In elk ontwerpproces van elektronische schakelingen bevindt zich na de theoretische en computersimulatiefasen de kritieke fase van instrumentele verificatie. Deze stap is essentieel voordat het ontwerp definitief kan worden gemaakt voor gebruik in onze laboratoria of – voor industriële producten – voor productie. De relevante vraag is niet of men meetinstrumenten moet gebruiken, maar welke, wanneer en hoe. Meetinstrumenten zijn onmisbaar in alle technische disciplines, niet alleen in de elektronica. Dankzij de vooruitgang in zowel analoge als digitale componenten zijn de meetinstrumenten van tegenwoordig nauwkeuriger, preciezer en betrouwbaarder dan ooit tevoren en bieden ze prestaties die ooit onbereikbaar werden geacht. Bovendien zijn deze hoogwaardige apparaten nu verkrijgbaar tegen prijzen die in elk laboratoriumbudget passen. In dit deel vindt u Elektor-projecten, bijdragen van Elektor-lezers, industriegerelateerde artikelen, reviews van commerciële instrumenten, CAD-CAE-software en nog veel meer, allemaal bedoeld om uw engineering-reis te verrijken.
Goedkope multimeters kunnen meestal niet in het milliohm-bereik meten, terwijl speciale apparatuur hiervoor duur kan zijn. Een eenvoudige schakeling die hieronder wordt beschreven maakt het echter mogelijk om veilig milliohm-metingen uit te voeren met een standaard multimeter. Deze schakeling bestaat voornamelijk uit een 6 V spanningsregelaar en een netadapter die ongeveer 300 mA kan leveren bij een spanningsbereik van 9 tot 12 V.
Wilt u kosten besparen en de levensduur van uw elektronische apparaten verlengen? Neem het heft in eigen handen door uw gereedschap en apparatuur te repareren! Deze uitgebreide handleiding behandelt alles van het beheersen van fundamenteel gereedschap tot het identificeren van veelvoorkomende defecten aan onderdelen, zodat u zelfverzekerd reparaties kunt uitvoeren en de levensduur van uw apparaten kunt verlengen.
Een handheld multimeter is altijd handig om bij de hand te hebben. Maar een bench multimeter kan een echte gamechanger zijn. In dit artikel beoordeelt de bekende Youtuber Philippe Demerliac de SDM3045X bench multimeter van Siglent. Het apparaat gedraagt zich als een basis multimeter, maar het biedt extra functies die erg handig kunnen zijn, waaronder verschillende weergavemodi, een statistische modus die het gemiddelde, de min, max en standaardafwijking van metingen weergeeft, een dubbel display, ingebouwde help en nog veel meer.
Op zoek naar een multimeter die draadloos meetgegevens kan doorsturen naar een smartphone of tablet? Dat kan met een multimeter met Bluetooth die gekoppeld is met een speciale app. In dit artikel onderzoeken we de prestaties van de Owon OW18E Bluetooth multimeter, die beschikt over talloze functies en indrukwekkende nauwkeurigheid.
Een niveauregelaar voor putten en watertanks is bedoeld om te werken onder zware omstandigheden, met name in omgevingen die niet altijd geschikt zijn voor gevoelige elektronica. De hier voorgestelde wired-logic controller is eenvoudig en robuust. Bovendien maakt een dubbel vlottersysteem een soort "hydraulische hysterese" aanpassing van het systeem mogelijk.
Een oscilloscoop is een onmisbaar gereedschap voor professionele technici en elektronicamakers. In dit artikel behandelen we de volgende vragen en meer: Wat is een oscilloscoop? Hoe gebruikt men een oscilloscoop? Met zoveel opties op de markt, hoe kiest men een oscilloscoop voor zijn werkbank?
Totale Harmonische Vervorming (THD) is een belangrijke indicator voor de hoeveelheid aan harmonische signalen in voedingsnetwerken en elektronische assemblages, zoals audioversterkers. Meestal zijn speciale meetinstrumenten nodig om THD te bepalen. Als u echter een digitale oscilloscoop met Fast Fourier Transform (FFT) hebt, kunt u met wat wiskundige berekeningen de THD berekenen. Neem een kijkje van dichtbij.
Spannings-, vermogens- en stroommetingen uitvoeren op apparaten die op wisselstroom werken kan ingewikkeld zijn. Het hier gepresenteerde instrument meet en berekent niet alleen grootheden, maar toont ook golfvormen en spectra van AC-signalen op een LCD. Het project bevat een hoofdprint en maximaal drie additionele prints.
