Als het aan mijn moeder lag, dan hadden wekkers nog steeds mechanische wijzers, zouden we de wektijd instellen met een draaiknop en ze zouden tikken. Maar die tijden zijn voorbij, ook voor mijn inmiddels 85 lentes tellende moeder trouwens. Want toen ze hoorde dat er ook „projectieklokken“ zijn, die de tijd ‘s nachts in prettig rood op het plafond projecteren, zodat je je niet hoeft om te draaien of op een knopje te drukken om te weten hoe laat het is, wilde zij er ook zo een. Natuurlijk met DCF77-ontvangst, zodat ze niet telkens bij het omschakelen van zomer- naar wintertijd en andersom allerlei ingewikkelde dingen zou moeten doen (of haar zoon bellen).

Nieuwe wekkers

Dat was geen probleem en zo namen de technische zegeningen van de moderne tijd dus ook hun intrede in het huis van mijn moeder. Maar de vreugde met de nieuwe projectieklok duurde niet lang, want op een dag wilde ze de wekker instellen. Na lang proberen gaf ze verbitterd de moed op en rinkelde dus toch mijn telefoon. Probeer maar eens een technisch niet zo handige persoon van die leeftijd op afstand te helpen met het instellen van zo’n wekker. Zonder handleiding natuurlijk, al zou die ook niet veel helpen met zijn 24 talen op één A4’tje doorspekt met elegante tekens in Mandarijn-Chinees. Dus diepte mijn moeder uit één of andere la een oude wekker op en omzeilde met die antiquiteit de problemen van de nieuwe tijd.
Aan dat verhaal moest ik denken, toen ik onlangs deze „Wekker met drievoudige weergave“ van Olivier Croiset tegenkwam in de Elektor-shop. Hij is verkrijgbaar in verschillende aggregatietoestanden (als „display-only“, als kale print, als geprogrammeerde chip of als compleet bestukte kit). Natuurlijk las ik het bijbehorende Artikel in Elektor en ik dacht: „Daar zou mijn moeder mee uit de voeten kunnen en hij is nog mooi ook!“

 
De klok-kit  n de typische Elektor-verpakking.

Kit

Dus heb ik snel zo’n kit besteld. Al gauw ontving ik een kant-en-klare wekker met netspanningsadapter in de bekende Elektor-verpakking. Ik vond het bijna jammer, dat er niks te solderen viel. Maar er zat geen behuizing bij. In de download bij het genoemd artikel zijn wel bestanden te vinden voor het 3D-printen van een passende behuizing, maar dat leek me toch niet ideaal voor mijn moeder. Dus ik zou iets beters moeten verzinnen en dan zou ik toch nog moeten gaan knutselen. ;-)
Voorlopig was het uitpakken, aansluiten en... Hij werkte!

 
In de verpakking zaten een kleine netspanningsadapter en de klok, die bestaat uit een sandwich van display- en klokprint.