Voor het programmeren van de µC zijn er verschillende mogelijkheden. Om te beginnen is de gemakkelijkste manier, waarvoor niets geïnstalleerd hoeft te worden, het gebruik van de gratis online mbed-IDE. Het voordeel van deze optie is de beschikbaarheid van veel geavanceerde library’s die het bouwen van toepassingen vereenvoudigen. Maar, mbed heeft (nog) geen mogelijkheden voor debuggen behalve met printf-statements en knipperende LED’s. Dat kan een ernstig probleem zijn voor de productie van professionele software, maar deze methode is heel geschikt om even een prototype in elkaar te zetten.

Natuurlijk is ook professionele softwareontwikkeling inclusief debuggen mogelijk, als u maar de juiste gereedschappen aanschaft. De WIZwiki-W7500 website biedt niet alleen volop details over hoe het debuggen in zijn werk gaat, maar beschrijft ook de stappen die nodig zijn voor het installeren en configureren van populaire toolchains zoals Keil, gcc en ARM (de niet-Keil toolchain). Er is een uitgebreide library voor ondersteuning van de W7500 en zijn perifere te downloaden, dus de offline-ontwikkelaar hoeft niet alles zelf te schrijven.



Naast de uitbundige documentatie heeft de WIZnet website ook een zogenaamd Museum waar voorbeeldprojecten van andere gebruikers in te vinden zijn. Vreemd genoeg zijn er geen programmeervoorbeelden te vinden op de site. Die voorbeeldprojecten kunnen inspirerend werken. Zelfs al zijn deze projecten niet specifiek bedoeld voor de WIZwiki-kaarten, de toegepaste principes zijn wel degelijk bruikbaar. De oudere WIZnet TCP/IP-stack had minder simultane sockets, sommige parameters kunnen zijn veranderd en de µC's hadden minder periferie. Bestuderen van deze projecten zal beslist uw “time to market” bekorten.