Wilt u uw eigen softwaregebaseerde spectrum analysator bouwen? Dat kan met een beetje kennis en een Raspberry Pi Pico. In dit artikel behandelen we een basisversie met een 12-bits resolutie en een bemonsteringssnelheid van 500 kS/s. Zoals u zult zien, kan zelfs 50 MS/s worden bereikt met een externe ADC! De spectrumanalysator biedt verschillende configureerbare opties. In het eenvoudigste geval bemonstert de microcontroller het signaal, berekent het spectrum, voert het uit en herhaalt dit steeds weer.
De vraag naar elektronische medische apparaten om de bloeddruk en suikerspiegel te meten neemt toe. De voorspelling is dat de wereldwijde microcontroller-markt in 2023 zal groeien tot 2030. Opkomende trends in test- en meetoplossingen worden gedreven door de toenemende vraag naar nieuwe consumententechnologieën zoals 5G, IoT en autonome voertuigen. Het oscilloscoopsegment zal naar verwachting aanzienlijk groeien. De nieuwste trends zijn onder andere grotere netwerkmogelijkheden, precisie en betrouwbaarheid in instrumenten.
In dit doe-het-zelfproject ontdekt u de essentie van het bouwen van een aangepaste signaalgenerator met directe digitale synthese (DDS) met een AD9851, waarbij alles aan bod komt van de werkingstheorie tot modificatie van de module en praktische bouw.
Ontdek de JDS2915 signaalgenerator in onze uitgebreide review: een robuust, veelzijdig instrument met aluminium behuizing en een uitgebreide set functies, waaronder een tweekanaals uitgang, een breed scala aan golfvormtypen en gedetailleerde controle over signaalparameters, allemaal te bedienen via een pc voor allerlei toepassingen.
Herontdek de klassieke kunst van het bouwen van elektronische apparaten op basis van buizen met deze gedetailleerde handleiding voor het bouwen van een veelzijdige, instelbare sinusgenerator met behulp van het heterodyne principe, geschikt voor zowel amateurenthousiastelingen als doorgewinterde bouwers die de essentie van vintage audiofrequentie-apparatuur willen vastleggen.
Een unieke benadering wordt gebruikt in deze Simple Function Generator, een innovatief apparaat dat het typische signaalconversieproces omkeert om sinusvormige, driehoekige en rechthoekige golfvormen met variabele frequenties te maken met behulp van slimme analoge technieken.
Het praktische ontwerp van een doe-het-zelf RF-stapverzwakker die gebruik maakt van een slimme configuratie van gecascadeerde pi-type trappen, elk selecteerbaar via dubbelpolige schakelaars, voor nauwkeurige stapsgewijze regeling van signaalniveaus tot 200 MHz – ideaal voor enthousiastelingen die met RF-systemen willen werken.
Stroomtransformatoren zijn bekend voor het meten van netspanning. Maar hoe zit het met hogere frequenties? Bekijk dit gedetailleerde artikel over het ontwerpen van RF-stroomtransformatoren met deze gedetailleerde gids, die uitlegt hoe men een eenvoudige, maar effectieve stroomprobe construeert die tot 50 A piek aankan over een breed frequentiebereik van 7 kHz tot tientallen MHz.
Een nostalgisch stukje radioamateur geschiedenis met Elektor's transverter uit 1981 voor de 70-cm band, een bewijs van de tijd dat de ether (meestal) vrij was van moderne cellulaire communicatie. Met deze vintage schakeling konden enthousiastelingen een toen nog relatief onbezet deel van het spectrum verkennen.
Een geweldige review van de HackRF One, zowel een ontvanger als een zender tot 6 GHz. Dit gedetailleerde artikel behandelt alles van de eerste installatie en probleemoplossing tot geavanceerde toepassingen zoals FM-uitzendingen, kortegolfontvangst en meer.
Het ziet eruit als een standaard rekenmachine, maar het is veel meer dan dat! Hij kan zorgen voor licht, temperatuur, verschiltemperatuur, NEC IR-afstandsbedieningscodes decoderen en andere taken uitvoeren. Dit geavanceerde project van Ton Giesberts en Ruud van der Meer bevat 22 werkingsmodi.
VirtualBench, van National Instruments, heeft een compleet nieuw type meetinstrument geïntroduceerd dat vijf instrumenten combineert in een compacte behuizing. De bediening gebeurt volledig via een computer of tablet. Elektor heeft de functionaliteit onderzocht in een review door Harry Baggen en Luc Lemmens.
