeken bij een kasteelruïne.
 
Over mijn ervaringen: In de bovenstaande video ziet u mij bovenop de „slotberg“ bij de rudimenten van een ruïne van Burg Höhingen, een kasteel dat in de 30-jarige oorlog werd verwoest. Je hebt daar niet alleen fantastisch uitzicht over het dal van de Rijn, maar ook in elk geval een klein kansje, dat hier een schat begraven is. Gelooft u me niet?
Toch heb ik hier als kind oude, verroeste hoefnagels gevonden, die met de hand waren gesmeed. En dat helemaal zonder metaaldetector. Als dat geen teken van het lot is, wat is dat dan wel? Als u binnenkort een Rolls Royce voorbij ziet komen, kijk dan maar goed, of ik er misschien in zit ;-)

 
Beide kanten van mijn eerste vondst, spannend…
Zoals u ziet werd mijn noeste arbeid al in de eerste minuut beloond. De beige viervoeter op de achtergrond is een zeer gevaarlijke waakhond. Zonder zijn bescherming zou ik nooit durven om al het gevonden goud en al die diamanten van de berg naar huis te brengen, dat begrijpt u.
En kijk eens aan: Mijn eerste vondst was een stuk non-ferrometaal. Helaas niet het begeerde, zware, geel glanzende materiaal, maar „iets met aluminium“. Pfft! Gewoon een saai plastic kapseltje van een wijnfles met een beetje heel dun aluminiumfolie eraan. Blijkbaar werd daarboven ook na de Middeleeuwen nog feest gevierd. Dus geen Rolls Royce... nog niet…
 
Een stuk binddraad was de beloning bij mijn tweede poging.
Tweede experiment: De metaaldetector kan ook dieper begraven metaal vinden, als het wat groter is. Dit roestige stuk staaldraad met een leeftijd van naar schatting 30 jaar zat toch wel 15 cm diep in de bodem verborgen. Dit soort ca. 1,5 mm dik metaaldraad wordt gebruikt in de wijnbouw voor het vastzetten van de ranken. En rondom het kasteel worden veel druiven verbouwd. Dat is de werkelijke schat van de slotberg ;-)

Conclusie

Of ik bij mijn derde experiment dan werkelijk op overblijfselen uit de tijd van de ridders ben gestuit, verraad ik natuurlijk niet :D
Trouwens: je mag natuurlijk niet „zomaar“ ergens naar schatten gaan zoeken, ook al is dat spannend en avontuurlijk. Er zijn in de 21e eeuw allerlei wetten en regels, waar we ons aan dienen te houden. En dat doe ik.
Maar met de CS400 zou u behoorlijk goed toegerust zijn, als u het serieus wilt proberen. Het apparaat is echt heel gevoelig. Het vindt zelfs de kleinste stukjes metaal en niet alleen aan de oppervlakte. Hoe gevoelig en selectief het is, blijkt misschien uit het volgende voorbeeld:
Boven mijn woning bevindt zich een vliering. Het dak boven mijn huis bestaat niet uit gewapend beton, maar uit houten balken met planken aan de onderkant en heel licht puimsteenbeton er bovenop. Ook dat weet ik uit eigen ervaring. Toen ik jaren geleden een plafondsteun voor een televisie aan dat dak wilde bevestigen, was het behoorlijk lastig om de houten balken achter de gipsplaten te vinden. Met een gewone kabel/spijkerzoeker lukte het me destijds niet. Dus probeerde ik het nu met de CS400: En die deed het geweldig. Ik kon heel nauwkeurig de ongeveer 15 cm brede balken lokaliseren. De metaalzouten in het puimsteenbeton waren dus te detecteren, dwars door een 1 cm dikke laag gips en met 2,5 cm dikke houten planken heen. Daar was ik erg van onder de indruk.