Voor het testen van discrete componenten zijn multifunctionele testers altijd handig, zowel voor passieve als actieve onderdelen. Soms zijn waarden of typenummers verdwenen en in het geval van discrete halfgeleiders met onbekende typenummers wilt u misschien controleren wat voor soort component het is. Zelfs als u het onderdeel visueel kunt identificeren, wilt u misschien weten of het nog werkt en of het – tot op zekere hoogte – voldoet aan de oorspronkelijke specificaties. Hier komt een tester zoals de JOY-iT LCR-T7 van pas: gewoon een snelle test om te begrijpen met welk onderdeel we te maken hebben, of in ieder geval om te zien of het het onderdeel is dat we echt nodig hadden, of niet.
Laten we eens kijken naar de UT603 van UNI-T. Met deze draagbare tester kun je inductie, capaciteit en weerstand van elektronische componenten meten. In deze review van Jean-François Simon zien we alle mogelijkheden van dit veelzijdige instrument.
Onder het grote publiek van ingenieurs en makers die met elektronica werken, is niemand tevreden om zijn ontwerp bij het breadboardstadium te laten. Vooral bij SMD-componenten of relatief complexe schakelingen is dit cruciaal en zijn prototypeprintjes niet de ideale oplossing. Een echte print is in zulke gevallen een must. Daarvoor heeft men geschikte software nodig en om de juiste software te kiezen, is informatie nodig. PCB's zijn tegenwoordig essentieel, niet alleen omdat ze er mooi uitzien, maar ook omdat de stabiliteit en betrouwbaarheid van elektronische schakelingen sterk afhankelijk zijn van hoe goed de schakelingen gebouwd zijn. In dit artikel vindt u een overzicht van de populairste gratis en niet-gratis PCB lay-out software.
Bij het ontwerpen van schakeling is simulatie een waardevol hulpmiddel om fouten in een vroeg stadium op te sporen. Op de markt zijn veel op Spice gebaseerde programma's beschikbaar voor dit doel, maar ze zijn meestal vrij duur. Er zijn ook gratis versies beschikbaar, maar de meeste zijn beperkt. Mentor Graphics heeft onlangs SystemVision Cloud gelanceerd als een gratis browsergebaseerde simulatietool. Laten we het eens bekijken!
Spoelen en transformatoren zijn inductieve onderdelen die altijd hun grillen hebben gehad. Vaak worden ze aangepast voor specifieke toepassingen, soms zonder een diepgaand begrip van hun werkelijke werking. Door deze objecten eerst te simuleren, kan men ze beter begrijpen en onnodige lasten tijdens de ontwerpfase vermijden.
Iedere elektronicus zou een circuitsimulator in zijn gereedschapskist moeten hebben, net als een voeding, een multimeter en een oscilloscoop. En net als bij elk ander SW-instrument moet men, om het meeste uit een programma te halen, wat tijd besteden aan het leren gebruiken ervan. In dit artikel laten we zien hoe u uw eerste stappen kunt zetten met de freeware simulator Micro-Cap.
De traditionele infraroodthermometer moet elke component één voor één meten, terwijl dit met een infraroodbeeldcamera niet nodig is, wat tijd bespaart. Mogelijke problemen kunnen duidelijk worden weergegeven op het kleurendisplay. Bovendien wordt de centrale meetcursor gebruikt om snel en nauwkeurig de temperatuur van het doelobject te meten.
Great Scott Gadgets HackRF One SDR + Opera Cake Antenneschakelaar (Bundle)
HackRF One is een Software Defined Radio (SDR) apparaat dat in staat is om radiosignalen te zenden of ontvangen van 1 MHz tot 6 GHz. Ontworpen voor het testen en ontwikkelen van moderne en toekomstige radiotechnologieën, is HackRF One een open-source hardwareplatform dat als USB-apparaat kan worden gebruikt of kan worden geprogrammeerd voor zelfstandige werking.
De OWON SDS1202 2-kanaals oscilloscoop heeft een hoge bandbreedte van 200 MHz, een bemonsteringssnelheid van 1 GSa/s, een ultradunne behuizing en een 7-inch kleurendisplay met hoge resolutie. De scope ondersteunt SCPI en LabVIEW.
Met de SmartScope ontwikkel je digitale interfaces met behulp van de 100 MS/s logische analyzer. Met dit hulpmiddel kun je elk signaal ontwerpen dat je wilt met Excel en dit uploaden naar de ingebouwde Arbitrary Waveform Generator (AWG). Tot slot kun je de spanning op elk punt van je ontwerp vastleggen met een snelheid van 100 miljoen keer per seconde.
Geïnteresseerd in testen en meten? Wij ook! Doe mee met de ingenieurs en redacteuren van Elektor voor een webinar in juni 2024. We plannen momenteel het onderwerp en het lesprogramma. Zodra we meer details hebben, plaatsen we alle informatie op de Elektor Webinars-pagina. Blijf op de hoogte!